Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ο κόσμος τό 'χει τούμπανο νο. 2 - Μίλησε κανείς για ιατρικοποίηση, υποχρηματοδότηση, προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης και "εθελοντισμό";

Ράδιο Νεφέλη

.

Καλλικράτης και προαγωγή υγείας

.

Νικόλαος Λεωτσάκος, Ιατρός

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

.

[.......]

.

Στους Καλλικρατικούς δήμους, πολυϊατρεία ΙΚΑ, δημοτικά ιατρεία και κέντρα πρόληψης θα συνενωθούν. Οι δήμοι θα αναλαμβάνουν , διάφορα προγράμματα πρόληψης όπως: οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, πρόληψης της οστεοπόρωσης, της παιδικής παχυσαρκίας, τηλεϊατρικής. Χορήγηση κάρτας αναπηρίας κτλ. Πολλά από αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτούνται από πόρους της ευρωπαϊκης ένωσης. Θα είναι επιτυχία να καταφέρουμε να αναδείξουμε το ζήτημα της πρόληψης της υγείας μέσω της αυτοδιοίκησης.

.
Μέσω του σχεδιου Καλλικράτη τα δημοτικά ιατρεία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε δημοτικά κέντρα πρόληψης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων ενημέρωσης των δημοτών (σε σχολεία, ΚΑΠΗ, κλπ.) σε θέματα πρόληψης (ατυχήματα, παχυσαρκία, περιβάλλον και υγιεινή, κλπ), μέσα από στοχευμένα μαζικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής και προσυμπτωματικού ελέγχου σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για τη διερεύνηση οπτικής οξύτητας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, την εξέταση για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, τα ΗΚΓ σε νέους που αθλούνται, το μεταβoλικό σύνδρομο, κλπ.

.
Μέσω του σχεδίου Καλλικράτη η πρόληψη της υγείας θα ασκείται μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα βήμα που έπρεπε επιτέλους να γίνει και στη χώρα μας, για πολλούς λόγους:

.
1ον Διότι μέσω της αυτοδιοίκησης το σύστημα πρόληψης γίνεται αποτελεσματικότερο, γιατί θα λειτουργεί με γνώμονα τις ατομικές ανάγκες κάθε πολίτη ή κοινωνικής ομάδας. Σε τοπικό επίπεδο. Στοχευμένα και προσωποποιημένα.

.
2ον Διότι οι δήμοι θα μπορούν τώρα να ασκήσουν πιο αποδοτικά, πιο οργανωμένα και πιο άμεσα υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας. Με επιστημονικούς κανόνες και διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές. Αξιοποιώντας παράλληλα τον αριθμό των εθελοντών επιστημόνων, που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

.
3ον Ο τρίτος λόγος είναι οικονομικός. Η πρόληψη κοστίζει πολύ φθηνότερα από την οποιαδήποτε θεραπεία. Σε μια περίοδο λοιπόν που η κυβέρνηση καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια, να μαζέψει τις σπατάλες που γίνονται στις δαπάνες της υγείας, αξίζει πραγματικά να επενδύσει στην πρόληψη. Γιατί μόνο μέσω της πρόληψης μπορεί μακροπρόθεσμα, να μειωθούν οι αλόγιστες δαπάνες της θεραπευτικής φροντίδας σε όλα τα επίπεδα. Από το κόστος νοσοκομειακής νοσηλείας έως την αλόγιστη χρήση εξετάσεων και φαρμάκων. Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να γίνουν, με πολύ χαμηλό κόστος από τους δήμους με όφελος τόσο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας , όσο και στα δημόσια οικονομικά.

.

[.......]

.
Αναδημοσίευση από το: http://radionefeli.com/ViewArticle.aspx?aid=642
. .
Διαβάστε και την προς την ίδια κατεύθυνση συνέντευξη του Μιχ. Γαβρά, υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό "Μαζί για την Αγία Παρασκευή" και νυν Πρoέδρου των Δημοτικών Ιατρείων και Υπεύθυνο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου στο http://www.iagiaparaskevi.gr/component/zoo/item/synenteuksi-me-ton-mixali-gavra-ypopsifio-dimotiko-symvoulo-me-ton-syndiasmo-mazi-gia-tin-agia-paraskevi.html
.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: