Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Τις θέσεις της ΕΝΑΕ για τα Κέντρα Πρόληψης παρουσίασε ο Κ. Τάτσης


2/3/2010
Τις θέσεις της ΕΝΑΕ για τα Κέντρα Πρόληψης παρουσίασε ο Κ. Τάτσης


Στην 1η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 27 & 28 Φεβρουαρίου 2010 συμμετείχε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κων/νος Τάτσης. Θέμα της Διημερίδας ήταν η «πρόληψη επί της Ουσίας: Απολογισμός & προβολή του έργου των Κέντρων Πρόληψης», υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παρακολούθησης Λειτουργίας των Κ.Π ( υπουργείο Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑΑ).

Εκπροσωπώντας την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), ο υπερνομάρχης Κων/νος Τάτσης παρουσίασε τις προτάσεις της, τονίζοντας την άμεση ανάγκη στήριξης του έργου των Κέντρων Πρόληψης από όλη την κοινωνία, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Ακολουθεί η ομιλία του υπερνομάρχη:

«Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Η απειλή των ναρκωτικών έχει εισβάλει σε όλους τους χώρους της κοινωνίας και αγκαλιάζει όλο και μικρότερες ηλικίες, υπονομεύοντας τους νέους ανθρώπους, δηλαδή το μέλλον της χώρας μας.
Ο αγώνας κατά των ψυχοτρόπων ουσιών, είναι διαρκής & συνεχής, δεν αποτελεί μόνο το πρόβλημα της διπλανής πόρτας, αλλά αφορά όλους μας. Οι ελπίδες, τα όνειρα, η υγεία και ένα καλύτερο μέλλον ανήκουν στα νέα παιδιά. Εμείς ως γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η πολιτεία και ο κοινωνικός περίγυρος οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτά τα αγαθά, με τη σωστή ενημέρωση και την πρόληψη.
Οι σύγχρονες προσεγγίσεις αγωγής υγείας, προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους έφηβους, να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αντισταθούν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου που έχουν σαν συνέπεια βλαπτικές συμπεριφορές για την υγεία τους.
Τα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ λοιπόν, ανήκουν στους ανωτέρω φορείς συγκαταλέγονται δε, στους πλέον σημαντικούς θεσμούς της ελληνικής πολιτείας και αξίζουν την αμέριστη συμπαράσταση της κρατικής μέριμνας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Οι δράσεις τους και οι προσπάθειες τους, που εδράζονται στην αγάπη τους και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τον πάσχοντα, τον κοινωνικά ευάλωτο είναι γνωστές και πολλές φορές χαρακτηρίζονται από εθελοντική εργασιακή προσφορά που πηγάζει από τη σωστή επαγγελματική συνέπεια και συνείδηση.

Εμείς, ως ΕΝΑΕ, αντιλαμβανόμενοι:

Α) Την σοβαρότητα της κατάστασης,

Β) Την υπολειμματικότητα των δομών τόσο απέναντι στο ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό, όσο και έναντι της αντιμετώπισης των νέων μορφών εξάρτησης,

προτείνουμε

1) Την άμεση θεσμική και επιστημονική αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η νέα νομοθετική ρύθμιση μετεξέλιξης των Κ.Π σε ευέλικτους, βιώσιμους, μόνιμους διοικητικούς φορείς, με τη συνεργατικότητα όλων των βαθμίδων του κοινωνικού ιστού.

2) Την άμεση ύπαρξη μιας εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά και ενός σταθερού οικονομικού προσανατολισμού για τα στελέχη, τις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και ενημέρωσης της κοινωνίας. Διότι συνήθως, οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας ασχολούνται με το πρόβλημα, αφού έχει εκδηλωθεί. (Ως γιατρός, στην προσωπική μου ζωή, έχω ιδία αντίληψη του θέματος)

3) Η κατοχύρωση μιας συγκεκριμένης σταθερής χρηματοδοτικής ροής τόσο για το προσωπικό, όσο και για τον σχεδιασμό υλοποίησης προγραμμάτων, ώστε να αφοσιώνονται απρόσκοπτα στο έργο τους, το οποίο και να αξιολογείται από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Να μην παρατηρείται το σημερινό θλιβερό φαινόμενο, όπου ο χρόνος αναμονής σε πρόγραμμα υπαγωγής του τοξικοεξαρτόμενου να είναι πενταετής, με αποτέλεσμα οι χρήστες και οι οικογένειές τους να πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, με αμφίβολα θεραπευτικά και συχνά τραγικά αποτελέσματα.

4) Η αναδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και η αναγωγή του σε εθνικό κέντρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με συνεχείς οικονομικές προσόδους, προϋποθέτει τη στενή και επιτυχή συνεργασία με τα Κ.Π και τα κέντρα ψυχικής υγείας του ΕΣΥ,ώστε να εφαρμόζονται πρωτοποριακά επιστημονικά προγράμματα, να μετεκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι των Κ.Π και να παρέχονται δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες.

5) Η σύνδεση δράσεων της χώρας μας για τα θέματα ψυχικής υγείας, με αντίστοιχες των ευρωπαϊκών στρατηγικών κατευθύνσεων και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προώθηση του έργου της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

6) Περιφερειακή συγκρότηση και οργάνωση των Κ.Π, διότι το πρόβλημα των ναρκωτικών διογκώνεται στην περιφερειακή Ελλάδα και οι δυνατότητες προσέγγισης των χρηστών στα Κ.Π δεν είναι πάντα ευχερείς.

7) Τα ποιο δημιουργικά και αντιπροσωπευτικά κύτταρα του πολιτισμού μας, οι τοπικές κοινωνίες, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν με βέλτιστες μεθόδους τα θέματα της πρόληψης & ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών, διότι πράγματι γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα του πολίτη και είναι σε θέση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ,να προσφέρουν εφικτές λύσεις.

Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι, η ελληνική διοικητική πραγματικότητα με τη νέα μεταρρυθμιστική της δομή, τις αιρετές περιφέρειες, που είναι ικανές να αναλάβουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε καθοριστικούς τομείς, όπως την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τις κοινωνικές πολιτικές, οφείλει να αναθέσει θεσμικά την προώθηση & λειτουργία των Κ.Π στις περιφερειακές αυτοδιοικητικές αρχές.
Ως Ευρωπαϊοι πολίτες και μέλη των επιμέρους περιφερειακών αρχών, θα έχουμε την ευκαιρία με τη θέσπιση κατάλληλων έργων στήριξης, να πετύχουμε ΠΟΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Με τις σημερινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης της οικογένειας η ανάγκη για ύπαρξη ενός περιφερειακού κοινωνικού ιστού, ικανού να προστατεύει & να βοηθά τα νεαρά άτομα να μεγαλώνουν φυσιολογικά, να αντιμετωπίζουν σθεναρά τις δυσκολίες και να επιλύουν με δεξιοτεχνία τις διαφορές τους, είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5961

Δεν υπάρχουν σχόλια: