Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Επίκαιρη Ερώτηση του Κ.Τ.Ε Υγείας του ΠΑΣΟΚ, για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
Κ.Τ.Ε. Υγείας
Αθήνα, 04-02-08
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς : 1. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο
2. Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη
3. Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο
4. Απασχόλησης Κοιν. Προστασίας κ. Φ. Πάλλη- Πετραλιά
5. Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη

Θέμα: Επικίνδυνη κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Κύριοι Υπουργοί,

O 4ετής απολογισμός της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα καταπολέμησης των Ναρκωτικών, είναι δυστυχώς αρνητικός αν και η αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση της Ν.Δ και προπάντων προσωπικά του Πρωθυπουργού. Η διαμόρφωση νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η οριστική εξάλειψη της λίστας της «ντροπής» - όπως ο κ. Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη λίστα αναμονής για τη θεραπεία των χρόνια εξαρτημένων από την ηρωίνη - αποτελούσαν ορισμένες μόνο από τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σας, που έως και σήμερα αναζητούν εφαρμογή.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κ.κ. Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου ως αρμόδιων Υπουργών Υγείας, παρά τις μεγαλοστομίες των συναρμόδιων Υπουργών για ανακοπή του ρυθμού εξάπλωσης του φαινομένου των ναρκωτικών στην χώρα μας και παρά την ουσιαστική στήριξη που παρείχε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής προς τα Υπουργεία και τους φορείς, ουδεμία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών έχει αναπτυχθεί, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2008, από τη Κυβέρνηση σας, με αποτέλεσμα σήμερα:
α) να καταγράφεται μια εμφανής έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών και των επιπτώσεων που αυτό έχει και
β) να αναζητείται επιτακτικά η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η ανησυχητική έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της «Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα» του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EKTEΠN) για το έτος 2006 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία:
-αυξήθηκαν οι χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα.
-καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην επαρχία – πλην Αττικής – αφού το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων από χρήση ναρκωτικών, πλην Αττικής, για το έτος 2001 ήταν μόλις 39,2 ενώ το 2006 ανήλθε σε 61,8%.

Η παραπάνω κατάσταση, επιτείνεται τόσο από την ανυπαρξία μιας ενιαίας Εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης των ναρκωτικών όσο και από την απουσία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για την προώθηση αυτής.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι:

§ Το προσχέδιο του πολυδιαφημισμένου νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών που παρουσιάσατε με καθυστέρηση 3,5 χρόνων, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα γενικόλογο «κείμενο εργασίας», δίχως καμία επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση χωρίς προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενους πόρους, με πολλές αόριστες αναφορές, που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης. Πείτε πότε επιτέλους θα τελειώσει η διαβούλευση και πότε θα γίνει επίσημο σχέδιο.
§ Η λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε από 2.660 άτομα που ήταν το Μάρτιο του 2004, σε 4.461 άτομα σήμερα (αύξηση 68%).

§ Η επέκταση των Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα έχει μείνει «κενό γράμμα». Από τα 63 Κέντρα Πρόληψης που σας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του 2004, αναπτύξατε - από τότε έως σήμερα - μόλις 8 νέα Κέντρα, τη στιγμή που για την κάλυψη όλης της χώρας υπολείπονται τουλάχιστον άλλα 15. Ενδεικτικό της παντελούς απουσίας σχεδιασμού εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας είναι ότι σε ολόκληρη τη περιοχή του Πειραιά δε λειτουργεί σήμερα ούτε μία μονάδα πρόληψης.
§ Οι όποιες (ελάχιστες) προσλήψεις προσωπικού έγιναν, δεν αξιοποιούνται δεδομένου ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες μονάδες υποκαταστάτων.
§ Δεν έγινε καμία αύξηση της χρηματοδότησης των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Αντίθετα σύμφωνα με το Προϋπολογισμό του 2008 οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι για τον μεν ΟΚΑΝΑ μειωμένες κατά 5,81% σε σχέση με πέρυσι (από 30,7 εκατ. € το 2007 σε 29 εκατ. € το 2008), για το δε ΚΕΘΕΑ, η αύξηση κατά μόλις 900.000 €), δεν καλύπτουν τις προβλεπόμενες αυξήσεις σε μισθούς ή τις πάγιες δαπάνες του αυτών. Όσο για τα 72 Κέντρα Πρόληψης, αυτά βρίσκονται σήμερα στο «σημείο μηδέν» αφού οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς αυτά, ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. €, με συνέπεια Κέντρα πρόληψης να κινδυνεύουν με «λουκέτο». Δράσεις πρόληψης περικόπτονται και οι εργαζόμενοι εκπέμπουν SOS αφού παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.
§ Η επαγγελματική αποκατάσταση και η κοινωνική ενσωμάτωση των απεξαρτημένων χρηστών «ξεχάστηκε», ενώ δεν απορροφήθηκαν ούτε τα κοινοτικά κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση.
§ Μέτρα για τους φυλακισμένους εξαρτημένους από ναρκωτικά δεν λαμβάνονται. Tο πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων στον ελαιώνα Θηβών δυναμικότητας 300 θέσεων είναι στάσιμο εξυπηρετώντας 40-50 άτομα μόνον.
§ Από το 2003 και μετά δεν γίνονται τοξικολογικές εξετάσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μη χρηματοδότησης του εκεί τοξικολογικού εργαστηρίου με το ευτελές ποσόν των 150.000 Ευρώ ετησίως, παρά τις κατά καιρούς επιστολές και παρεμβάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, προς τα συναρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ορθής απονομής της δικαιοσύνης και έμποροι ναρκωτικών να «βαφτίζονται» χρήστες και να μην επιβεβαιώνονται οι αναφερθέντες θάνατοι.
§ Το πολυδιαφημισμένο Π.Δ. για τα θεραπευτικά προγράμματα που επεστράφη από το Συμβούλιο Επικρατείας ως απαράδεκτο, ουδέποτε βελτιώθηκε και ουδέποτε επαν-υποβλήθηκε στο Σ.Τ.Ε. Απεναντίας η παντελής έλλειψη ελέγχων από πλευράς Υπουργείου Υγείας οδηγεί σε αύξηση των ιδιωτικών «προγραμμάτων θεραπείας» που λειτουργούν παράνομα, παρά τη σχετική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας – Πρόνοιας που εντοπίζει συγκεκριμένες παράνομες μονάδες και το Υπουργείο Υγείας κωφεύει..
§ Ο ρόλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής υποβαθμίστηκε αφού τα 4 τελευταία χρόνια δεν υιοθετήθηκε καμιά από τις ομόφωνες προτάσεις της, μετατρέποντας την σε διακομματικό «άλλοθι» της πλήρους Κυβερνητικής απραξίας.

Σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η αναστολή της λειτουργίας – από την αρχή του έτους - του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ως απόρροια της υποχρηματοδότησης του από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ. Το γεγονός αυτό θα εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς αφού οριστική διακοπή λειτουργίας του Κέντρου θα σημάνει ότι η χώρα μας δεν θα στέλνει στατιστικά στοιχεία για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα συμμετέχει, στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης η οποία θα γίνει το 2008.
Η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης που λειτουργούσε με ευθύνη του ΕΠΙΨΥ, έχει ήδη διακοπεί από τον Οκτώβριο 2006, λόγω μη χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας.

κ.κ. Υπουργοί,

Επειδή οι παραπάνω παραλείψεις, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και εθνικής στρατηγικής, οι ανεύθυνοι χειρισμοί στον ευαίσθητο τομέα των ναρκωτικών, έχουν ήδη καταστεί καταστροφικοί και έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση όλων των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Επερωτάστε

1. Για την απουσία μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής καταπολέμησης των ναρκωτικών.
2. Για την ανυπαρξία ενός τεκμηριωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες πολιτικής.
3. Για την αύξηση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης, που σήμερα ξεπερνά τα 4.500 άτομα.
4. Για τη μη επέκταση των Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τη λειτουργία και χρηματοδότηση τους και την αμφίβολη εργασιακή θέση των εργαζόμενων σε αυτά.
5. Για τη μη αξιοποίηση των ολίγων προσλήψεων που έγιναν θεραπευτικού και εξειδικευμένου προσωπικού στις θεραπευτικές δομές.
6. Για την συνειδητή υποχρηματοδότηση όλων των μονάδων που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.
7. Για την μη ανάπτυξη νέων μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ και την μη ενίσχυση αυτών που ήδη λειτουργούν, με συνέπεια να μακραίνουν καθημερινά οι λίστες αναμονής των χρηστών
8. Για την μη ανάπτυξη νέων στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, με συνέπεια περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και η νότια Πελοπόννησος να μην καλύπτονται από τέτοια προγράμματα.
9. Για το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων χρηστών, που είναι στάσιμο.
10. Για την μη προώθηση των δράσεων επαγγελματικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη που καρκινοβατεί.
11. Για την μη χρηματοδότηση του τοξικολογικού εργαστηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με το ευτελές ποσόν των 150.000 € ετησίως.
12. Για τη παντελή έλλειψη ελέγχων από πλευράς Υπουργείου Υγείας και την ανεξέλεγκτη αύξηση των ιδιωτικών «προγραμμάτων θεραπείας» που λειτουργούν παράνομα στη χώρα παρά τις σχετικές επώνυμες καταγγελίες.
13. Για την μη αξιοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής των Ναρκωτικών της Βουλής.
14. Για την διακοπή λειτουργίας του ΕΚΤΕΠΝ και τον κίνδυνο μη εκπροσώπησης της χώρας μας στη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης 2008 που θα πραγματοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο.
15. Για την διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών πρόληψης από τον Οκτώβριο του 2006, λόγω μη χρηματοδότησης του από το Υπουργείο Υγείας.


Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: