Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: "Φυλάκιση Αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΕΘΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕ.Θ.Ε.Α


Απόφαση εγκλεισμού σε απόφοιτο του ΚΕΘΕΑ

Ως Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος – την προηγούμενη εβδομάδα- καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, καθώς το 2006, ενώ ήταν στη χρήση και πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης, είχε συλληφθεί για κατοχή μικροποσότητας ουσιών. Και μάλιστα, η ποινή θα εκτελεστεί στις φυλακές της Άμφισσας, στις οποίες δεν υπάρχει Πρόγραμμα υποστήριξης κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ.


Θεωρούμε την απόφαση αυτή, απαράδεκτη και εγκληματική , καθώς υπονομεύει την προσπάθεια του συγκεκριμένου ανθρώπου για επανένταξη, αλλά και όσων αυτή τη στιγμή παλεύουν, εντός των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, για να απελευθερωθούν από την εξάρτηση. Παράλληλα, η απόφαση αυτή, αμφισβητεί τόσο τα πιστοποιημένα έγγραφα του ΚΕΘΕΑ, όσο και την αξιοπιστία των μαρτύρων υπεράσπισης (εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ και μέλη Κοινωνικής Επανένταξης), συμβάλλοντας στις αποδόμηση ενός Θεραπευτικού Οργανισμού με μια συνεπή πορεία 31 ετών.

Θέλουμε πολύ να πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα μεμονωμένο και ατυχές γεγονός που θα ανακληθεί. Την ίδια στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι η αύξηση του αυταρχισμού και της καταστολής, τα ρατσιστικά φαινόμενα, οι διωγμοί των εργαζομένων, το ξεπούλημα του τόπου και των αξιών του ανθρωπισμού, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας, η παραβίαση συνταγματικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μπορεί να επηρεάζει το σύνολο των θεσμών ενός κράτος δικαίου, παρά τις όποιες καλές προθέσεις. Το ζήτημα που τίθεται είναι σαφώς κοινωνικό και χρειάζεται την άμεση αντίδραση και ενεργοποίηση του συνόλου της κοινωνίας.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, την ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των δικαστικών λειτουργών, ώστε να συμβάλλουν στην ουσιαστική και ωφέλιμη εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4139/2013, τουλάχιστον όσον αφορά στα εδάφια που αφορούν στους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους.


                      O Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

                 Τάκης Χαλδαίος                     Δημήτρης Γιαννάτος




Δεν υπάρχουν σχόλια: