Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου για την Εργατική Πρωτομαγιά

30 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων έχουμε πάρει τα προηγούμενα τρία χρόνια μια γερή και πικρή δόση της αντίληψης ότι όλες οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες συνιστούν «πολυτέλεια». Γι' αυτό και αγωνιώντας καταγγέλλουμε την νέα «Μεγάλη Ιδέα» της «σωτηρίας του έθνους» μέσω της ιδιωτικοποίησης του σύμπαντος κόσμου, της ακρότατης συμπίεσης του κράτους πρόνοιας και του εργατικού κόστους προς όφελος μιας μηχανικής «ανταγωνιστικότητας».
Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες «δεύτερης ταχύτητας», σε δομές-υπεργολάβους του Κράτους, σε «αστικές εταιρείες» με ουσιαστικά ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, ως στελέχη προαγωγής της υγείας χωρίς διαύλους επιστημονικής δικτύωσης και ανάπτυξης, μπαίνουμε στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα αντίστασης ενάντια στην κατάργηση κατακτήσεων των εργαζομένων, που επί γενιές αγωνίστηκαν για να τις καταστήσουν θεσμό.

Διαμηνύουμε μαζί με όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους στην Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει ακόμα πιο σκληρές αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές.

Να μην υποκύψει στον εκβιασμό των «αγορών» και των δανειστών, που ήδη έχουν αρπάξει από παράλληλους δρόμους διπλά και τριπλά όσα μας δάνεισαν.

Ας αντιληφθούν επιτέλους οι Κυβερνώντες το μέγεθος των θυελλών που θα θερίσουν με μια τέτοια επιλογή, ιδιαίτερα αφού θα έχουν διαλύσει πρωτύτερα τον κοινωνικό ιστό.
Ειδικότερα για τα Κέντρα Πρόληψης
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να γίνει το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ταφόπλακα της Πρόληψης, καθώς απουσιάζει παντελώς από το προσχέδιό του σαφής πρόβλεψη ενός εργασιακά ασφαλούς και επιστημονικά άρτιου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Διαιώνιση του σαθρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας μας -μάλιστα με επικαιροποιημένους όρους περαιτέρω υποβάθμισης- όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά συνιστά αιτία ανησυχίας και αντικείμενο σύγκρουσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα:

1). Η καθυστέρηση της έναρξης εργασιών της Ομάδας Διοίκησης Έργου, που μετά από ένα έτος αδράνειας κινδυνεύει να χάσει πλέον την σημασία της.

2). Η κατά έτη φωτός απομακρυσμένη από την πρότασή μας διγλωσσία που αναδύεται κατά καιρούς από ημιεπίσημες δηλώσεις εκπροσώπων Υπουργείων.

3). Η απουσία στο Προσχέδιο του «Καλλικράτη» της παραμικρής έστω αναφοράς στις εξόχως υβριδικές μορφές νομικών προσώπων, που ακούν στο όνομα «Κέντρα Πρόληψης-Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες» - πόσο μάλλον η απουσία συγκεκριμένης αναφοράς-πρότασης για την με νομοθετική ρύθμιση επίλυση του θεσμικού προβλήματός τους.
Βρισκόμενοι στην καρδιά της εργασιακής επισφάλειας και ανασφάλειας, τόσο ως επιστήμονες που δεχόμαστε ολοένα αυξανόμενα αιτήματα βοήθειας από κλονισμένους εργαζόμενους όσο και ως εργαζόμενοι οι ίδιοι, χαιρετίζουμε την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά με όλο το πάθος της φιλοσοφίας μας που αξιώνει να θέτει ακόμη τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πρακτικών απολήξεών της – των παρεμβάσεών μας στις τοπικές κοινωνίες.
Ξανά στον δρόμο, αγωνιζόμαστε για:
- Άμεσο μετασχηματισμό των Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ. Μέχρι στιγμής καμιά πρόταση δεν έχει κατατεθεί επισήμως επί της δικής μας για να προκύψει διάλογος. Μια ανάσα πριν τον «Καλλικράτη» και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
- Άμεση καταβολή όλων ανεξαιρέτως των οφειλών προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης.

Τα χρήματα της Πρόληψης στην Πρόληψη – Τα χρήματα κάθε Κέντρου Πρόληψης στο ίδιο.
- Μισθολογική εξίσωση με τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ.
- Να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί «προτεραιότητας στην πρόληψη» και η υπόσχεση για «νομοθετική επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης», που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό σε προηγούμενη συνάντησή μας, στο Κέντρο Πρόληψης Χολαργού, πριν ένα έτος.

Δεν χωρά περαιτέρω χρονική μετάθεση των δεσμεύσεων και μάλιστα μέσα από τον ίδιο δαιδαλώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό, από τον οποίο με αλλεπάλληλες συγκρούσεις προσπαθούμε να απεμπλακούμε εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Διότι σε όλες τις εξόδους του παραμονεύει το «λουκέτο».

Ένα «λουκέτο» που φαίνεται να απειλεί ολοένα περισσότερο -σε περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- τα θεσμικά ανοχύρωτα Κέντρα Πρόληψης.
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πιστεύαμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις μας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, μετά από πολλά χρόνια, θα είχαν αντάξιο της δουλειάς μας χαρακτήρα πανηγυρικό και όχι διαμαρτυρίας. Διαφαίνεται, ωστόσο, πως μόνο με τους αγώνες μας θα συνεχίσουμε να κρατούμε τα Κέντρα Πρόληψης σε λειτουργία, ανοιχτά στην κλυδωνιζόμενη κοινωνία και σύμφωνα με το δικό της συλλογικό πρόταγμα για ποιοτικές δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας.

Διότι ακόμη και η «ένεση» της καθιέρωσης του διακριτού Κωδικού της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης δεν φαίνεται να αποδίδει με το υπάρχον αναιμικό θεσμικό πλαίσιο, που συνεχίζει να μην εξασφαλίζει την ροή του «ορού» – της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, 10:30 ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΝΗΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ξανά στον Τύπο η πάγια πρόταση των εργαζομένων για το θεσμικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 24 Απριλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=154952


Τη μετεξέλιξη των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, που υπάγονται στον ΟΚΑΝΑ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πάγια και διαρκή κρατική χρηματοδότηση, υπό την επιστημονική εποπτεία δημόσιου φορέα που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας, διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων ως λύση για το χρονίζον ζήτημα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους. «Αγωνιζόμαστε για βιώσιμη, δημόσια, δωρεάν πρόληψη των εξαρτήσεων και στην κατεύθυνση αυτή περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις της για προτεραιότητα στην πρόληψη», αναφέρει το σωματείο.

Σημειώνει ότι η καθήλωση των κέντρων στο θεσμικό πλαίσιο των αστικών εταιρειών, το «πέταγμά» τους σε υποχρηματοδοτούμενες και ιδιωτικοποιημένες δημοτικές υπηρεσίες-κοκτέιλ των «καλλικρατικών» δήμων, δεν θα περάσει. Αμεση και σαφή πρόταση αναμένουν οι εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ομάδας Διοίκησης Εργου, που θα γνωμοδοτήσει για το θεσμικό πλαίσιο των κέντρων, καθώς η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μένη Μαλλιώρη, δηλώνουν ότι, σε πρόσφατη συνάντησή τους δεσμεύτηκε πως ο οργανισμός θα διαμορφώσει εναρμονισμένη υποστηρικτική πρόταση, ύστερα από μελέτη της συγκροτημένης πρότασης του Σωματείου από νομικό σύμβουλο.

Ν.Γ.

[Σχόλιο blogger: Πολύ συχνά -έτσι και στο δημοσίευμα αυτό- οι δημοσιογράφοι θεωρούν τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, ως εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ... Βέβαια, όχι μόνο δεν είμαστε, αλλά και, δυστυχώς, με το παρόν θεσμικό πλαίσιο συνιστούμε την εργατική δύναμη "δεύτερης ταχύτητας" στον χώρο της Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων - παρότι μια εργατική δύναμη εξειδικευμένη, πεπειραμένη και παραγωγική]

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ερώτηση Κουβέλη για το θεσμικό των Κέντρων Πρόληψης


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικών Ασφάλισης

Θέμα: Μετεξέλιξη των κέντρων πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια αυξανόμενη απαξίωση των υπηρεσιών καθώς και η συρρίκνωση των δράσεων τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων. Ένα από τα χρονίζοντα ζητήματα συνιστά η εκκρεμότητα αναφορικά με το θεσμικό πρόβλημα των κέντρων πρόληψης.
Αναζητώντας μια λειτουργική λύση, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει στην Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ πρότασή τους σχετικά με τη μετεξέλιξη των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ, με πάγια και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας. Με την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης θα δημιουργηθεί ένα σχήμα αυτοτελών και θεσμικά κατοχυρωμένων, δημοσίου χαρακτήρα δομών, με εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος του συνόλου των σημερινών στελεχών.
Με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι θα δώσει «προτεραιότητα στην πρόληψη των εξαρτήσεων» και εν αναμονή της «εναρμονισμένης υποστηρικτικής πρότασης» του ΟΚΑΝΑ στη βάση της ως άνω πρότασης του Σωματείου Εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Θα διασφαλίσει τη βιώσιμη, δωρεάν πρόληψη των εξαρτήσεων με τον άμεσο μετασχηματισμό των 71 κέντρων πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία φορέα που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας;

23.4.2010
Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κινητοποιήσεις Συναδέλφων

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 (ΑΠΟ 11.00 πμ ΕΩΣ 15.00 μμ)
ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΨΥΠΕ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
- ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ

Το κείμενο εδώ:http://psi-action.blogspot.com/2010/04/blog-post_21.html
http://psi-action.blogspot.com/

Καταγγελίες Συναδέλφων

Σ.Ε.Κ.Υ.Ι.Φ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΑΘΗΝΑ 21/4/2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τρομοκρατία της ΙΡΙΣ δεν θα περάσει
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους

Με εκδικητικές απολύσεις απαντά η εταιρία ΙΡΙΣ, του Γ. Κούτα, στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων σε αυτή, να λάβουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Χθες, 20/4 απέλυσαν δια τηλεφώνου νοσηλευτή, που ζήτησε μα μάθει πότε θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα του! Στους εργαζόμενους της ΙΡΙΣ, επιστημονικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικών καθηκόντων, οφείλονται μισθοί έως και 6 μήνες. Από τον περασμένο Δεκέμβρη πάνω από 10 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Ο επιχειρηματίας μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφλήσει του εργαζόμενους, παρά το ότι έχει πάρει από το υπουργείο τα χρήματα που αντιστοιχούν στους μισθούς τους!!!

Η συγκεκριμένη εταιρία, που υλοποιεί προγράμματα αποασυλοποίησης - «Ψυχαργώς», σε έλεγχο του Υπουργείου Υγείας το καλοκαίρι του 2009, βρέθηκε να έχει οικονομική «τρύπα» 600.000 ευρώ(!) και λόγω αυτής οφείλει –ως σήμερα- σε πολλούς εργαζόμενους 3 μισθούς ακόμα και από το 2008!!!
Το Υπουργείο Υγείας ανακάλεσε τον Αύγουστο του ’09 την άδεια λειτουργίας της εταιρίας ΙΡΙΣ. Μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (στο χώρο του οποίου φέρεται ότι πρόσκειται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας), εξέδωσε νέα άδεια λειτουργίας στην εταιρία του Γ. Κούτα, και ξεκίνησε εκ’ νέου έλεγχο στα οικονομικά αυτής!

Φτάνει πια…

…ο εμπαιγμός. Οι εργαζόμενοι και το ΣΕΚΥΙΦ θεωρούν το υπουργείο Υγείας συνυπεύθυνο. Ο Γ. Κούτας σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι είναι «δικό του» το υπουργείο και δεν φοβάται τίποτα. Οι εργαζόμενοι λέμε ότι αφού η κυβέρνηση της διαφάνειας(;) τα έχει βρει με τους υπεργολάβους της ψυχικής υγείας να δώσει σήμερα τα χρήματα που μας χρωστάει και να μη μας κοροϊδεύει με στημένους ελέγχους.

… ο εξευτελισμός. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο υγείας συγκαλύπτουν ένα τεράστιο σκάνδαλο, αυτό του Γ. Κούτα, που λυμαίνεται δημόσιο χρήμα για να κάνει «κοινωνική» πολιτική, σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών!

… η συγκάλυψη. Καλούμε το υπουργείο να ελέγξει τους εταιριάρχες-επιχειρηματίες, που το παίζουν αφεντικά με ξένα χρήματα.

Διεκδικούμε:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην εταιρία ΙΡΙΣ. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο.

Αποκλειστικά δημόσια ψυχική υγείας και απομάκρυνση των υπεργολάβων που κερδοσκοπούν επί πολλά χρόνια στον τομέα της ψυχικής υγείας σε βάρος εργαζομένων και ασθενών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΟΣ: Ν. ΚΥΡΑΝΑ


Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μ. ΤΣΑΦΟΥ

Ξενογιαννακοπούλου για διευρυμένες αρμοδιότητες Κέντρων Πρόληψης

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Ομιλία Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο 9o συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8640184


[.....] Και, κλείνω, με την πέμπτη προτεραιότητα στην οποία είμαστε πίσω ως χώρα. Είναι η πρόληψη, είναι η προαγωγή της Υγείας. Είναι θέματα για τα οποία οφείλουμε να δουλέψουμε πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Είναι ζητήματα που πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος και στην ενημέρωση, αλλά και σε όλο το πλαίσιο της πρόληψης και φυσικά της ενημέρωσης, ήδη στο σχεδιασμό μας και μέσα από τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η συμμετοχή των Δήμων σ' αυτή την προσπάθεια. Ήδη υπάρχει η σκέψη και ο προγραμματισμός τα Κέντρα Πρόληψης να αρχίσουν να λειτουργούν ευρύτερα, να διασυνδέονται με την εκπαίδευση τοπικά, με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να υπάρξει ένα πλέγμα ενημέρωσης και δράσης γύρω από αυτά τα ζητήματα. [.....]


[Σχόλιο blogger: Θα θέλαμε να τα κάνουμε όλα αυτά, τα οποία στην πραγματικότητα ήδη κάνουμε σε μεγάλο βαθμό. Αλλά υπό ένα άλλο θεσμικό καθεστώς, το οποίο θα κατωχυρώνει νομικά τον συντονιστικό μας ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και θα δίνει στα στελέχη των Κέντρων όλα εκείνα τα επαγγελματικά και εργασιακά εχέγγυα για να ανταπεξέλθουν στις σχετικές ανάγκες της κοινωνίας στον μέγιστο βαθμό. Αυτό το θεσμικό καθεστώς μόνο με τον χαρακτήρα των αυτοτελών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κατωχυρώνεται. Επίσης είναι αναγκαίο τα Κέντρα Πρόληψης να αναπτυχθούν περισσοτερο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι έργαζόμενοι θα κάνουν περισσότερη δουλειά σε δομές δεύτερης ταχύτητας, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς κονδύλια, με τους σημερινούς μισθούς πείνας και τη σημερινή ανύπαρκτη εκπαίδευση ...]

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Μας αφορά



6o Πανελλαδικό Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Απριλίου 2010
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11428

[.......] Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκαναν ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο φιλοξενών Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι το κατεξοχήν εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την υγεία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο του Δικτύου και στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στους Δήμους– μέλη του, δίνοντας έμφαση στην επερχόμενη πιστοποίηση του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στη δημιουργία των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης.


‘Διεκδικούμε μια γενναία μεταρρύθμιση από την Πολιτεία που θα αλλάξει προς το καλύτερο την προσβασιμότητα και τις παροχές του υφιστάμενου συστήματος υγείας, με απώτερο σκοπό να γίνουμε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών’, επισήμανε ο κ. Πατούλης.


Η Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της, επισήμανε το σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου για τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.


Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Γεώργιος Ντόλιος, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος μίλησε για το νέο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ και τις αρμοδιότητες που θα περάσουν στους Δήμους, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα Δημόσιας Υγείας και Προαγωγής της Υγείας. [.......]

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ κας. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στο: http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8632936


[.....] κ. ΜΟΥΣΓΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σας άκουσα και προχθές στο συνέδριο των ΟΤΑ, όπως και σήμερα, να μιλάτε για εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης και του ασφαλιστικού, δηλαδή την υπαγωγή των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων στο Υπουργείο Υγείας. Εξηγήστε το πώς θα γίνει αυτό; Δεύτερον, όλα τα νοσοκομεία θα μεταφερθούν στις καλλικρατικές δομές ή θα μείνουν κάποια στο Υπουργείο; Και τρίτον, τι θα γίνει με το ΕΚΕΨΥΕ και με το ΚΕΘΕΑ; Δε θα απαλλαγεί το ΚΕΘΕΑ από το 10%;
[.....] Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για το ΚΕΘΕΑ θέλω να σας πω ότι έχουμε ήδη εισηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεσή του από το 10%, όπως το κάναμε και το πετύχαμε ήδη για τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης.
Έχουμε αποστείλει πλήρη φάκελο με προϋπολογισμό αλλά και απολογισμό παλαιότερων ετών του ΚΕΘΕΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν τα στοιχεία και περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών. [.....]

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη για τον "Καλικράτη" και την Υγεία, που μας ενδιαφέρει..

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ
Στήνουν νέες συμπληγάδες για την Υγεία
«Ο Καλλικράτης και το Ασφαλιστικό θα καθορίσουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μέλλον», τόνισε χτες η υπουργός Υγείας
Το σχέδιο «Καλλικράτης» και το αντιασφαλιστικό τερατούργημα θα αποτελέσουν τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνθλίψει τις ήδη υποβαθμισμένες παροχές στην Υγεία και την Πρόνοια, αλλά και θα προχωρήσει στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους παραπάνω τομείς επιστρατεύοντας τις ΜΚΟ, τη φιλανθρωπία και την Εκκλησία. Το παραπάνω περίγραμμα έδωσαν χτες, στη διάρκεια του 6ου Διαδημοτικού Συνεδρίου Υγείας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. «Ο "Καλλικράτης" και το Ασφαλιστικό θα καθορίσουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μέλλον», είπε η υπουργός Υγείας για να εξηγήσει στη συνέχεια: Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ενταχθούν στις αιρετές περιφέρειες και οι υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα περάσουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας στο πνεύμα και της εξοικονόμησης πόρων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθούν, όπως είπε, ο υφυπουργός Εσωτερικών οι υπηρεσίες Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας. Το πλαίσιο ενός κατώτερου πακέτου ώστε να τελειώσουμε με τα χωριστά μαγαζιά, όπως είπε, έδωσε ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, «ένας ενιαίος πρωτοβάθμιος χώρος», ο οποίος υπό την ομπρέλα του «Καλλικρατικού δήμου» θα συνενώσει ό,τι υπάρχει: Δηλαδή, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, τα κέντρα πρόληψης, τις ΜΚΟ και την Εκκλησία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν συμφωνήσουμε στη συγκεκριμενοποίηση θα είμαστε μαζί. Εξέφρασε αντίρρηση μόνο ως προς την πρόληψη, λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς να το απορρίψει κατηγορηματικά.
Το ΚΚΕ
Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε στο συνέδριο η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε: «Το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, δεν έχει στόχο την κάλυψη των ελλείψεων και απλώς την οργάνωση των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία άμεσα ή συγκαλυμμένα, η μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία, η λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κριτήρια και μέσω της επιβολής τοπικής φορολογίας, η προώθηση της κοινωνικής εργασίας και της άτυπης μέριμνας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τομέα Υγείας και της φροντίδας Υγείας, άμβλυνση των πολύ ακραίων καταστάσεων φτώχειας. Αυτός είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που προωθείται είτε δοθούν αρχικά οι πόροι για τις αρμοδιότητες είτε όχι. Θα οδηγηθούμε σε κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανάλογα με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του δήμου, το κυνήγι χορηγών, τη φιλανθρωπία των μονοπωλιακών ομίλων, τα επιλέξιμα κονδύλια της ΕΕ που προϋποθέτουν την εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής».
Αναφερόμενη στον ισχυρισμό των κυβερνητικών στελεχών ότι και η κρίση αποτελεί αιτία για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση υπογράμμισε: «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συμβάλλει στην ουσιαστική προστασία της υγείας και την πρόληψη την ίδια ώρα που υλοποιεί ή αποδέχεται, στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, του δημόσιου ελλείμματος και των χρεών, τα μέτρα που προωθούνται ενάντια σε όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που καθορίζουν και την κατάσταση της υγείας. Δηλαδή περικοπή μισθών, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, απολύσεις, εργασιακή ανασφάλεια, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιωτικοποίηση τομέων όπως το νερό... Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης και συνολικά της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας στοχεύουν στο να μειώσουν το "κόστος εργασίας" και στην παράμετρο που αφορά την υγεία των εργαζομένων. Να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα κερδοφόρο διέξοδο για το κεφάλαιο». Και η Κατερίνα Μιχαλιού κατέληξε: «Η πρόληψη και η ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών προϋποθέτουν την απαλλαγή του τομέα Υγείας και συνολικά της ανάπτυξης της χώρας από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί την κατάργηση κάθε μορφής άμεσης και έμμεσης επιχειρηματικής - εμπορευματικής δραστηριότητας στην Υγεία και τη λειτουργία ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».
Τα αντιλαϊκά σχέδια στηρίζουν ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Χαράλαμπος Καραθάνος τάχτηκε υπέρ ενός ενιαίου εθνικού φορέα Υγείας στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα νοσοκομεία δημόσια, στρατιωτικά και ΙΚΑ και τη δημιουργία Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε στενή συνεργασία με τους δήμους και ιδιώτες γιατρούς. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης ο οποίος, μεταξύ των άλλων, συμφώνησε με τον ενιαίο φορέα Υγείας όπως τον περιέγραψε η υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ζήτησε οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας να αποτελέσουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης».


http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5601789&publDate=17/4/2010