Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Δελτίο Τύπου: Απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Βασίλη Βενιζέλου στο «Υγεία360»


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
20/04/2017


Δελτίο Τύπου
Απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Βασίλη Βενιζέλου στο «Υγεία360o»

Τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2017, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Υγεία360o» άρθρο με τίτλο «Την... κρατικοποίηση των Κέντρων Πρόληψης προωθεί το υπουργείο Υγείας!», το οποίο υπογράφει ο κ. Βασίλης Βενιζέλος.

Στο εν λόγω δημοσίευμα (http://www.ygeia360.gr/health-politics/item/25079-tin-kratikopoiisi-ton-kentron-prolipsis-proothei-to-ypourgeio-ygeias-sigontarei-i-dioikisi-tou-okana), εμφανίζεται αυθαίρετα φωτογραφία από κινητοποίηση του Σωματείου μας, αλιευμένη από το ιστολόγιό μας δίχως άδεια και δίχως καν επικοινωνία του αρθρογράφου με μέλη του Δ.Σ.

Στη βάση των αυθαιρεσιών αυτών χτίζεται μια σεναριολογία δίχως κατονομασία των «πηγών» του αρθρογράφου, κατασκευάζονται εντυπώσεις και, τελικά, αλλοιώνονται οι θέσεις της συλλογικότητάς μας που εκπροσωπεί τους/τις εργαζόμενους/ες των Κέντρων Πρόληψης.  

Καταδεικνύοντας την απρέπεια αυτή, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

1). Ως γνωστό, από τον Αύγουστο του 2017 έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την επεξεργασία πρότασης συγκρότησης θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και κατόπιν διαχρονικών αγώνων της συλλογικότητάς μας για ριζική αλλαγή του σημερινού πλαισίου, δηλαδή για οικοδόμηση της πρόληψης σε θεμέλια εντελώς άλλα από τα «θεμέλια» των αστικών εταιρειών.

2). Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, της ΕΝ.Π.Ε., της Κ.Ε.Δ.Ε., του Ο.ΚΑ.ΝΑ., της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και του Σωματείου μας – κανενός δε άλλου φορέα, υπαρκτού, ανύπαρκτου ή «ημι-υπαρκτού».

3). Στην ομάδα εργασίας κατατέθηκαν επισήμως προτάσεις τριών φορέων: του Σωματείου μας, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ.

4). Η επίσημη πρόταση του Σωματείου μας, η οποία δεν αναφέρεται καν στο άρθρο του κ. Βενιζέλου, αφορά επιγραμματικά: την ίδρυση ενός αυτόνομου, ανεξάρτητου και ενιαίου Φορέα των Κέντρων Πρόληψης, με δημόσιο χαρακτήρα που θα αντικαταστήσει τις 67 αστικές εταιρείες και θα συνεργάζεται με όλους τους άλλους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης για την καλύτερη δυνατή και πολυφωνική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.

5). Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από τους/τις εργαζόμενους/ες στις Συνελεύσεις Μαρτίου-Απριλίου 2016, σε ποσοστό 84,5%. Υπερψηφίστηκε εκ νέου στις Συνελεύσεις Οκτωβρίου 2016, σε ποσοστό 81,6% – μαζί με την ανάλυσή της, έκτασης 19 σελίδων.

6). Η ψηφισμένη ανάλυση της πρότασής μας κατετέθη στην ομάδα εργασίας ως επίσημη πρόταση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

7). Η τεκμηρίωση της πρότασής μας -έκτασης 178 σελίδων- επίσης κατετέθη επισήμως στην ομάδα εργασίας και είναι ελεύθερα διαθέσιμη, σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, στο http://www.ideostato.gr/2016/11/e-book.html

8). Όπως καταθέσαμε εγγράφως στην ομάδα εργασίας, διαφωνούμε πλήρως με την πρόταση του ΟΚΑΝΑ, η οποία αφορά συγχώνευσή του με τα Κέντρα Πρόληψης.

9). Όπως καταθέσαμε εγγράφως και τεκμηριωμένα στην ομάδα εργασίας, διαφωνούμε πλήρως με την πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία αφορά τη διατήρηση των αστικών εταιρειών και σύσσωμου του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

10). Από πλευράς των υπολοίπων συμμετεχόντων φορέων δεν κατετέθησαν επίσημες προτάσεις, αλλά απόψεις των εκπροσώπων τους σε ορισμένες περιπτώσεις, ως προς τις οποίες επίσης έχουμε καταθέσει την πλήρη διαφωνία μας εγγράφως και τεκμηριωμένα στην ομάδα εργασίας.

Κατανοούμε πως διάφορα «κέντρα» έχουν κλονιστεί από τη σταθερότητα και τεκμηρίωση των θέσεων του Σωματείου μας για μετεξέλιξη των κρατικοδίαιτων αστικών εταιρειών σε έναν ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης, σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανή και δημόσιου χαρακτήρα.

Κατανοούμε την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η πρότασή μας αυτή δεν χωράει στο απατηλό δίπολο «κρατικό / μη κρατικό», αλλά διαρθρώνεται με τρόπο ρεαλιστικό γύρω από το όραμα να κάνουμε τη δουλειά μας ως εργαζόμενοι, επιστήμονες και ανήσυχοι πολίτες, με τον άνθρωπο και την κοινότητα σε μια εποχή καθολικής κρίσης και αποσταθεροποίησης.

Περισσότερο απ’ όλα, κατανοούμε την απορία και την ταραχή τους μπρος στο γεγονός ότι αυτός ο αγώνας μας γίνεται με το χαμόγελο στα χείλη και όχι στη σκιά της φοβέρας.

Ας προσπαθήσουν να κατανοήσουν με τη σειρά τους, πως τέτοια «περίεργα φαινόμενα» δεν είναι μεταφυσικά, αλλά απόρροια της δουλειάς μας μες στην κοινωνία επί 20ετία – στη φιλοσοφία της οποίας ευχαρίστως θα τους εκπαιδεύσουμε, εφ’ όσον ποτέ επιθυμήσουν αληθινά να την ανακαλύψουν, πράγμα που προαπαιτεί προβάδισμα της έγνοιας για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη χώρα, στη θέση των ιδιοτελών μικροσυμφερόντων.

Κλείνοντας, ζητούμε:

1). Τη δημοσίευση του παρόντος Δελτίου Τύπου στην ιστοσελίδα «Υγεία360o» με την ανάδειξη «Απάντηση σε άρθρο του κ. Βασίλη Βενιζέλου στο “Υγεία360o».

2). Την απομάκρυνση της φωτογραφίας κινητοποίησης του Σωματείου μας από το εν λόγω άρθρο του κ. Βασίλη Βενιζέλου, καθότι η αυθαίρετη εμφάνισή της σε αυτό συνιστά απαράδεκτη ύβρι εις βάρος των πολύμορφων αγώνων των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης για μια νέα πνοή στον χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης, ενώ το άρθρο του κ. Βενιζέλου αναπαράγει τις βαριές οσμές μουχλιασμένων διαδρόμων και στερεμένων «πηγών».

3). Την τοποθέτηση της φωτογραφίας κινητοποίησης του Σωματείου μας στη δημοσίευση της παρούσας απάντησής μας στο «Υγεία360o» με την άδειά μας.

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: