Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Συμμετέχουμε στην αυριανή Απεργία

 

                              

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

 

 

Την ώρα που ο λαός της Θεσσαλίας είναι ακόμα θαμμένος στη λάσπη, αντιμέτωπος με μια υγειονομική βόμβα αλλά και την επιβίωση του, την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας μετράνε τις καταστροφές τους από τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση από την πίσω πόρτα φέρνει προς ψήφιση ένα ακόμα  αντεργατικό νομοσχέδιο  που στην ουσία του καταργεί το 8ωρο- 5ήμερο,  βάζοντας τους εργαζόμενους  να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες την εβδομάδα.

Μάλιστα, το παρουσιάζει τόσο όμορφα και ειδυλλιακά που μας κάνει να αναρωτηθούμε, γιατί εφόσον είναι τόσο θετικό το νομοσχέδιο δεν το συμπεριέλαβε στις προεκλογικές της εξαγγελίες εφόσον φαίνεται ότι το είχε έτοιμο;  Ως αντιπερισπασμό, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε το δήθεν «ξεπάγωμα» των 3τιών από το 2024 για να σπείρει την ανοχή και τον εφησυχασμό στην  πολιτική της.  Στην πραγματικότητα το "ξεπάγωμα των τριετιών" χωρίς αναδρομική ισχύ και με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις της ευελιξίας και της μερικής απασχόλησης είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ανακοινώνει ένα μέτρο που ξέρει ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους.  Για παράδειγμα, όσοι εργαζόμενοι ξεκινήσουν από το 2024 να μετράνε "τριετία", πώς ακριβώς θα συμπληρώσουν έστω και τρία χρόνια αδιάκοπης εργασίας; Με 7.000 απολύσεις την ημέρα;

Συνοπτικά στα βασικότερα σημεία του επικείμενου νομοσχεδίου:

·        Επιτρέπει την εργασία 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, με βάση οδηγία της Ε.Ε., νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση και τη δουλειά πέρα των 40ωρών την εβδομάδα.

·        Προβλέπει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους για 6 μήνες, και απόλυση σε αυτό το διάστημα χωρίς αποζημίωση ή ακόμη και αν υπάρχει σύμβαση ορισμένου χρόνου.

·        Εισάγει συμβάσεις ακόμα και μηδενικών ωρών, που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης. Καταργεί το 5ήμερο.

·        Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες για 3ωρη απασχόληση, με ειδοποίηση για δουλειά ακόμα και 24 ώρες πριν, διαμορφώνοντας μια ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους.

·        Συμπληρώνει το νόμο Χατζηδάκη, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα, το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας με την δικαιολογία της «ψυχολογικής βίας»,  απειλώντας  ακόμα και με φυλάκιση,  όποιον «εμποδίζει» τον εργαζόμενο να πάει για δουλειά την ημέρα της απεργίας. Σίγουρα όμως η ψυχολογική βία δεν υφίσταται εάν κάποιος προσπαθεί να πείσει τον εργαζόμενο να μην απεργήσει!

Παράλληλα με αυτό το  νομοσχέδιο η κυβέρνηση, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει καθαρά στους εργαζομένους πως θα δουλεύουν όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, παίρνοντας ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις νομιμοποιώντας πλέον τις καταστάσεις που άλλοτε θα τις ονομάζαμε αυθαιρεσίες.

 

Αντί να πάρει μέτρα για την προστασία του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα σε διάφορα σημεία, ανακοινώνει την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς  αλλά και την πιο γρήγορη εκταμίευση του ταμείου ανάκαμψης και το μοίρασμα του στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να προχωρήσει το φαγοπότι πάνω στα καμένα και τα πλημμυρισμένα που άφησε πίσω η πολιτική της.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με εκκωφαντικό τρόπο πως το κράτος είναι γρήγορο και αποτελεσματικό όταν είναι να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια, να καταστείλει αγώνες εργαζομένων, να ξεσπιτώσει τον λαό με πλειστηριασμούς αλλά απρόθυμο και ανίκανο όταν πρόκειται να προστατέψει τον κόσμο από φυσικές καταστροφές!

 

Ο κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να σκεφτεί αν τελικά είναι ελεύθερη και πραγματική επιλογή του να δουλεύει σε 2 ή παραπάνω δουλειές προκειμένου να μπορέσει να καλύψει όλες τις βασικές του ανάγκες ή αν είναι υποχρεωμένος γιατί δεν «βγαίνουν τα κουκιά» μόνο με τον έναν μισθό.

Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης συμμετέχουμε  στην απεργία, που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδες Εργατικά κέντρα, ανάμεσα τους και το ΕΚΑ στο οποίο ανήκουμε, διεκδικώντας:

  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις εξασφαλίζοντας τα χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων  των βασικών αγαθών για την  οικογένεια.
  • Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με συχνούς ελέγχους και στελέχωση των τμημάτων  επιθεώρησης εργασίας κατά τόπους.

 

Οι εργαζόμενοι στα Κ.Π συμμετέχουμε στην απεργία ανεξαρτήτου μη συμμετοχής της ΓΣΕΕ, καθώς μας καλύπτει η απόφαση που έχει πάρει το ΕΚΑ,(και για άλλους συναδέλφους τα κατά τόπους εργατικά κέντρα) αναδεικνύοντας  τα ιδιαίτερα αιτήματά μας που αφορούν την ίδια τη βιωσιμότητά μας, την άμεση επίλυση του θεσμικού μας, την υποστελέχωση των δομών μας κα. Η ουσιαστική ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου στα κέντρα πρόληψης πλάι στις νέες εργασιακές ρυθμίσεις μετατρέπει στην ουσία τον εργαζόμενο στα Κέντρα Πρόληψης σε εργασιακό όμηρο.

 

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα

αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας»

 

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ

                              

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 ΤΩΝ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

          

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 

 

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με αγανάκτηση και θυμό όσα βιώνουν οι συνάδελφοί μας μαζί και με όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Όσα ζουν οι συνάνθρωποί μας εκεί αυτές τις μέρες, δε μας αφήνουν αδιάφορους! Άνθρωποι πνιγμένοι, περιουσίες κατεστραμμένες (σπίτια, ζώα), αλλά κι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα λασπόνερα παραμένοντας εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, χωρίς ρεύμα και χωρίς αναγκαία φάρμακα.

Τους δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, γιατί ο λαός αυτών των περιοχών που «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του» κι οι οικογένειες που παλεύουν να σταθούν όρθιες και να μαζέψουν τα κομμάτια τους, δεν πρέπει να μείνουν μόνοι!

Καταδικάζουμε επίσης τις πολιτικές όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, που μεταθέτουν τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» και βολεύονται με το επιχείρημα «ήταν η κακιά η ώρα», «φταίει η κλιματική αλλαγή», «είχαμε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο, η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο λαός στη Θεσσαλία, όπως έγινε και στις άλλες περιοχές, πνίγεται, καίγεται, ή καταστρέφεται, επειδή οι αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές, αντισεισμικές υποδομές θεωρούνται «μη επιλέξιμες» γιατί δε συμβάλλουν στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, και θυσιάζονται οι ζωές των πολλών για να στηριχτούν τα κέρδη των λίγων.

Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι στην πρόληψη, δε θα δεχθούμε να γίνουμε συνένοχοι στη λογική που θεωρεί κανονικότητα το Μάτι και τα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο, τις φωτιές στη Ρόδο, τον Έβρο, κι όχι μόνο, την Θεσσαλία και τους καταπέλτες των πλοίων, αλλά και τόσα άλλα πολλά.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ!!

Καλούμε τέλος, τους συναδέλφους, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που παίρνουν τα Εργατικά Κέντρα στις διάφορες περιοχές της χώρας, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τις πληγείσες περιοχές!


Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 


Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

 

Συλλυπητήριο Μήνυμα

 

 

Μας γέμισε μεγάλη θλίψη ο απροσδόκητος θάνατος της Συναδέλφου  Σοφίας Ι. Τάσιου ,Ψυχολόγος, εργαζόμενη στο

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ευρυτανίας ‘’ΑΛΚΥΟΝΗ’’

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

 

Αιωνία της η μνήμη.

 

 

 

 

Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ


Ο κ. Πλατανιάς σημάδεψε την πορεία του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης. Η αλήθεια είναι ότι βοήθησε να δημιουργηθούν πολλά Κέντρα Πρόληψης. Στην πορεία των πραγμάτων το Σωματείο μας συγκρούστηκε ορισμένες φορές μαζί του και μάλιστα σκληρά, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γνήσιο ενδιαφέρον του για να επιβιώσει ο θεσμός, έστω και εάν διαφωνούσαμε για τον τρόπο.

Αιωνία του η Μνήμη ,Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένειά του.

Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.


Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

              

 

 

 

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

 ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Παγκόσμια μέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών 26/6/ 2023

 

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

 

 

Η 26η Ιουνίου,  αποτελεί για εμάς τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ημέρα ευαισθητοποίησης, αφορμή για περισυλλογή και διεύρυνση των δικτύων που είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση του πολύπλευρου ζητήματος των εξαρτήσεων.

 

Ως δομές που παρεμβαίνουμε σε επίπεδο ατόμου, ομάδας και κοινότητας,  αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, την αγωνία των εξυπηρετούμενων μας, καθώς  γνωρίζουμε από το πεδίο πως οι παράγοντες που γεννούν και συντηρούν την εξάρτηση, όχι μόνο είναι παρόντες, αλλά και μεγεθύνονται καθημερινά.

 

Η μοναξιά, η ανεργία, η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, ο ατομικιστικός τρόπος ζωής, τα καταναλωτικά πρότυπα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας δημιουργώντας   συνθήκες που θα του ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή  ,δίνοντας του εφόδια  ώστε να μπορέσει ο ίδιος να προχωρήσει σε αλλαγές που θεωρεί πιο σωστές για τη ζωή του.

 

 Σεβόμαστε  τα ανθρώπινα δικαιώματά ,την διαφορετικότητα και ενισχύουμε την συμπερίληψη .

 

Στοχεύουμε σε σύγχρονα και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης όχι μόνο στο πεδίο των εξαρτήσεων αλλά και στήριξης της ψυχοκοινωνικής υγείας στα σχολεία, σώματα ασφαλείας, στις σχολές, στο στρατό, σε φορείς και συλλογικότητες. Ερχόμαστε σε επαφή και εργαζόμαστε με γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους, αξιοποιώντας τη βιωματική μεθοδολογία, προτείνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, ενισχύοντας την συμπόρευση, την κατανόηση, τις συνέργειες, εστιάζοντας σε μια ζωή με νόημα.

 

Πάγιο αίτημά μας παραμένει η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, μακριά από κηδεμονίες και καταναγκασμούς. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και η διάχυσή τους, αποτελεί στόχο και πρόκληση για όλους εμάς που απαρτίζουμε τη ραχοκοκαλιά της πρόληψης. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας , παραμένει η ουσιαστική και θεσμική θωράκιση των δομών μας, οι άμεσες προσλήψεις στα υποστελεχωμένα Κέντρα σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία με ουσιαστικό περιεχόμενο.

 

Για μίαν ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης παλεύουμε για ολοκληρωμένη θεσμική τομή που θα οδηγήσει στην οργανική απαρτίωση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης.

 

Συνεχίζουμε την παράδοση των διεκδικήσεων του Σωματείου, για δημόσιο χαρακτήρα της Πρωτογενούς Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με έμφαση στην κοινοτική δράση και συνέχιση με ανάπτυξη της δοκιμασμένης φιλοσοφίας των Κέντρων Πρόληψης.

 

Με Εκτίμηση

 

Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι/ες του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.


Ακολουθεί και το βίντεο που έχει δημιουργήσει η Επιστημονική επιτροπή του Σωματείου. 


Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας προσκαλούμε στη διαδικτυακή εκδήλωση που θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ώρα 18:00 έως 20:00,
σε συνεργασία με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, με θέμα: “Εργασιακές συνθήκες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας – Παρουσίαση των διατάξεων του ν. 4808/2021 (Νόμος Χατζηδάκη)“. 
Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο νομικός κ. Βλάσσης Θεόδωρος. 
Όσ@ θα συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής θα σας αποσταλλεί σχετικός συνδεσμος.

Σας παραθέτουμε το link για να δηλώσετε την συμμετοχή σας. 

Με εκτίμηση 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
& της Επιστημονικής Επιτροπής

91bf0be07889887258a3502ec455aa1c_L (1).jpg

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

    


Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Βυθούλκας Ιωάννης, Πρόεδρος του Σωματείου, και Σέβη Γεωργιάδου μέλος του ΔΣ και Υπεύθυνη της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου  πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους στο Κέντρο Πρόληψης "Δίκτυο ΆΛΦΑ" ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στους Αμπελοκήπους  και με το Κέντρο Πρόληψης  "Ελπίδα" ΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην Καλαμαριά. 
    Ευχαριστούμε για τη γόνιμη και δημιουργική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τα στελέχη των Κέντρων  αλλά και τη ζεστή υποδοχή. Θερμές ευχαριστίες επίσης  για τη σημαντική συνάντηση με την πρόεδρο του Κ.Π. Ελπίδα κα Σεμακούλα και ευχόμαστε να ξανά βρεθούμε σύντομα.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

 Αγαπητοί/ες συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μπροστά στη νέα απεργία οι εργαζόμενοι στην πρόληψη μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα και από τη στάση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ για το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και πώς θέλει να χρησιμοποιήσει τα στελέχη της πρόληψης.

Να μη φοβηθούμε, να μη σκύψουμε το κεφάλι, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους, με τη νεολαία, με το λαό που διαδηλώνει δυο βδομάδες τώρα για να μην επιβληθεί σιωπητήριο, για να μη κρυφτεί η τρομερή αλήθεια, ότι πίσω από το έγκλημα των Τεμπών βρίσκεται η λογική του κέρδους.  Η θέση μας είναι εκεί, δίπλα στους νέους, στις οικογένειες, στους εργαζόμενους των διάφορων κλάδων, σ’ όλους αυτούς που απευθύνουμε το έργο της Πρόληψης. 

Της έπεσε βαρύ της κυβέρνησης ότι «η οργή του λαού είναι ένα μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» που δε μπορεί να το συγκρατήσει (για να παραφράσουμε λίγο τους στίχους από τη θρυλική «Φουέντε Οβεχούνα»του Λόπε δε Βέγα). Της είναι κυρίως αδύνατο να χωνέψει ότι με τραγική αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, έχει ανοίξει η συζήτηση, ότι κι η τωρινή κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας και μετρούν τις ανάγκες μας με το κόστος.   

Γι’ αυτό και μέρες τώρα αξιοποιεί όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της και ρίχνει στην «αρένα»  όλες της τις εφεδρείες σε πολιτικό προσωπικό κι όχι μόνο, για και να μας πείσει ότι τώρα είναι ώρα να θρηνήσουμε κ όχι να φωνάξουμε, ότι τώρα δεν είναι ώρα για πολιτικά συμπεράσματα , ότι τώρα είναι ανάγκη να στηρίξουμε μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αδιαφορώντας για το ποιος άλλος (δηλ. ο καθένας μας) θα μπορούσε να είναι αύριο στη θέση τους. 

Σε αυτή τη κατεύθυνση, είχαμε πριν λίγες μέρες την «έκτακτη» διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ με τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης από όλη τη χώρα, με θέμα το «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΥΝΤΟΣΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»…... 

Εκεί είδαμε την προσπάθεια του  προέδρου του ΟΚΑΝΑ, χωρίς ευτυχώς να του περάσει, να μετατρέψει τα στελέχη πρόληψης σε όργανα εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης. Για να καλύψει τη γύμνια της κυβέρνησης όπως κι όλων των προηγούμενων, όχι μόνο σε υποδομές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια (όπως με τραγικό τρόπο φάνηκε από το έγκλημα στα Τέμπη), αλλά και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ψυχικής υγείας, που θα μπορούν να κάνουν τόσο δράσεις  πρόληψης όσο και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στην κοινότητα. 

Όταν οι εργαζόμενοι στη συνάντηση, ανέδειξαν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν και τα Κέντρα  πρόληψης, ο πρόεδρος με τρόπο απαξιωτικό κι επιθετικό, κατηγόρησε μάλιστα τα Κέντρα Πρόληψης ότι είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας (ακούσαμε μέχρι κι ότι "τα υπουργεία δεν ξέρουν το έργο των ΚΠ"), αδιαφορώντας για τις δράσεις που τα στελέχη πρόληψης φέρνουν σε πέρας μέσα σε όλο και πιο δυσχερείς συνθήκες (υποστελεχωμένα, με ένα θεσμικό καθεστώς που καρκινοβατεί), αλλά και για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που με τη δουλειά τους έχουν χτίσει με τις τοπικές κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια σταθερά, καθημερινά και όχι μόνο σε παρεμβάσεις στην κρίση δρώντας πυροσβεστικά. 

Ακόμη, με απαράδεκτη κι αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία, του τύπου  «με τη συμμετοχή των εργαζομένων της πρόληψης στις κινητοποιήσεις υποθάλπεται η βία στην οικογένεια..», "τί δουλειά έχουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με τα κοινωνικά αίτια;" προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αλλά και να αντιστρέψει την πραγματικότητα (ότι τη βία δεν την προκαλούν οι άρρωστες κοινωνικές συνθήκες, αλλά ο αγώνας να ανατραπούν αυτές οι κοινωνικές συνθήκες).

 Απέναντι σε αυτή τη στάση, εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην πρόληψη λέμε : 


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΤΕΙ- ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΈΜΠΤΗ 16/3 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ                                                                                                     


Ανακοίνωση του Σωματείου - Κάλεσμα σε Απεργία

                          ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΜΑΡΤΗ 2023


ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές και απεργούς σε όλη την χώρα, που στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδικούν τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις δυνατότητές της. Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα και η «απουσία» του κράτους. Το κράτος είναι εδώ και νοιάζεται για τα κέρδη των λίγων. Είναι το κράτος των πλειστηριασμών, όπου τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα δεν είναι «επιλέξιμα» αφού σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ αποτελούν κόστος. Έχουμε δυστυχώς μεγάλη εμπειρία από τέτοιου τύπου  πολιτικές επιλογές του κράτους και των κυβερνήσεων τώρα και τα προηγούμενα χρόνια, όπου  καταστροφές έγιναν  μεγαλύτερες με δική τους ευθύνη (Μάτι, Ηλεία, Σαμίνα κα.).

Είναι το κράτος που αγνοεί επιδεικτικά τις καταγγελίες των συνδικαλιστών στις μεταφορές που προειδοποιούσαν για τις ελλείψεις και τον επερχόμενο κίνδυνο, όχι σαν Κασσάνδρες αλλά ως καλοί γνώστες της κατάστασης και άμεσα υπεύθυνοι. Το κράτος της καταστολής, που βγάζει παράνομες και καταχρηστικές απεργίες που απαιτούν προσλήψεις, μέτρα ασφαλείας του επιβατικού κοινού και μέτρα αντιμετώπισης του ανθρώπινου λάθους. Που αγνοεί τα αιτήματα για προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών, για επαρκή φάρμακα και στελεχωμένες μονάδες υγείας, ασφαλή πλοία, γιατρούς εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια.

Είναι το ίδιο κράτος που όσον αφορά το χώρο της Πρόληψης έχει κλειστά αυτιά στις δικές μας διεκδικήσεις. Διατηρεί ένα θεσμικό πλαίσιο ασαφές και υβριδικό το οποίο συγκεντρώνει την πιο ακραία δυσκαμψία του Δημοσίου και την πιο ακραία αβεβαιότητα του ιδιωτικού τομέα, υποστελεχωμένα Κέντρα με κενές θέσεις που ορισμένες από αυτές προσπαθούν να τις καλύψουν ευκαιριακά με μπλοκάκια και με ΕΣΠΑ. Παράλληλα, σε μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας δεν έχουν ιδρυθεί ποτέ Κέντρα Πρόληψης ώστε να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Απέναντι στα κροκοδείλια δάκρυα, τις «επικοινωνιακές», προεκλογικές συγγνώμες και παραιτήσεις τους, στην προτροπή για σιγή ιχθύος, ο λαός ξεσηκώνεται, απέναντι σε πολιτικές επιλογές που λογαριάζουν τη ζωή μας σαν κόστος σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους.

Το ξέσπασμα της οργής του λαού και της νεολαίας δεν ήρθε από το πουθενά. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο σύνολο των πιεστικών εργατικών – λαϊκών προβλημάτων. Δεν είναι η εξαίρεση. Αίτια και κοινός παρονομαστής είναι το κέρδος που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό έγκλημα! Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί , ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.

 Ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 16 Μαρτίου με συμμετοχή στις κατά τόπους κινητοποιήσεις. Τα Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι -ες τους δεν μπορεί να απουσιάζουν από διαδηλώσεις που τους/τις αφορούν, καθώς το έγκλημα αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι θεσμοί της Πολιτείας και η Κυβέρνηση   λειτουργούσαν από το ρόλο τους με τις αρχές της Πρόληψης.

Γι’ αυτό αντιδρούμε στην προσπάθεια της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να χρησιμοποιήσει τα Κέντρα Πρόληψης ευκαιριακά και επικοινωνιακά ως «προπέτασμα καπνού» μέριμνας εκ των υστέρων για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες και της τωρινής Κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων για το έγκλημα στα Τέμπη. Στην προσπάθεια της να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους σε πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε με όλα τα Κ.Π. γι’ αυτό το σκοπό,  έδειξε μεγάλη ασέβεια στις συνεχιζόμενες δράσεις που τα στελέχη πρόληψης φέρουν σε πέρας μέσα σε όλο και πιο δυσχερείς συνθήκες, αλλά και για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που με τη δουλειά τους έχουν χτίσει με τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η εμπιστοσύνη επιτρέπει στα Κέντρα Πρόληψης κατά τόπους και σε συνεργασία με άλλους εξειδικευμένους φορείς να είναι σε θέση να κάνουν παρεμβάσεις σε χρόνο και πλαίσιο κατάλληλο,  όπως έχουν κάνει αρκετές  φορές στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις.

Τα  Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά  δεν μπορούν και ούτε πρέπει να παίξουν  το ρόλο του αναχώματος στο φόβο και το θυμό που κυριαρχεί, αντίθετα με τις μακρόχρονες και στοχευμένες δράσεις τους, όπου και όπως λειτουργούν , μπορούν  να συμβάλουν ώστε η νεολαία να μετατρέψει την οργή σε δράση και διεκδίκηση.      

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ