Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πρόληψη των Εξαρτήσεων: Νέα Κατάσταση, Παλιές Αμαρτίες

.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.

Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341. ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441. e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

.

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012

.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ: ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

.

Στους «άνωθεν» αγώνες των ισχυρών του κόσμου για μεγαλύτερη κερδοφορία και έλεγχο, που εκφράζονται στην χώρα μας με τα «Μνημόνια» της κοινωνικής καταστροφής, της δημοκρατικής εκτροπής και της υποτέλειας σε Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., ΔΝΤ, ξένους και ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο ελληνικός λαός απάντησε με μια διετία δικών του, αυθεντικών αγώνων, που περνούν και από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Τα αιτήματα για δημοκρατία, για αξιοπρέπεια, για ανεξαρτησία από τα δεσμά των ευρωτραπεζιτών, για κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατοίκων της χώρας, για τιμωρία των υπαίτιων της καταστροφής, κινούν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

.

Ωστόσο, μέχρι να θρυμματιστεί οριστικά το φαύλο παρελθόν, παραμένουν ζοφεροί οι όροι ζωής του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Η εξίσωση, που στο ένα σκέλος της έχει τις πολιτικές λιτότητας για τον λαό και στο άλλο την ευημερία των δανειστών και των μεσιτών τους, συμπεριλαμβάνει την απόσυρση της Πολιτείας από την προστασία του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας. Συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής μέσω της κοστολόγησής της.

.

Αναφορικά με την Πρωτογενή Πρόληψη των Εξαρτήσεων, οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης δίνουμε τις αυτονόητες μάχες ενάντια στις πολιτικές διάλυσης του -έστω υποτυπώδους- «κοινωνικού κράτους», έχοντας ν’ αντιπαλέψουμε επιπλέον τα σοβαρά εγγενή αδιέξοδα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών μας. Εκμεταλλευόμενες αυτό το θεσμικό έκτρωμα, το οποίο αναπαρήγαγαν με το άρθρο 58 του νόμου 3966/2011, οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις και οι λογής διορισμένοι πρόεδροι και διευθυντές τους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αυθαιρεσιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην απαντούν καν σε ερωτήσεις που καταθέτονταν αρμοδίως στην Βουλή. Το «μενού» αυτής της δεσποτικής αναπαραγωγής του θεσμικού προβλήματος των δομών μας, εν μέσω αυξημένων κοινωνικών αναγκών, περιλαμβάνει:

.

◊ Σωρευμένες οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ύψους 16.932.237€, από τις εκλογές του 2009 έως σήμερα.

Περικοπές κατά -50% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.

Ακόμη και τα περικομμένα ποσά δεν φτάνουν σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης, χάρις στην αυθαίρετα «επιλεκτική» χρηματοδότησή τους από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Άρνηση κατάθεσης αναλυτικών καταλόγων των καταβολών ΥΥΚΑ προς ΟΚΑΝΑ και ΟΚΑΝΑ προς Κέντρα Πρόληψης (και μάλιστα μετά από επίσημες σχετικές ερωτήσεις μέσα στην Βουλή). Ώστε κανείς δεν γνωρίζει πόσα από τα χρήματα του ΥΥΚΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης καταθέτει όντως η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ σε Κέντρα Πρόληψης – και πού πηγαίνουν τα χρήματα που καταχρηστικά παρακρατεί.

◊ «Εξαφάνιση» του Πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου, που αποφάνθηκε για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Το Πόρισμα αυτού του Θεσμικού Οργάνου, που συστήθηκε με Διϋπουργική Απόφαση (ΔΥ13/Γ.Π.7267/16.06.2010), δεν κατατέθηκε στην Βουλή, για να ψηφιστεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις ο εκτρωματικός νόμος 3966/2011.

◊ Μεθοδική υπονόμευση του εποπτικού ρόλου της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

◊ Έλλειψη θεσμικής εκπροσώπησης των 71 Κέντρων Πρόληψης προς τρίτους.

◊ Υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, αναντίστοιχη των οξυμένων κοινωνικών αναγκών.

◊ Κατασκευή αναπαραστάσεων για την εξάρτηση, τους εξαρτημένους και την θεραπεία, που δυσχεραίνουν την δουλειά των Κέντρων Πρόληψης – τόσο σε επίπεδο Πρωτογενούς Πρόληψης όσο και σε επίπεδο παραπομπών μας σε Προγράμματα Απεξάρτησης.

.

Το μείγμα θριαμβολογιών, διαστρεβλώσεων και εξορκισμών από πλευράς «αρμοδίων», όχι μόνο δεν κρύβει το -μερικώς αποτυπωμένο στα παραπάνω σημεία- πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, αλλά το επιτείνουν. Σήμερα, αρχές του καλοκαιριού του 2012, τουλάχιστον 3 Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν μισθοδοσίες Ιουνίου και/ή Ιουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από συναδέλφους, τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης υπολογίζουν ότι θα μπορούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές ανάγκες τους το πολύ έως ένα 5μηνο. Η κατάσταση αυτή, που απορρέει από την εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών, σέρνεται εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, ανατροφοδοτώντας τα επιμέρους προβλήματα: δαπάνες για δράσεις περικόπτονται αναγκαστικά, ανθρώπινο εργατικό δυναμικό φυλλορροεί και δεν αντικαθίσταται, όσοι παραμένουν εκβιάζονται σε ομηρία, υπό την απειλή ότι παρανόμως δεν θα καταβληθούν στο Κέντρο Πρόληψης, όπου εργάζονται, χρήματα που προβλέπονται από Προγραμματικές Συμβάσεις κοκ.

.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στο μνημονιακό Σ/Ν του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ», προβλέπονται η είσοδος, η «ανάπτυξη […] και οικονομική υποστήριξη των ΜΚΟ» σε Πρόληψη-Απεξάρτηση-Επανένταξη εξαρτημένων. Πρόκειται για μια ακόμη σύμπραξη του Λοβέρδου και των νεοφιλελεύθερων υπαξιωματικών του με τους γνωστούς ιδιοκτήτες ΜΚΟ, οι οποίοι διοργανώνουν πολυέξοδες φιέστες, έχοντας απλήρωτους τους εργαζομένους τους, απολύοντας όσους διατυπώνουν αντιρρήσεις σε κρίσιμα επιστημονικά ζητήματα και βάζοντας πλάτη ακόμη και στην κατακράτηση συντάξεων των ψυχικά πασχόντων για να υλοποιηθούν τα «Μνημόνια».

.

Όπως πριν, έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις. Δεν θα αφήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης να διαλυθούν και τις υπηρεσίες μας να χαθούν απ’ τις τοπικές κοινωνίες, για να εξυπηρετούνται οι δανειστές και οι κομματικές υποχρεώσεις διορισμένων «αρμοδίων» και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

.

Εν όψει της «Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών» (26/06), το Σωματείο μας, σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς και κοινωνικούς χώρους, ξεκινά σειρά δράσεων διαμαρτυρίας και καταγγελίας των πολιτικών, που ακολουθούνται εις βάρος των Κέντρων Πρόληψης, των εργαζομένων τους και των δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

.

Απαιτούμε:

.

v Κανένας εργαζόμενος να μην μείνει απλήρωτος, κανένα Κέντρο Πρόληψης να μην κλείσει για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι «δανειστές» και να επεκτείνουν το «αυτοδιαχειριζόμενο» φαγοπότι οι επιχειρηματίες της υγείας.

.

v Καταβολή των περίπου 17 εκ. ευρώ, που οφείλει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς αυθαίρετες «εξαιρέσεις», που παραβιάζουν την Προγραμματική Σύμβαση.

.

v Καταβολή όλων των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς όλα τα Κέντρα Πρόληψης και πλήρη αναφορά αφ’ ενός των εκταμιεύσεων του Υπουργείου Υγείας, αφ’ ετέρου των καταβολών του ΟΚΑΝΑ έως σήμερα, αναλυτικά ανά Κέντρο Πρόληψης.

.

v Επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με την μετεξέλιξη των 71 ξεχωριστών δομών, που κινούνται στο νεοφανές, «πειραματικό» όριο μεταξύ ΜΚΟ και τιμαρίων: σε 13 Περιφερειακά ΝΠΔΔ, που εγγυώνται την σταθερότητά και τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα μιας νέας, βιώσιμης και κοινωνικά τελεσφόρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων, στο πλαίσιο μιας ισότιμης ανάπτυξης Πρωτογενούς Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης.

.

v Δημόσιο σύστημα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η παροχή υπηρεσιών να έχει χαρακτήρα σταθερό, καθολικό, ποιοτικό και δωρεάν, χωρίς «εργολαβίες» – κερδοσκοπικές ή μη.

.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: