Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 6,7&8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

 

1. Δήμαρχος Αθηναίων


    Με τον Δήμαρχο Αθηναίων  και υποψήφιο πρόεδρο της ΚΕΔΕ Χάρη Δούκα συναντηθήκαμε ως αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Ιωάννης Βυθούλκας και  Αλέξανδρος Σταθακιός). 

Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με τις διαρροές που υπάρχουν για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση των Κέντρων ως αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, η σταδιακή συρρίκνωσή τους, η αντικατάστασή τους από μία γραφειοκρατική Διεύθυνση Πρόληψης και Ενημέρωσης και η διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησής τους μετά το 2027.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Στηρίζω απερίφραστα τον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Η συμβολή τους στις τοπικές κοινωνίες είναι αδιαμφισβήτητη και η ενίσχυσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σαφής η ανάγκη για τη στελέχωσή των δομών με επαρκές, μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν. Η διατήρηση της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να υπάρχει το απαραίτητο κοινωνικό «δίκτυ ασφαλείας» ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα φημολογούμενα σχέδια της για συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και να καλέσει άμεσα σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί άλλη μία προσπάθεια αποδυνάμωσής της».

 2. Κοινοβουλευτικές ομάδες 

Α. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας  Γιάννης Βυθούλκας, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Σταθακιός και ο Οργανωτικός Γραμματέας Παναγιώτης Τριανταφύλλου, συναντήθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κο Σωκράτη Φάμελλο, τη Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κα. Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Θέσαμε υπόψη τους τη διαρροή του προσχεδίου του νομοσχεδίου που αφορά στα Κέντρα Πρόληψης, σύμφωνα με την οποία οδηγούνται σε κατάργηση. Μεταφέραμε τις δημόσιες δηλώσεις  του  Υφυπουργού  κου Βαρτζόπουλου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αλλά και όσα είπε στο ΔΣ του σωματείου, όπως και τα λεγόμενα του Προέδρου  του ΟΚΑΝΑ κου Θεοχάρη.  Επισημάναμε σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ίδιους τους εργαζόμενους (υποστελέχωση) και το αβέβαιο μέλλον που διαγράφεται για τις θέσεις εργασίας μας από μια τέτοια επιλογή καθώς οι διαφορετικές ειδικότητες που συγκροτούν το επιστημονικό έργο των ΚΠ και οι διοικητικοί υπάλληλοι που στελεχώνουν τα ΚΠ κινδυνεύουν μέσα σε αυτή την ομογενοποίηση να βρεθούν εκτός  των δομών πρόληψης και των ειδικοτήτων τους. Εκφράσαμε τους φόβους μας ότι η προωθούμενη κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, ακόμα και αν βρεθεί τρόπος για  την  μετακίνηση των εργαζομένων στον νέο Ενιαίο Οργανισμό Πρόληψης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) καταργεί την διεπιστημονικότητα, η οποία είναι απαραίτητη στην ψυχοκοινωνική προσέγγιση της Πρόληψης. Η γραφειοκρατική δομή του νέου μορφώματος, όπως προκύπτει από όσα έχουν διαρρεύσει καταργεί τη σχέση των ΚΠ με τις τοπικές κοινότητες και προωθεί αποσπασματικά και ευκαιριακά προγράμματα πρόληψης ακόμα και με απίθανους χορηγούς. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «τόνισαν τη σημασία να συνεχίσουν τα Κέντρα Πρόληψης το πολύτιμο έργο τους και να ενισχυθούν περαιτέρω, υπογραμμίζοντας της κάθετη αντίθεσή τους με το νέο μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.»

Δεσμεύτηκαν ότι μόλις βγει στην διαβούλευση το νομοσχέδιο θα έχουν στενή συνεργασία με μας και τους άλλους συλλόγους εργαζομένων του πεδίου για να γίνει η απαραίτητη πίεση προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της Πρόληψης και του περιεχομένου της και μέσω του κοινοβουλευτικού έργου (τροπολογίες κλπ).

 Β. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

 


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, είχαμε συνάντηση (Γ. Βυθούλκας, Α. Σταθακιός) με  κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας κας Ευαγγελίας Λιακούλη, τον Βουλευτή Ηλείας  και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Μιχάλη Κατρίνη,  τον Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Τσίμαρη κοινοβουλευτικό υπεύθυνο σε θέματα υγείας, τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Γεώργιο Μουλκιώτη, κοινοβουλευτικό υπεύθυνο σε θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν, κοινοβουλευτικό υπεύθυνο σε θέματα ψυχικής υγείας.  

Κατά τη συζήτηση , δεδομένου ότι ο κος Κατρίνης υπήρξε στο παρελθόν και πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ,  τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και χειρότερη με το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης (Πειραιάς), την υποστελέχωση (έχουν να γίνουν προσλήψεις αορίστου χρόνου εδώ και 10 χρόνια) και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την θεσμική ενδυνάμωσή τους (απόρριψη του ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας από το υπουργείο εσωτερικών). Παράλληλα σημειώσαμε ότι  σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου   τα κέντρα πρόληψης μένουν «μετέωρα», χωρίς καμία νομοθετική κάλυψη, ενώ σε βάθος χρόνου δεν προβλέπεται καμία δημόσια χρηματοδότησή τους. 

Η αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ  δήλωσε ότι «η αντικατάσταση και σάρωση των ΚΠ σύμφωνα με το επερχόμενο σχέδιο νόμου από έναν υδροκέφαλο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό οργανισμό, πλήρως αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες και καθολικά ελεγχόμενο από την Κυβέρνηση, πρόκειται να δημιουργήσει εκρηκτικές ανακατατάξεις και σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας. Παράλληλα συρρικνώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πολύπαθου αυτού τομέα.» 

Οι Βουλευτές δεσμεύθηκαν ότι θα επιληφθούν όλων των ζητημάτων που τέθηκαν και «δήλωσαν απερίφραστα την συμπαράστασή τους και την πλήρη στήριξη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

Γ.  Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 

 


Συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 5/2 με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Βυθούλκας, πρόεδρος του Σωματείου, ο Αλέξανδρος Σταθακιός, αντιπρόεδρος και ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, οργανωτικός γραμματέας.

Εκφράσαμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, του οποίου συνέπεια θα είναι το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, η κατάργηση της χρηματοδότησής τους και η κατάργησή τους ως αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων.

«Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στο επερχόμενο νομοσχέδιο. Πρόβαλε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση της πρόληψης με νέες δομές, νέα Κέντρα Πρόληψης, επαρκές μόνιμο προσωπικό, επαρκή αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ενάντια στο νομοσχέδιο, όχι μόνο στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και στο μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, προβάλλοντας την ανάγκη να αγωνιστούμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά, μια κοινωνία στην οποία η πρωτογενής πρόληψη θα έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.»

Το ΚΚΕ θα καλέσει το σωματείο στη διαβούλευση των φορέων που θα κάνει η Βουλή, επιπλέον θα οργανώσει  δική του διαβούλευση φορέων με στόχο να αποκρυσταλλωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο συνεργασίας και ανάπτυξης των φορέων σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από αυτό της Κυβέρνησης που είναι η συρρίκνωση , η ιατρικοποίηση και η δήθεν επικέντρωση στην μείωση της βλάβης. 

Δ. Ελληνική Λύση  

Στις 5 Φεβρουαρίου συναντηθήκαμε με τον κύριο Χασάπη, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης. Μεταφέραμε όλα τα παραπάνω όπως και στα άλλα κόμματα. Ο κος Χασάπης είπε ότι συμφωνούν σε όλα και έφερε ως τεκμήριο ότι όποια ανακοίνωση έχει βγάλει το σωματείο, η Ελληνική λύση την έχει μετατρέψει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τη Κυβέρνηση. Εστιάσαμε  ιδιαίτερα στο πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το νομοσχέδιο στη βουλή.  Τέλος, δεσμεύτηκαν  ότι θα καλέσουν το σωματείο  στη διαβούλευση των φορέων στη Βουλή. 




Δ. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»  

 Διαδικτυακή συνάντηση είχαμε στις 8/5/54 με αντιπροσωπία της «Νέας Αριστεράς» με επικεφαλής την Βουλεύτρια Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη, υπεύθυνη για θέματα Υγείας, τον κο Βαρδαρό Σταμάτη  και την κα Ηρώ Ζαβογιάννη μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων. Από το Σωματείο συμμετείχαν ο Γιάννης Βυθούλκας, πρόεδρος του Σωματείου και οι αντιπρόεδροι Σπύρος Στογιάννης και  Αλέξανδρος Σταθακιός. Η αντιπροσωπία της «Νέας Αριστεράς» είχε ιδία αντίληψη για τις προτάσεις του Σωματείου μας σε σχέση με το θεσμικό στο παρελθόν και το σήμερα και δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί ότι ακόμα και αυτά που δήλωσε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο κος Βαρτζόπουλος ουδεμία σχέση έχουν με τις συλλογικές προτάσεις μας για θεσμική απαρτίωση του χώρου όπου λειτουργούμε. Συμφωνήσαμε στο ότι «Η διεύθυνση «Πρόληψης και Ενημέρωσης» του ΕΟΠΑΕ είναι ένας συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός μηχανισμός, καθολικά ελεγχόμενος από την κεντρική εξουσία».  Δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις θέσεις μας και μας πρότειναν να συνεχίσουμε, μέχρι να βγει στην διαβούλευση το νοσμοσχέδιο την καμπάνια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, μέχρι τους συλλογικούς φορείς του χώρου της Υγείας και της Παιδείας που βγάζουν ψηφίσματα, καμπάνια που την θεωρούν επιτυχημένη.


Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται διαδικτυακές συναντήσεις με Βουλευτές της ΝΔ και την Πρόεδρο της "Πλεύσης Ελευθερίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: