Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου


 

Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Ήταν Φλεβάρης του 1973 όπου οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική σχολή της Αθήνας, σταματούν  τα μαθήματα για να κάνουν ανώτατες σπουδές στους δρόμους .Είχε έρθει η στιγμή όπου  ο λαός , με μπροστάρη τη νέα γενιά, ήταν αποφασισμένος να ανατρέψει τους δικτάτορες και να απαλλαγεί  από την τυραννία.

Πλέον η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από έναν αδιάκοπο αγώνα για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακολουθούν  Συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας.

Μηνύματα όπως «Κάτω η Χούντα»,  «Ψωμί παιδεία ελευθερία», ενώνουν τους φοιτητές και τον Ελληνικό λαό και μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα αλληλεγγύης ,αποφασιστικότητας και συντροφικότητας θα δώσουν μάχες για τον Υπέρ Πάντων Αγώνα της Ελευθερίας.

Το Πολυτεχνείο έγινε βωμός και θυσιαστήριο, ορόσημο για όλες  τις εποχές,, ιστορία δημοκρατίας και ελευθερίας.

Βρισκόμαστε σε ένα παράξενο σταυροδρόμι γι αυτό χρειάζεται επαναπροσδιορισμός αξιών και αρχών. Χρειαζόμαστε αυτό που όλοι λέμε τόσο πολύ ή κάνουμε τόσο λίγο το «εμείς» μπροστά από το «εγώ».

Μέσα σε αυτή  την κρίση, που όλοι βιώνουμε ή περιγράφουμε, χρειαζόμαστε συλλογικότητα και συναινέσεις, για τις οποίες δεν είμαστε περήφανοι ότι πετύχαμε παρά μόνο σε περιόδους μεγάλων επαναστάσεων μεγάλων αλλαγών ή μεγάλων κρίσεων.

Το σύνθημα » Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» έχει σήμερα τη δική του έννοια. Η σημερινή γενιά είναι αυτή που  καλείται να δώσει το δικό της αγώνα για τις αρχές και τις αξίες της. Η γενιά του σήμερα είναι παιδιά που μεγάλωσαν στη Δημοκρατία, είναι παιδιά που μεγάλωσαν σε συνθήκες ευημερίας, είναι αποδεκτό από όλους η πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία της χώρας μας, παιδιά ώριμα με γνώσεις και προσόντα.

Κι όμως είναι μια γενιά που σήμερα φαίνεται να έχει πολύ λίγες ευκαιρίες και εκεί είναι η ευθύνη η δική μας για ανατροπές ή εξεγέρσεις τόσο γι αυτή τη γενιά, όσο και για τη γενιά που έρχεται. Γιατί το Πολυτεχνείο και η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν πραγματικά μια εξέγερση.

 

Κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της εξέγερση. Σε αυτή τη βαθύτατη κρίση που περνάει η χώρα μας χρειαζόμαστε εξέγερση, αλλά μια εξέγερση διαφορετική, μια εξέγερση συνειδήσεων , τρόπου ζωής . Έχουμε καθήκον απέναντι σε αυτά τα παιδιά για να πάψουν οι εξαρτήσεις, ή ξένη βοήθεια, οι ανισότητες ή η φτώχεια.

Πρόσφατα  υπήρξε ένα μικρό βήμα : Η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και οι απόμαχοι της ζωής εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην περαιτέρω φτωχοποίηση και στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που μας οδήγησαν και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Καλούμε  τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης να δώσουν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και στις πορείες διαμαρτυρίας σε κάθε τόπο με σύνθημα και την Ελευθερία Δημοκρατία την Ισότητα!

Αυτό το τρίπτυχο είναι επίκαιρο και για το δικό μας «σπίτι»: Τα Κέντρα Πρόληψης .  Μεταφράζεται μάλιστα σε σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες, σε ένα Δημόσιο και Δημοκρατικό Θεσμικό και Εργασιακό πλαίσιο που θα προάγει πραγματικά την Ψυχοκοινωνική Υγεία και μέσα στα ίδια τα Κέντρα Πρόληψης.

Έχουμε όλοι τις δικές μας ευθύνες και έχουμε χρέος τιμής απέναντι σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ισότιμης Πρόσβασης στη Γνώση και τα σημαντικά αγαθά για κάθε άνθρωπο   !

 

Αφιερωμένο σε όλους τους Αγωνιστές και όλες τις Αγωνίστριες της Δημοκρατίας!!!

 

Με Αγωνιστική εκτίμηση

Το ΔΣ των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: