Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου: 67 τσιφλίκια και ένας περίεργος «αποκεφαλισμός»


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 6985713648, 6978741064, 6976878867, prolipsiworkers@gmail.com

15 Ιούνη 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
67 τσιφλίκια και ένας περίεργος «αποκεφαλισμός»

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε σε δημοσιεύματα πως δρομολογείται η αλλαγή προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Πετρούπολης-Ιλίου-Καματερού-Αγίων Αναργύρων, με ελατήριο μικροπολιτικό. 

Πρόκειται για ανάδυση μιας ακόμα από τις πλευρές του σάπιου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Ενός πλαισίου που επιφυλάσσει την αντιμετώπιση των δομών και των υπηρεσιών τους σαν εταιρείες-τσιφλίκια τοπικών αρχόντων, σε θετική ή αρνητική διασύνδεση με τις εκάστοτε ηγεσίες Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων και ΟΚΑΝΑ. Ενός πλαισίου που θέτει την εξυπηρέτηση συμφερόντων, πάνω από την εξυπηρέτηση του πολίτη και της δημόσιας υγείας. Ενός πλαισίου ντροπή για μια χώρα κι έναν λαό, που μόλις πριν 4 μήνες ζήτησε με την ψήφο του άλλη πορεία, άλλη πνοή.

Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Κέντρου Πρόληψης συνέβαλε, από την πλευρά του, με τη δική του οπτική, στην ανάδειξη ακριβώς αυτών των θεσμικών δυσλειτουργιών που βασανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, δημιουργώντας τριγμούς κι αναστάτωση σε παγιωμένα «συστήματα».

Είναι εξόφθαλμο ότι το ισχύον θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης φτιάχτηκε έτσι, ώστε να χωράει «αποκεφαλισμούς» ανθρώπων, που όντας εκλεγμένοι με ευρείες πλειοψηφίες από τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες εκπροσωπούν, τολμούν να εναντιώνονται «στα δεδομένα»: δεν είναι άσχετο, θεωρούμε, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αιρετός και πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης, την 1η Δεκεμβρίου 2014, έστειλε εξώδικο στην προηγούμενη, μνημονιακή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, ζητώντας την καταβολή 353.709,83€, που ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει από το Υπουργείο Υγείας για την επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης και δεν απέδωσε σε αυτό. 

Ως Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, αγωνιζόμαστε για τη συνέχιση και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα στην κρίσιμη ετούτη περίοδο.


Για τον λόγο αυτό ζητάμε:

-         να σταματήσουν οι μικροπολιτικές σε βάρος του Κέντρου Πρόληψης Πετρούπολης-Ιλίου-Καματερού-Αγίων Αναργύρων και των υπηρεσιών του προς τους δημότες,
-         να ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών μας, με το πέρασμα από τις 67 εταιρείες-τιμάρια σε ένα δημόσιο και ενιαίο σύστημα υπηρεσιών, με ριζοσπαστικές τομές, όση αναταραχή κι αν φέρει αυτό στα λογής συμφέροντα, που με δεξιές ή αριστερές κορώνες βαραίνουν τον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας υγείας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου


Δεν υπάρχουν σχόλια: