Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη για τον "Καλικράτη" και την Υγεία, που μας ενδιαφέρει..

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ
Στήνουν νέες συμπληγάδες για την Υγεία
«Ο Καλλικράτης και το Ασφαλιστικό θα καθορίσουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μέλλον», τόνισε χτες η υπουργός Υγείας
Το σχέδιο «Καλλικράτης» και το αντιασφαλιστικό τερατούργημα θα αποτελέσουν τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνθλίψει τις ήδη υποβαθμισμένες παροχές στην Υγεία και την Πρόνοια, αλλά και θα προχωρήσει στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους παραπάνω τομείς επιστρατεύοντας τις ΜΚΟ, τη φιλανθρωπία και την Εκκλησία. Το παραπάνω περίγραμμα έδωσαν χτες, στη διάρκεια του 6ου Διαδημοτικού Συνεδρίου Υγείας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. «Ο "Καλλικράτης" και το Ασφαλιστικό θα καθορίσουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μέλλον», είπε η υπουργός Υγείας για να εξηγήσει στη συνέχεια: Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ενταχθούν στις αιρετές περιφέρειες και οι υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα περάσουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας στο πνεύμα και της εξοικονόμησης πόρων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθούν, όπως είπε, ο υφυπουργός Εσωτερικών οι υπηρεσίες Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας. Το πλαίσιο ενός κατώτερου πακέτου ώστε να τελειώσουμε με τα χωριστά μαγαζιά, όπως είπε, έδωσε ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, «ένας ενιαίος πρωτοβάθμιος χώρος», ο οποίος υπό την ομπρέλα του «Καλλικρατικού δήμου» θα συνενώσει ό,τι υπάρχει: Δηλαδή, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, τα κέντρα πρόληψης, τις ΜΚΟ και την Εκκλησία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν συμφωνήσουμε στη συγκεκριμενοποίηση θα είμαστε μαζί. Εξέφρασε αντίρρηση μόνο ως προς την πρόληψη, λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς να το απορρίψει κατηγορηματικά.
Το ΚΚΕ
Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε στο συνέδριο η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε: «Το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, δεν έχει στόχο την κάλυψη των ελλείψεων και απλώς την οργάνωση των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία άμεσα ή συγκαλυμμένα, η μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία, η λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κριτήρια και μέσω της επιβολής τοπικής φορολογίας, η προώθηση της κοινωνικής εργασίας και της άτυπης μέριμνας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τομέα Υγείας και της φροντίδας Υγείας, άμβλυνση των πολύ ακραίων καταστάσεων φτώχειας. Αυτός είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που προωθείται είτε δοθούν αρχικά οι πόροι για τις αρμοδιότητες είτε όχι. Θα οδηγηθούμε σε κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανάλογα με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του δήμου, το κυνήγι χορηγών, τη φιλανθρωπία των μονοπωλιακών ομίλων, τα επιλέξιμα κονδύλια της ΕΕ που προϋποθέτουν την εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής».
Αναφερόμενη στον ισχυρισμό των κυβερνητικών στελεχών ότι και η κρίση αποτελεί αιτία για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση υπογράμμισε: «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συμβάλλει στην ουσιαστική προστασία της υγείας και την πρόληψη την ίδια ώρα που υλοποιεί ή αποδέχεται, στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, του δημόσιου ελλείμματος και των χρεών, τα μέτρα που προωθούνται ενάντια σε όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που καθορίζουν και την κατάσταση της υγείας. Δηλαδή περικοπή μισθών, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, απολύσεις, εργασιακή ανασφάλεια, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιωτικοποίηση τομέων όπως το νερό... Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης και συνολικά της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας στοχεύουν στο να μειώσουν το "κόστος εργασίας" και στην παράμετρο που αφορά την υγεία των εργαζομένων. Να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα κερδοφόρο διέξοδο για το κεφάλαιο». Και η Κατερίνα Μιχαλιού κατέληξε: «Η πρόληψη και η ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών προϋποθέτουν την απαλλαγή του τομέα Υγείας και συνολικά της ανάπτυξης της χώρας από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί την κατάργηση κάθε μορφής άμεσης και έμμεσης επιχειρηματικής - εμπορευματικής δραστηριότητας στην Υγεία και τη λειτουργία ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».
Τα αντιλαϊκά σχέδια στηρίζουν ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Χαράλαμπος Καραθάνος τάχτηκε υπέρ ενός ενιαίου εθνικού φορέα Υγείας στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα νοσοκομεία δημόσια, στρατιωτικά και ΙΚΑ και τη δημιουργία Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε στενή συνεργασία με τους δήμους και ιδιώτες γιατρούς. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης ο οποίος, μεταξύ των άλλων, συμφώνησε με τον ενιαίο φορέα Υγείας όπως τον περιέγραψε η υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ζήτησε οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας να αποτελέσουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης».


http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5601789&publDate=17/4/2010

1 σχόλιο:

The Bear είπε...

Όλοι στο χαρμάνι των "Καλλικρατικών Δήμων" λοιπόν! Ωραία "προτεραιότητα στην πρόληψη"... Δεν θα τους περάσει.