Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Κείμενο στήριξης του αγώνα των συναδέλφων του 18 ΑΝΩ και της αυριανής κινητοποίησης 22/11, στις 12.00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας.

 

Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας  και την αντίρρησή μας για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων που αφορούν στην ίδρυση του οργανισμού-ομπρέλα (ΕΟΠΑΕ). Θεωρούμε ότι ακολουθεί τη φιλοσοφία των νεοφιλελεύθερων θεωριών «κόστους-οφέλους», στον πυρήνα του οποίου κυριαρχεί όχι η ποικιλομορφία των παρεμβάσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία, αλλά η λογική της συντήρησης ως πιο συμφέρουσα, αφού απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με λιγότερους πόρους, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών και τις επιλογές των ληπτών των υπηρεσιών μας. Λογική που διαπερνά και τις αλλαγές στη ψυχική υγεία στο συγκεκριμένο ν/ς.

Πέραν αυτού, πρόκειται να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης. Η συγχώνευση σε ένα τόσο μεγάλο Οργανισμό (1500 εργαζομένων) αλλοιώνει την φυσιογνωμία των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης και διοίκησης που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην απώλεια της ιδιαίτερης κουλτούρας και φιλοσοφίας των Προγραμμάτων και του θεραπευτικού πλουραλισμού, καθώς και του  θεραπευτικού συνεχούς. Ας θυμηθούμε ότι ο ΕΟΠΑΕ έρχεται σε μια περίοδο που έχουν ήδη προηγηθεί «χτυπήματα» στον χώρο της απεξάρτησης, όπως:

· Η αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

· Η υπερπροβολή της μείωσης της βλάβης ως  πανάκεια, υποδαυλίζοντας ακόμα περισσότερο το κίνητρο για θεραπεία, όπως και τους άλλους πυλώνες της πρόληψης , θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης.

· Η αποψίλωση της Πρόληψης με κλείσιμο Κέντρων Πρόληψης (π.χ. Πειραιάς), με σταθερή υποστελέχωση και χωρίς Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος, της απαξιωτικής στάσης και των στοχεύσεων του Υπουργείου το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο έρχεται από «σοφές κεφαλές», χωρίς να ερωτηθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια στο πεδίο (ΚΕΘΕΑ, 18Ανω,ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης). Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη είμαστε ενάντια στο σύνολο του ν/ς που αφορά τις εξαρτήσεις.

 

Διεκδικούμε:

-          Ενίσχυση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων και της λειτουργίας του  18 ΑΝΩ ως αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι του Ψ.Ν.Α, με όλες τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υποδομές, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με επιμόρφωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη της έρευνας.

-          Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων! Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

-          Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, η  αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

-          Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο δημοσίου χαρακτήρα  για τα Κέντρα Πρόληψης  και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης.

Για τον σκοπό αυτό, θέτουμε τα μέλη μας σε αυξημένη εγρήγορση ώστε να λάβουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε ορατές τις θέσεις μας στην κοινωνία, να ακουστεί η φωνή μας στους ιθύνοντες με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούμε. Στηρίζουμε το κοινό μέτωπο μαζί με τους συναδέλφους μας, από το 18 ΑΝΩ  και σχεδιάζουμε κοινές δράσεις.

 

 

Το ΔΣ. του Σωματείου  Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: