Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου του Σωματείου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διεύθυνση Γραμματείας: Κέντρο Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Πλατεία Αγ. Νικολάου 3, Τ.Κ. 13671, Αχαρνές, Αττική
Τηλ.: 210-24.09.015 Fax : 210-24.09.016
Email: diexod@otenet.gr, prolipsiworkers@yahoo.gr
www.prolipsiworkers.blogspot.com

Δελτίο Τύπου 10/10/08

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας.
Στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους εργαζομένους όλων των δομών της Ψυχικής Υγείας, και ειδικά στους εργαζομένους στον τομέα της απο-ασυλοποίησης που περνούν τις ίδιες δύσκολες μέρες με εμάς και τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.
Το σύνθημα μας είναι το ίδιο με αυτό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών: «η Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά ντροπής!»

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σημειώσουμε 3 σημεία που αφορούν στις εξελίξεις μετά την απεργία μας και την δυναμική πορεία εκατοντάδων εργαζομένων των Κ.Π. από κάθε γωνιά της Ελλάδας από το Σύνταγμα μέχρι το Υπουργείο Υγείας στις 2/10:

1. Εκτιμούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ (7/10/08) να αποδεσμευτούν άμεσα 2,5 εκατ. ευρώ για τα Κ.Π., και να στηρίξει εμπράκτως την υπογραφή νέας 5ετούς σύμβασης για τη λειτουργία και χρηματοδότηση των Κ.Π. μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ, ΟΚΑΝΑ και ΕΕΤΑΑ πριν τη λήξη του 2008.
Παρόλο που μια νέα σύμβαση δεν πρόκειται να λύσει το θεσμικό έλλειμμα των δομών της Πρόληψης, θεωρούμε ότι σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς παρέχει ένα πλαίσιο για τους εργαζομένους προκειμένου να αγωνιστούν για τη λύση του θεσμικού χωρίς να βρίσκονται σε ομηρία.
Περιμένουμε όμως κι άλλα, διότι δεν αποφασίστηκαν δυναμικά μέσα πίεσης -κυρίως πολιτικά- προς την Κυβέρνηση.
2. Χαιρετίζουμε την χθεσινή σύσκεψη (9/10) των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των Διοικήσεων των Κέντρων στην Αργυρούπολη και την απόφασή της για κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των Κ.Π. Θεωρούμε δε ότι το πλαίσιο αυτού του αγώνα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον στόχο για ένα σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο με πάγια και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. To προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε. Περιμένουμε, σύμφωνα με τις προφορικές δεσμεύσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας κ. Ριζά, να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει εν τέλει ειδικό κονδύλι σε αυτόν που θα εξοφλεί τα χρέη του Υπουργείου στα Κ. Π. μέχρι το 2008 και θα περιλαμβάνει επαρκής πόρους για το 2009. Περιμένουμε να δούμε γραπτώς συγκεκριμένο ποσό και όχι αόριστες προφορικές υποσχέσεις.
4. Τονίζουμε ότι το μέτωπο υπεράσπισης των Κ. Π. και των Εργαζομένων τους είναι τεράστιο: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, τα περισσότερα εργατικά κέντρα, Σύλλογοι και Επιτροπές Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, ο τομέας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, εκατοντάδες τοπικοί φορείς με πρωτοπόρους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων, δεκάδες χιλιάδες πολίτες που υπογράφουν δηλώσεις συμπαράστασης και αποστέλλονται καθημερινά στην Κυβέρνηση.
5. Συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία της 21ης Οκτώβρη και καλούμε τους εργαζομένους των Κ.Π. να συμμετέχουν στις πορείες των κατά τόπους εργατικών κέντρων εκφράζοντας και εκείνη τη μέρα, παράλληλα με τα γενικότερα αιτήματα μας ως εργαζόμενοι, και τα κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου μας που είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: