Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αίτημα για "Στεγνό Πρόγραμμα" στη Βοιωτία

Το αίτημα στεγνού προγράμματος στη Βοιωτία επαναφέρει το ΕΣΥΝ
21.12.09

(από την εβδομαδιαία εφημερίδα "ΔΙΑΒΗΜΑ")

H αντιναρκωτική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα και οι στόχοι του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στη Βοιωτία συζητήθηκαν σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Στην εισηγητική παρουσίαση του θέματος η γραμματέας του συλλόγου Ελένη Καντά μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την πολιτική που ακολουθείται σήμερα ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου διανύουμε μια μεταβατική περίοδο σε ότι αφορά την αντιναρκωτική πολιτική της χώρας μας. Το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που την τελευταία τετραετία ήταν σε διαβούλευση, παραμένει ανενεργό κάτω και από τις αντιδράσεις που συνάντησε. Όμως τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές η κυβέρνηση της ΝΔ με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, «Προσωπικοτήτων» και «Φορέων» τις υλοποιούσε παρασκηνιακά », τόνισε η κ. Καντά.

Αυτά που μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με την Ελένη Καντά οδήγησαν στην απαξίωσαν τα Κέντρα Πρόληψης ενώ παράλληλα «λειτουργούν δεκάδες παράνομα ιδιωτικά προγράμματα»

Σχετική ανακοίνωση του ΕΣΥΝ Βοιωτίας κάνει επίσης λόγο για «Ιδιωτικές κλινικές που διαφημίζουν το" προϊόν "τους μέσω του Διαδικτύου, προγράμματα σε ''Ξενώνες απεξάρτησης'' έναντι αδράς αμοιβής 8,000 -- 10,000 ευρώ που απλά χορηγούν φάρμακα για σωματική αποτοξίνωση ακόμα και χωρίς την παρακολούθηση από γιατρούς ».

Επίσης γίνεται αναφορά στο περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη με τον θάνατο ενός τριαντάχρονου τοξικομανούς σε ιδιωτική κλινική αποτοξίνωσης.

«Οι αιτίες του περιστατικού αυτού, αλλά και τόσων άλλων που έχουν μείνει στην αφάνεια, δεν περιορίζονται μόνο στις ευθύνες της ιδιωτικής κλινικής. Αφορούν το σύνολο της αντιναρκωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ », υπογραμμίζει η κ, Καντά.

Όσον αφορά στο ΕΣΥΝ πιστεύει πως «η παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών προγραμμάτων με οποιαδήποτε μορφή πρέπει να σταματήσει» και απαιτεί να καταργηθεί «η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται σαυτούς τους τομείς, ώστε να πάψει η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης δυστυχίας ».

Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας τονίζει ακόμα ότι σήμερα «ενισχύεται η πολιτική της υποκατάστασης αντί της θεραπείας, στη λογική των κατευθύνσεων της Ε.Ε για τη μείωση της βλάβης και όχι τη μείωση της ζήτησης ».

Το ΕΣΥΝ προσπάθησε, μέσα στα πλαίσια του αντιναρκωτικού κινήματος «να προασπίσει το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης, να προβάλλει και προασπίσει την υπόθεση της πρωτογενούς πρόληψης, να τοποθετήσει την υπόθεση της υποκατάστασης στις σωστές διαστάσεις, να προβάλλει και να αναδείξει την δουλειά των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, να παλέψει ενάντια στην απελευθέρωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ».

Εκτιμά δε ότι τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και αυτό διότι: «Σήμερα ιδιαίτερα, μέσα σε συνθήκες μιας γενικευμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, αναμένεται - και παρατηρείται ήδη-αύξηση της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Από αυτήν την άποψη οι παράγοντες που συνδέονται με την χρήση, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η σχολική διαρροή, μετανάστες κλπ πρέπει να είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του κινήματος ενάντια στα ναρκωτικά ».

Στόχος του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ ήταν και παραμένει η δημιουργία και λειτουργία μονάδας στεγνού θεραπευτικού προγράμματος στο νομό.«Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε πως αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες είχαμε που: Ανοίξαμε το θέμα για συζήτηση μέσα στην τοπική κοινωνία, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις στήριξης της πρότασης από φορείς του νομού (Ν.Α Βοιωτίας, ΤΕΔΚ, Επιμελητήριο, οι Δήμοι Λιβαδειάς και Θήβας, Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κλπ), δημιουργήσαμε συντονιστική επιτροπή φορέων για την διεκδίκηση, εξασφαλίσαμε θετική εισήγηση από τον ΟΚΑΝΑ, δήμοι του νομού δίνουν την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για να στεγαστεί το πρόγραμμα », είπε η Ελένη Καντά. Ωστόσο «υπήρξε αδιαφορία και ουσιαστικά άρνηση από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας».

Σήμερα το ΕΣΥΝ με παρέμβασή του επανέρχεται στο θέμα και ζητά άμεσα συνάντηση με τον σημερινό υπουργό ενώ παράλληλα προχωρά στην ανάπτυξη κινήματος διεκδίκησης με αποφάσεις και άλλων φορέων διότι εκτιμά πως ο διαρκής αγώνας είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να λειτουργήσει επιτέλους στη Βοιωτία η μονάδα του στεγνού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: