Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο του Γ.Γ. του Σωματείου στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς": "Επίδειξη πυγμής και στην απεξάρτηση"


.


Επίδειξη πυγμής και στην απεξάρτηση

Στο στόχαστρο των μνημονιακών κυβερνήσεων θεραπευόμενοι και θεραπευτές του «18 Άνω»
Συνεχίζοντας την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών απεξάρτησης, το Δ.Σ. του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨNA) ποινικοποιεί το θεραπευτικό πλαίσιο του ιστορικού Παραρτήματός του «18 Άνω», κάνοντας κατά πλειοψηφία δεκτό το πόρισμα της EΔE που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Και παραπέμποντας στην τακτική δικαιοσύνη την επιστημονικά υπεύθυνη του «18 Άνω», Κατ. Μάτσα, και τον υπεύθυνο Κοινωνικής Επανένταξης της δομής, Στ. Κεβόπουλο, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για το γεγονός ότι δεν «κατέδωσαν» τους θεραπευόμενούς τους. 
Η ανοιχτή και πλούσια πολιτική δραστηριοποίηση της Κ. Μάτσα, η οικονομίστικη λογική της χορήγησης υποκαταστάτων ως κυρίαρχο μοντέλο (το «18 Άνω» είναι «στεγνό» πρόγραμμα) και άλλες πτυχές της υπόθεσης, της δίνουν διαστάσεις ιδεολογικοπολιτικής δίωξης. 
.
Αφορμή στάθηκε περιστατικό μεταφοράς αντικειμένων σε ξενώνα του «18 Άνω» από θεραπευόμενους, τα οποία φέρονται να προέρχονταν από διαρρήξεις καταστημάτων που σημειώθηκαν στο περιθώριο της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης της 12ης Φλεβάρη 2012 στο Σύνταγμα. Ακολούθησε αναφορά νοσηλεύτριας προς τη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, «σπάζοντας» το θεραπευτικό απόρρητο το οποίο δεσμεύει το προσωπικό να προσεγγίζει κάθε παραβατική συμπεριφορά ως υποτροπή και να την αντιμετωπίζει θεραπευτικά μέσα στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης. Η αναφορά διαβιβάστηκε στον πολιτικά διορισμένο διοικητή του ΨΝΑ από συνδικαλιστές του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, χωρίς απόφαση του Συλλόγου. Από τον Διοικητή η αναφορά προωθήθηκε στον τότε υπουργό Υγείας Ανδ. Λοβέρδο. Δυο μήνες μετά τη διαδήλωση της 12 Φλεβάρη, το υπουργείο Υγείας σε συντονισμό με διαπλεκόμενα ΜΜΕ εξαπέλυσαν μια αήθη επίθεση ενάντια στο «18 Άνω», ουσιαστικά διατυπώνοντας κατηγορίες μέσω των γνωστών υπονοουμένων - σε μια κλίμακα που εκτείνεται από την «προσπάθεια κουκουλώματος» ως την υπόθαλψη «κουκουλοφόρων».
Πολύμορφη αλληλεγγύη
Πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους του «18 Άνω», ενώ το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με ανακοίνωσή του ζητά να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι στην Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο, «που στοχοποιούνται προσωπικά επειδή επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους». «Το μνημονιακό σύστημα επιχειρεί να δικαιολογήσει το αποτράβηγμα του κράτους από το χώρο της όποιας κοινωνικής πρόνοιας και την ισοδύναμη συσπείρωση της ισχύος του στο διογκούμενο χώρο της κοινωνικής καταστολής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σκληρή επίθεση στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, που περιλαμβάνει τόσο τη μέχρι διάλυσης αποψίλωσή τους όσο και μια εσωτερική αναδιαμόρφωση, μια παγίωση του προσανατολισμού σε κατασταλτικά μοντέλα “αντιμετώπισης” του προβλήματος της εξάρτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
.
Σημειώνεται ότι υπογραφές συμπαράστασης στο «18 Άνω» και εναντίωσης στη μετατροπή του θεραπευτικού προσωπικού σε «καταδότες», συλλέγονται ηλεκτρονικά στο www.gopetition.com
.
Νίκος Λάιος

Αναδημοσίευση από το: www.edromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: