Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

"Ριζοσπάστης": Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης - Εγκαλούν για αυθαιρεσίες τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ


Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Εγκαλούν για αυθαιρεσίες τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ
 
Για αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις, εκβιασμούς και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας καταγγέλλουν τη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών με ανακοινώσεις τους, αποκωδικοποιώντας τα όσα συμβαίνουν ως προσπάθεια να παραδώσει τομείς και υπηρεσίες στους ιδιώτες.
 
«Είναι σε κίνδυνο όχι μόνο η επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση, όχι μόνο η ασφάλεια των χορηγούμενων αλλά και η δημόσια Υγεία», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ περιγράφοντας την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Ελλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων (όπως αντιδραστήρια για τον έλεγχο της παράλληλης χρήσης), διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού και πλημμελής κάλυψη των ιατρικών αναγκών του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στις δομές του Οργανισμού παραμένουν χωρίς ΣΣΕ, έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους, ενώ στον ΟΚΑΝΑ κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια κ.ά.).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταλογίζει στη διοίκηση του Οργανισμού ότι καλλιεργεί κλίμα φόβου στους εργαζόμενους, «προβαίνοντας ακόμα και σε διώξεις συναδέλφων ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να παραδώσει, ως λάφυρα, υπηρεσίες του Οργανισμού σε ιδιώτες - εργολάβους».

Εκβιασμός για την υπογραφή «πειραγμένων» συμβάσεων
 
Για απόπειρες εκβιασμού και εκφοβισμού εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις «πειραγμένες», κάνει λόγο και το Σωματείο Εργαζομένων των ΚΠ. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προωθεί «συμβάσεις αναδρομικά τροποποιημένες, προκειμένου τα έξοδα των Κέντρων Πρόληψης αναδρομικά να προϋπολογίζονται λιγότερα από όσα στην πραγματικότητα υπήρξαν. Πώς, άρα, να μη σκεφτούμε ότι η σημερινή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να "αποσβέσει" τα εκατομμύρια ευρώ οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης, την τύχη των οποίων αυτή τη στιγμή ερευνά η Δικαιοσύνη...».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 10 Κέντρα Πρόληψης ενώ απλήρωτες είναι και υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς και οι υποχρεώσεις για λειτουργικά και άλλα έξοδα στοιχειώδους λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Με αποτέλεσμα ήδη να έχουν αρχίσει να στέλνονται έγγραφα από το ΙΚΑ, που απειλούν τους εκπροσώπους ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των περιουσιών τους.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ειδοποιούν την κυβέρνηση «να μην παριστάνει την απληροφόρητη. Αν δεν συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά μας, γύρω από τα οποία παρατυπούν ασύστολα οι από αυτήν διορισμένες διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, απορρυθμίζοντας τα Κέντρα Πρόληψης, διαλύοντας τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία».


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: