Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

"Ριζοσπάστης": Περίληψη της τοποθέτησης του Προέδρου του Σωματείου μας στην Βουλή για το Σ/Ν "Περί Ναρκωτικών"




ΒΟΥΛΗ

Εκπρόσωποι φορέων μίλησαν για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και επί των άρθρων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νέου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, αφού χτες προηγήθηκε ακρόαση των φορέων του χώρου και θα ακολουθήσει η λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση» στην επιτροπή σε μια περίπου βδομάδα.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλιώρη τόνισε την ανάγκη για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για τους φορείς της απεξάρτησης και είπε ότι όσο σωστούς νόμους και να έχουμε εάν δε διατεθούν τα απαραίτητα μέσα στους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, τότε δεν πρόκειται να αποδώσουν στην πράξη. Δήλωσε δε αντίθετη με την προοπτική για συνταγογράφηση μεθαδόνης από ιδιωτικούς φορείς, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η δωρεάν και δημόσια παροχή υπηρεσιών για την «αντιμετώπιση της χρήσης».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι έστω και ένας πάρα πολύ καλός νόμος δεν αρκεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών εάν παράλληλα η πολιτεία δεν αποφασίσει να δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να προχωρήσει η θεραπεία και η απεξάρτηση.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Π. Τριανταφύλλου ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 71 δομές εξαιτίας του πλαισίου λειτουργίας τους και ζήτησε να χαρακτηριστούν τα Κέντρα Πρόληψης σαν δομές με σαφή δημόσιο χαρακτήρα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η Ε. Καλαμπάκου είπε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη ρατσιστική βία θα έπρεπε να τυποποιηθεί σε ιδιώνυμο έγκλημα. Ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα με τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας είναι ότι τα θύματά της δεν τα καταγγέλλουν στις αρχές γιατί συνήθως δεν έχουν χαρτιά και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χορηγείται άδεια παραμονής στα θύματα της ρατσιστικής βίας.

Ο Α. Αραβαντινός, πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, επεσήμανε τους κινδύνους από ενδεχόμενη χορήγηση μεθαδόνης μέσα στις φυλακές και είπε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται σε αυστηρά οριοθετημένο χώρο.


Αναδημοσίευση από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: