Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΜΕΡΑ 25)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
- Τον Υπουργό Υγείας

-Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Δρομολόγηση λύσεων στα επιτακτικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης

Πληροφορούμαστε από επιστολή του «Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» της 20ης Μαΐου 2020 ότι χρειάζεται να δρομολογηθεί η λύση σε ορισμένα φλέγοντα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, όπως τα κάτωθι:

1. Η Ανανέωση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ που λήγει στις 31.12.2020. Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον δεν έχει προχωρήσει μέχρι την ανανέωση της σύμβασης κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα θωρακίζει θεσμικά τα Κέντρα Πρόληψης στο πλαίσιο των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, είναι αναγκαία η εισαγωγή Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού. Το σχετικό με την λειτουργία των Κ.Π. άρθρο 61 του Ν. 3459/2006 και όπως αυτό διατηρήθηκε με τον Ν. 4139/2013, προβλέπει ρητά τη σύνταξη Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων, παρόλα αυτά δεν έχει αυτός εκδοθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα το ήδη θολό θεσμικό πλαίσιο να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον εδώ και πάνω από δυο έτη δεν λειτουργεί η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου των Κέντρων Πρόληψης, όπως και η Ομάδα Έργου για την σύνταξη Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού.

2. Κάλυψη 50 και πλέον κενών θέσεων στα Κέντρα Πρόληψης. Αν και πιστώνονται τα χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι προκηρύξεις και η κάλυψη των θέσεων για γραφειοκρατικούς λόγους, -έκδοση κατάλληλης Π.Υ.Σ.

3. Επίλυση του Θεσμικού που ταλανίζει επί σειρά ετών τους εργαζόμενους και ενίοτε τους διατηρεί κάτω από την «ομηρία» ορισμένων Δ.Σ. και των όποιων αποφάσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν 75 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά με 75 ξεχωριστές Διοικήσεις και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει δηλαδή μια Ενιαία Διοίκηση, δεν υπάρχουν Υπηρεσιακά Συμβούλια στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ένας εργαζόμενος, όταν αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί από τη Διοίκησή του και δεν υπάρχει Εθνικός Επιστημονικός Σχεδιασμός που να διατρέχει και τα 75 Κέντρα Πρόληψης Πανελλαδικά. Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν ως Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΝΠΙΔ) αλλά με κρατική χρηματοδότηση 100% (50% Υπ. Εσωτερικών, μέσω της παρακράτησης των ΚΑΠ από τους Δήμους – 50% Υπ. Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ). Τονίζεται ότι «τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών», σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 4139/2013. Ο ρόλος που τους ανατίθεται από την Πολιτεία απαιτεί την θεσμική ενδυνάμωση. Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στις 14.01.2020 το χαρακτήρισε υβριδικό μοντέλο λειτουργίας και μελετάται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αφού είναι και ιδιωτικά και δημόσια, αλλά δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο Υπουργεία, ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Παράλληλα, σημειώνεται ότι μέσα σε αυτόν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που δημιουργείται συχνά, η δυνατότητα μετακίνησης επιστημονικών και διοικητικών στελεχών από Κ.Π. σε Κ.Π. δεν δίνεται και έτσι έμπειρα στελέχη οδηγούνται σε παραίτηση ή διεκδικούν κάποια θέση εργασίας σε άλλον Φορέα, αφού δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα μετάθεσης, μετακίνησης, για προσωπικούς (π.χ. υγείας) ή κυρίως οικογενειακούς λόγους. Το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έχει ζητήσει να εξεταστεί η κινητικότητα ανάμεσα στα Κ.Π., όπως επίσης ανάμεσα στα Κ.Π. και άλλους Οργανισμούς Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η λειτουργικότητα των Κέντρων Πρόληψης προέλευσης των μετακινούμενων στελεχών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι προτίθενται να κάνουν για την επίλυση των ως άνω προβλημάτων που απαιτούν επιτακτικώς λύσεις, ώστε να μπορέσουν τα Κέντρα Πρόληψης να λειτουργήσουν εύρυθμα και να επιτελέσουν το έργο τους με αποτελεσματικό τρόπο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Απατζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: