Τρίτη 8 Μαΐου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 2

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Την Τετάρτη 25/4/07, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μόνιμης Ομάδας Επιτροπής Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπ. Υγείας, το ΥΠΕΣΔΑ, την ΚΕΔΚΕ, την ΕΤΑ, τον ΟΚΑΝΑ και εκπροσώπους του Δ.Σ. του Σωματείου τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου Γ.Γραμματέα, την Βάσω Αλεξάκη Αντιπρόεδρο και το μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. κο Παντολέων Ιωάννη.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα:
Ø Χρηματοδότηση των Κ.Π.
Ø Πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη πλήρη θεσμική ένταξη των ΚΠ στους ΟΤΑ
Ø Ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης με ΥΠΕΣΔΔΑ

Αναλυτικά:
Το Υπ. Υγείας, αρχές Μαίου θα ενισχύσει οικονομικά με έκτακτη επιχορήγηση τον ΟΚΑΝΑ, το ποσό της οποίας δεν γνωρίζουμε. Ο ΟΚΑΝΑ δια του οικονομικού διευθυντή του κο Ζωγράφο, σε ερώτηση μας αν θα καλύψει το σύνολο των χρεών του προς τα ΚΠ, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι το ποσό θα είναι έναντι για άλλη μία φορά αλλά μεγαλύτερο από την προηγούμενη, της τάξεως του 38% της δόσης, ενώ δεν αναμένεται να χορηγηθεί πριν το τέλος Μαίου. Αναφέραμε ότι τα ΚΠ αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στη μισθοδοσία των στελεχών τους και πλέον ορισμένα εξ’ αυτών πρόβλημα επιβίωσης και όχι μόνο τα συνήθη λειτουργικά προβλήματα. Ζητήσαμε εκ νέου να λυθεί συνολικά και όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά το πρόβλημα.
Η απάντηση ήλθε αυτή τη φορά από την εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας που ισχυρίστηκε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης όλου του ποσού, λόγω των περικοπών στις δαπάνες που αποφάσισε το Υπ. Οικονομικών. Ήδη, το Υπ. Υγείας διατείνεται ότι περιέκοψε από άλλες δαπάνες προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τον ΟΚΑΝΑ και τα ΚΠ και ότι θα πιέσει εκ νέου για έκτακτη επιχορήγηση από το Υπ. Οικονομικών, ενώ θα περικόψει και από άλλες του για να στηρίξει οικονομικά τα ΚΠ.
Η εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ σε ερώτηση του οικονομικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ γιατί αποφάσισε την καταβολή 5.000.000 ευρώ έναντι του ποσού των 6.628.535 ευρώ που όφειλε προκειμένου να καλύψει το ήμισυ της χρηματοδότησης των ΚΠ, απάντησε ότι κατέβαλλαν το ποσό που τους αντιστοιχούσε σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, δηλαδή με βάση το 2006 όπου και είχαν επίσης καταβληθεί 5.000.000 ευρώ. Επίσης το παρόν ποσό προκειμένου καταβληθεί ολόκληρο πρέπει να γίνει μια άτυπη συμφωνία της εκπροσώπου του ΥΠΕΣΔΔΑ με την ΕΤΑ σχετικά με την προμήθεια του 5% που της αναλογεί, τουτέστιν 250.000 ευρώ.. Άρα και για αυτό, δώσαμε πίστωση χρόνου για επίτευξη συμφωνίας μέχρι μέσα Μαίου, αλλιώς αν συμφωνούσαμε να καταβληθούν άμεσα τότε θα καταβάλλονταν 250.000 ευρώ λιγότερα στα ΚΠ. Εκβιαστικά διλήμματα.. Όσον αφορά στο υπόλοιπο ποσό, το 1.628.535 ευρώ, θα καλυφθεί και αυτό αλλά με δόσεις, έναντι κ.α., δηλαδή με σταγόνες στην έρημο της πρόληψης.
Τέλος σε ότι αφορά την κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ΚΠ., προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, δεδομένου ότι ζητούνται εξουσιοδοτήσεις, προτάθηκε από τον οικονομικό διευθυντή του ΟΚΑΝΑ να μεταφερθούν οι λογαριασμοί στις τράπεζες Eurobank ή Εθνική.
Σε ότι αφορά στη πρόταση της ΚΕΔΚΕ για ένταξη των ΚΠ στον κεντρικό κορμό των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων υπό τη γενική εποπτεία του Υπ. Υγείας σε σχέση με την άσκηση της Εθνικής Πολιτικής για την Πρόληψη και την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ καθώς και ειδικότερα:
v τη συνεννόηση και συνεργασία με την Ε.ΝΑ.Ε. για την ένταξη των διαδημοτικών ΚΠ ως δομών στις κατά τόπους Νομαρχίες και τη σύσταση των ανάλογων θέσεων και ανάλογα στους Δήμους για τα Δημοτικής εμβέλειας ΚΠ
v την ενιαία προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση για την πρόσληψη του προσωπικού που οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου και τη μεταφορά του προσωπικού αορίστου χρόνου στις Νομαρχίες και τους Δήμους αντίστοιχα
v τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ΚΠ με νομοθετική ρύθμιση με πλήρη κάλυψη της δαπάνης λειτουργίας και μισθοδοσίας τους από τις Νομαρχίες και τους Δήμους κατά το Νόμο «Πολιτεία» προκειμένου να εφαρμοσθούν τα ανωτέρω,
καταθέσαμε την άποψη ότι στηρίζουμε αυτό το κείμενο αρχών και προθέσεων της ΚΕΔΚΕ αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, επεξεργασίας και κωδικοποίησης του σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο του Σωματείου και θα κατατεθεί για περαιτέρω επεξεργασία στην Μόνιμη Ομάδα Εργασίας.
Σε ότι αφορά στην ανανέωση της Προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΣΔΑ, η βεβαιότητα της εκπροσώπου της για την άμεση ένταξη των ΚΠ στους ΟΤΑ, αποτέλεσε αφορμή να υποστηρίξει ότι με αυτό ως δεδομένο δεν θα υπάρξει ανάγκη ανανέωσης της σύμβασης. Απαντήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ότι η ανανέωση πρέπει να γίνει άμεσα και εάν υπάρξει επίλυση του θεσμικού προς αυτή τη κατεύθυνση, τότε μπορεί να γίνει ανάλογη τροποποίηση της σύμβασης.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

- Θα πραγματοποιηθεί 18-19/5/07 από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών και με τη συμμετοχή του Σωματείου Διημερίδα με τίτλο «Βασικοί άξονες για μια αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας». Εκπρόσωποι του Δ.Σ. συμμετείχαν στην προετοιμασία της διημερίδας και θα συμμετέχουν και ως ομιλητές εκπροσωπώντας το Σωματείο. Πρόσκληση και πρόγραμμα θα σας αποσταλεί εντός των ημερών
- 17/5/07 θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο και διευθυντή του ΟΚΑΝΑ καθώς και συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ για σύμπτυξη κοινού μετώπου
- θα αποσταλλεί επίσης κείμενο προς τα Δ.Σ των ΚΠ όπου και θα ζητείται η υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ευαισθητοποίηση τους
- το blog prolipsiworkers@yahoo.gr εξελίσσεται, σύντομα θα έχετε νέα
- σε ότι αφορά τις συλλογικές κινητοποιήσεις περιμένουμε προτάσεις αφισών με θέμα τη διαμαρτυρία μας κατά τον εορτασμό της 26ης Ιούνη καθώς και σήματος του Σωματείου. Στην κριτική επιτροπή θα μετέχουν ανεξάρτητα στελέχη που δεν θα στείλουν προτάσεις.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Αλέξανδρος Σταθακιός
Βασιλική Αλεξάκη
Χρήστος Ρουκάς
Παναγιώτης Τριανταφύλλου
Τίμος Στραβοπόδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: