Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΣΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»

Αθήνα, 20.4.2022

Ως Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης διαμαρτυρόμαστε για αυτά που συμβαίνουν στο Κέντρο Πρόληψης Δυτικής Θεσσαλονίκης "Δίκτυο Άλφα" και για όλα όσα καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι συνάδελφοι από τον μέχρι τώρα Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης. Δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δικαιωθούν. 

Το γεγονός ότι επίκεντρο όλων αυτών των προβλημάτων βρέθηκε η χρήση των χώρων και των πόρων του Κέντρου Πρόληψης, δείχνει το θεσμικό κενό που υπάρχει, αφού το υπάρχον πλαίσιο αφήνει "διαδρόμους" σε άτομα που τυχαίνει να βρεθούν σε θέσεις διοικητικών συμβουλίων, να ξεπερνούν κάθε όριο δικαιοδοσίας, θεωρώντας ότι έχουν απόλυτη εξουσία στο Κέντρο Πρόληψης. Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εκπληρώνουν με βάση τους νόμους και τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ υπουργείων και δημόσιων οργανισμών έναν δημόσιο σκοπό και λειτουργούν με δημόσια χρηματοδότηση. 

Οι τραγελαφικές καταστάσεις να "ερευνάται" μετά από έξι χρόνια, αν υπήρξε διορισμός εκπροσώπου στο ΔΣ ενός Κέντρου Πρόληψης, ατόμου το οποίο μετά ορίστηκε ως Πρόεδρος του, δείχνουν πόσο «τρωτό» είναι το υπάρχον υβριδικό θεσμικό κατασκεύασμα. 

Το Σωματείο μας έχει καταθέσει πρόταση σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού ανάσχεσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. 

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας στον Ενιαίο Εσωτερικό Κανονισμό- που εδώ και ένα χρόνο εξαγγέλλει ότι εκδίδεται- οι οποίες θα αποτελέσουν το ελάχιστο φράγμα απέναντι στις ερμηνείες και παρερμηνείες ανύπαρκτων και "βολικών" κανόνων. 

Βέβαια, ούτε ο κανονισμός αυτός θα διορθώσει την κατάσταση αποφασιστικά, αφού το καθεστώς των αστικών εταιρειών θα παραμένει.

 Οι εξελίξεις στο Κ.Π. "Δίκτυο Άλφα", έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά παρόμοιων καταστάσεων που έχουν δείξει με κάθε τρόπο τα όρια του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. 

 Οι "τοπικές κοινωνίες" μπορούν να εκφραστούν και με άλλους τρόπους όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις δράσεις ενός Κέντρου Πρόληψης και όχι μετατρέποντας τους φορείς της σε εργαλεία σκοπιμοτήτων, όπως αρκετές φορές βλέπουμε να γίνεται. 

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: