Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Και στρατιωτικά νοσοκομεία θα χορηγούν υποκατάστατα: Χωρίς προσλήψεις, τονίζει ο Υπ. Υγείας, παρά μόνο, ίσως, νοσηλευτών



.

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

.
Χορήγηση μεθαδόνης και από τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία

.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011


.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής με 7.000 χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται σε αναμονή να έχουν ενταχθεί στα προγράμματα απεξάρτηση, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αφού εξασφάλισε και τη συνεργασία τεσσάρων στρατιωτικών νοσοκομείων, που ξεκινούν τη χορήγηση υποκατάστατων και σε στρατεύσιμους και σε πολίτες.

.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 414 στην Πεντέλη, το Στρατόπεδο Βαρίτη στο Γουδή σε άμεση συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ειδική μονάδα στο 424 στη Θεσσαλονίκη και το 404 στη Λάρισα.

.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε όσους στρατεύσιμους είναι εξαρτημένοι και δηλώσουν πως επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. «Η θητεία τους θα μειωθεί κατά τρεις μήνες και θα υπηρετήσουν μόνο έξι. Αυτό θα ισχύσει στην επόμενη σειρά που πρόκειται να καταταγεί», είπε ο κ. Μπεγλίτης, δηλαδή της σειρά Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. «Ίσως προχωρήσουμε και στην εκμηδένιση της στρατιωτικής θητείας, εάν έχουμε ανταπόκριση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

.
Επιπλέον, αναδρομικά ισχύει από τις 17 Ιουνίου, ότι όσοι οπλίτες είχαν πάρει αναβολή από το στρατό για λόγους εξάρτηση από ναρκωτικά, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την απεξάρτηση σε κέντρα θεραπείας και ενταχθούν μέσα σε πέντε μήνες στο στρατό, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ημερολογιακά στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

.
Πάντως, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ψυχίατρος Μένη Μαλλιώρη, το τελευταίο καιρό υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση χρηστών για αποτοξίνωση. «Το τελευταίο μήνα δεχθήκαμε 1.000 αιτήσεις. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι έχει ανοίξει η πόρτα για τη θεραπεία και προσέρχονται», λέει η ίδια.

.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Παπανικολάου Αγ. Δημήτριος και ΑΧΕΟΑ και 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή στην Αττική σε 15 νοσοκομεία. Στις 2 Οκτωβρίου θα μπει λουκέτο και στον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά, αφού έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των μονάδων του σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

.
Όσον αφορά τη στελέχωση των ειδικών μονάδων, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατάξεων και απέκλεισε νέες προσλήψεις. «Όποιος μου πει για προσλήψεις, εκτός νοσηλευτών, μου έχει απευθύνει εχθρικό λόγο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

.
«Διαθέτουμε ως υπουργείο το επιστημονικό ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί στη διαχείριση της διαδικασίας χορήγησης υποκαταστάτων των ναρκωτικών», συμπλήρωσε ο κ. Μπεγλίτης.

..
Εν τω μεταξύ, τη διάθεσή του να συμμετάσχει η Εκκλησία σε προγράμματα αποτοξίνωσης εκδήλωσε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μάλιστα είπε στον υπουργό ότι η διαθέτει ήδη κατάλληλο χώρο. Μάλιστα, έχει ήδη αποστείλει εργαζομένους για εκπαίδευση στην Κύπρο όπου λειτουργεί δομή της Εκκλησίας για τοξικομανείς.

.
Η διαδικασία προωθήθηκε χθες, καθώς ο Πρωτοσύγκελος Γαβριήλ ήρθε σε επαφή με στελέχη του υπουργείου Υγείας για τις λεπτομέρειες. «Μόλις έχω γραπτώς την αίτηση του Αρχιεπισκόπου, θα του απαντήσω καταφατικά», είπε ο κ. Λοβέρδος. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν η Εκκλησία προτίθεται να ιδρύσει μονάδα αποτοξίνωσης «ξερή», δηλαδή μόνο με ψυχολογική στήριξη ή στα σχέδια του Αρχιεπίσκοπου είναι και η χορήγηση υποκατάστατων.

.

Αναδημοσίευση από το: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4651933


Δείτε, επίσης, το δημοσίευμα στο News247:

.
.

Μεθαδόνη και στα στρατιωτικά νοσοκομεία

.
Το υπουργείο Υγείας ενώνει τις δυνάμεις του με το υπουργείο Άμυνας στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Σε ποια στρατιωτικά νοσοκομεία θα γίνεται χορήγηση μεθαδόνης

.

Λίστα ντροπής διαρκώς αυξανόμενη
Απορώ, είπε ο υπουργός αναφερόμενος στους προκατόχους του, πώς τόσα χρόνια δεν προχώρησε αυτό το πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε για "λίστα της ντροπής" το 2003, αλλά από २.500 που την παρέλαβε την παρέδωσε διπλάσια. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 7.000.

.
"Η λίστα της ντροπής σημαίνει θάνατος, είπε ο κ. Λοβέρδος, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν να φτάσουν σε πρόγραμμα", υπογραμμίζοντας ότι "η αναλγησία της ελληνικής κοινωνίας έχει λάβει τέλος".

.
"Τη μάχη θα τη δώσουμε από κοινού. Η μάχη αξίζει να δοθεί και είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίσουμε", είπε ο κ. Μπεγλίτης και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος συμμετοχής στρατιωτικών νοσοκομείων στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ.

.
"Η συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι βαθιά κοινωνική, δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης , ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες σε χρήστες που δεχθούν να ενταχθούν σε μονάδα απεξάρτησης. Αντί για αναβολή και επιστροφή στην πιάτσα, δίνουμε κίνητρο απεξάρτησης, είπε η κ. Μαλλιώρη.

.
Η απόφαση να επεκταθεί το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία υλοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης εξαρτημένων σε 15 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής από 16 Σεπτεμβρίου και σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από 1ης Σεπτεμβρίου.

.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ο ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά θα κλείσει την 1η Οκτωβρίου και ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να κλείσει και η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.

.
Όσον αφορά τη στελέχωση των νέων μονάδων στα νοσοκομεία, ο κ. Λοβέρδος είπε ''ναι'' στις μετατάξεις και στην εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσλήψεων, λέγοντας ότι "όποιος μου μιλάει για προσλήψεις μου απευθύνει εχθρικό λόγο".
.

Αναδημοσίευση από το:



Σημείωση Ιστολόγου:

Συνεχίζεται η "επικοινωνιακή θύελλα" γύρω απ' την απόφαση για χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών από νοσοκομεία. Οι σοβαρές ενστάσεις ως προς τον σχεδιασμό, τα μέσα υλοποίησης, το επιστημονικό πλαίσιο λειτουργίας των σχεδιαζόμενων "μονάδων", την βιωσιμότητά τους (λ.χ. χρηματοδότηση) κλπ., που με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία εγέρθηκαν από εργαζόμενους (και του ΟΚΑΝΑ) και από Διοικήσεις φορέων του χώρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων όχι μόνο δεν λαμβάνονται υπ' όψιν, αλλά και παρουσιάζονται από τον Υπουργό ως "εχθρικές".

Προχειρότητα, ιατρικοποίηση, "κλειστά χαρτιά" αναφορικά με το τι εννοούν "μετατάξεις προσωπικού" και άρα ποιο θα είναι το μέλλον του ΟΚΑΝΑ και των από αυτόν εποπτευόμενων δομών, κλείσιμο μονάδων στο Κέντρο του Πειραιά και της Αθήνας (παρότι προ διμήνου εξανίσταντο ότι δεν μιλούν για μεταφορά, αλλά για "ίδρυση νέων" μονάδων). Αλλά και προφαινόμενα επικοινωνιακά σκοπούμενα, που λειτουργούν σαν "μπούμερανγκ" - οι ανεπίσημες πληροφορίες από συναδέλφους του ΟΚΑΝΑ λένε για αύξηση των εγγεγραμμένων στην "λίστα αναμονής" από 7.500 σε 11.500 μέσα στο δίμηνο της "επικοινωνιακής θύελλας" των υποσχέσεων για "εξάλειψη του προβλήματος"... Οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης προφανείς... Όπως και το μέγεθος του συνεπαγόμενου προβλήματος διαχείρισής της, ακριβώς καθ' όσον όλο το επικοινωνιακό βάρος δίνεται στα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, καθιστώντας κενό οποιοδήποτε λόγο περί πλουραλισμού...

Η είδηση δε για πολύ πιθανή, πλέον, εμπλοκή και της θεσμικής εκκλησίας στο εγχείρημα, λαμβανομένων υπ' όψιν των γενικότερων συνθηκών (περικοπές κοινωνικών δαπανών, απόσυρση του κράτους από τους τομείς της υγείας και της παιδείας, "άνοιγμα" αγορών και επαγγελμάτων), δυστυχώς μας παραπέμπει στο μοντέλο κοινωνικού κράτους του 19ου αιώνα.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: