Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση αγωνιστικής συσπείρωσης για 26 Ιουνίου

 H 26η Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών «τρέχει» κάθε μέρα!

Οι Παγκόσμιες ημέρες  περνούν… θα μπορούσαν όμως να είναι αφορμές να αναδειχθούν τόσο ερωτήματα, διαπιστώσεις, συμπεράσματα, όσο και ημέρες διεκδίκησης και επαναφοράς στόχων. Δεν αποτελούν την αρχή ή το τέλος, παρά βρίσκονται σε συνέχεια της καθημερινής δράσης με στόχο μια κοινωνία ελεύθερη από εξαρτήσεις.

Σαν εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης παλεύουμε γι’ αυτό κάθε μέρα, ενισχύοντας τα αντανακλαστικά των παιδιών, των νέων απέναντι στις εξαρτήσεις, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας την οικογένεια, το σχολείο, τη γειτονιά, τις διάφορες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές ομάδες και συνολικά την κοινότητα να απορροφήσει κραδασμούς και να παίξει τον κοινωνικό της  ρόλο ως ανάχωμα στις εξαρτήσεις και ως συλλογικό καταφύγιο το οποίο θα αποτελέσει το βατήρα για μια ζωή με νόημα, δημιουργικότητα, όνειρα, στόχους, αντιστάσεις.  

Παράλληλα, το  πανελλαδικό κίνημα ενάντια στα ναρκωτικά μέσω των φορέων του, συλλόγων και μονάδων (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων, το ΕΣΥΝ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών κα.) παλεύει πολύμορφα και στέκεται απέναντι στις σύγχρονες πολιτικές επιλογές που επιβάλουν τη λογική κόστους-κέρδους, τη νομιμοποίηση της χρήσης και εξάρτησης στις συνειδήσεις μας αλλά και τοποθετείται  στην ιδεολογική διαπάλη που διεξάγεται γύρω από πολλά ζητήματα όπως η διάκριση σε  «σκληρά – μαλακά ναρκωτικά», σε «λειτουργικό-μη λειτουργικό χρήστη», σε «ακίνδυνη-επικίνδυνη χρήση», στην «αυτοδιάθεση του σώματος» κα.

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα μας βρίσκει σε  συνθήκες που επιβεβαιώνουν το κοινωνικό χαρακτήρα του φαινομένου της εξάρτησης, καθώς δεν συμβαίνει σε κενό χωροχρόνο αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε περισσότερο τις κοινωνικές αιτίες , συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση,  το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις συνέπειες του ιού όξυναν τους  παράγοντες που ευνοούν την έναρξη, την αύξηση, τη συστηματοποίηση της χρήσης.

Οι  μετρήσεις  των λυμάτων  αποκάλυψαν  ρεκόρ δεκαετίας στην χρήση κοκαΐνης για το 2020, ενώ τον Μάρτιο του 2021 διπλασιάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Κατακόρυφη αύξηση  σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών  και αλκοόλ. Τα στοιχεία υπάρχουν, το ζητούμενο  είναι να  αναδειχτεί  η κοινωνική διάσταση και ερμηνεία αυτών των στοιχείων και  να αξιοποιηθούν για τη χάραξη αντίστοιχων πρακτικών και πολιτικών. Αντίθετα, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης  με  περιοριστικά μέτρα και ενίσχυση  της καταστολής, με την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» χωρίς ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς εξασφάλιση μέτρων προστασίας της  υγείας και του εισοδήματος  έφεραν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες .

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση διατήρησε ή και  προώθησε:

· Την υποστελέχωση ορισμένων  Κέντρων Πρόληψης καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες.

· Την υποχρηματοδότηση και  υποστελέχωση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε συνθήκες  που αντικειμενικά πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες στήριξης  αλλά και τις πιθανότητες υποτροπών. Από το 2009 οι δαπάνες για τον ΟΚΑΝΑ έχουν μειωθεί κατά 30% και για το ΚΕΘΕΑ κατά 50%. Μάλιστα, το προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 21%.

 · Την προσπάθεια αλλοίωσης  του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ μέσω του κανονισμού που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης πολλών ναρκωτικών δε συμβαδίζει με  την ύπαρξη  δημόσιου φορέα που μάχεται ενάντιά τους.

· Έφερε νόμο για την παραγωγή, διάθεση κι εξαγωγή προϊόντων κάνναβης χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ με περιεκτικότητα σε THC μεγαλύτερη του 2%, δηλαδή με ψυχοτρόπο δράση.

· Ψήφισε πρόσφατα αντεργατικό νόμο όπου ο  σταθερός  ημερήσιος εργάσιμος χρόνος καταστρατηγείται και αυξάνεται συνολικά η απλήρωτη εργασία, ενώ έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο, 5ημερο, 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους . Να σημειωθεί ότι  το καθεστώς της  απλήρωτης υπερωρίας  και της ανταλλαγής της  με ρεπό είναι μια παλιά πρακτική στα Κέντρα Πρόληψης  αλλά με το νέο νομοσχέδιο, αυτό θα επιβάλλεται, ανεξάρτητα από τη θέληση και τη δυνατότητα του εργαζόμενου να ανταποκριθεί.

 

 

Για σήμερα 26η Ιουνίου και για κάθε μέρα διεκδικούμε:

 · Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης  με θεσμική κατοχύρωσή τους, η οποία να διατηρεί τα εργασιακά και επαγγελματικά  κεκτημένα των εργαζομένων στην Πρόληψη.

· Άμεσες  προσλήψεις  με  μόνιμο προσωπικό με σκοπό την πλήρη στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης. Δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης στις περιοχές που χρειάζεται.

· Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει  διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.  Καμία αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ προς την κατεύθυνση που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του.

· Δημιουργία νέων στεγνών προγραμμάτων, κέντρων ενημέρωσης,  προγραμμάτων δράσης στο δρόμο όπου υπάρχει ανάγκη και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας  ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

· Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά – μαλακά ναρκωτικά”, σε «λειτουργικό-μη λειτουργικό χρήστη», σε «ακίνδυνη-επικίνδυνη  χρήση». Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης  Χρήσης. 

Για σήμερα 26η Ιουνίου και για κάθε μέρα παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από εξαρτήσεις, για μια ζωή με νόημα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: