Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Συνέδριο «Μην κολλάς» και τα κολλήματα του Υπουργείου Υγείας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφού προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις με το εξαγγελθέν διαλυτικό νομοσχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης των εγκεκριμένων φορέων δημόσιας θεραπείας και πρόληψης, το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δίνουν νέο δείγμα γραφής στο πεδίο των εξαρτήσεων.


Δύο στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου για τις εξαρτήσεις Υφυπουργού Υγείας, συμμετέχουν σε συνέδριο τηλεοπτικού καναλιού και εταιρείας δημοσίων σχέσεων με τίτλο «Μην κολλάς» και αντικείμενο τη μείωσης της βλάβης και την προώθηση της «ήπιας κατανάλωσης και των υπεύθυνων συμπεριφορών». Χορηγοί του συνεδρίου …γνωστές εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη, εμπορευόμενες καπνικά είδη, αλκοολούχα ποτά και ηλεκτρονικό τζόγο. 


Στους συμμετέχοντες και οι διορισμένοι από το Υπουργείο Υγείας πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι, χωρίς κανέναν δεοντολογικό ενδοιασμό, έσπευσαν να προσφέρουν ωραιότατο άλλοθι σε διοργανωτές, πολιτική ηγεσία και χορηγούσες εταιρείες.


Ένα συνέδριο-βιτρίνα με όρους τηλεοπτικής φιέστας, δημοσίων σχέσεων, lifestyle, προώθησης ιδιωτών και ΜΚΟ. Η εξάρτηση θεωρείται ζήτημα ελλιπούς ατομικής ευθύνης, και, φυσικά, αποσιωπούνται οι κοινωνικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν -συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής προώθησης δυνητικά εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών και της όλο και μεγαλύτερης διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτές. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να διοργανώνεται συνέδριο για την ειρήνη με χορηγούς εταιρείες όπλων...


Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι υποστελεχωμένοι δημόσιοι φορείς πρόληψης και θεραπείας, το ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, απειλούνται με κατάργηση από το Υπουργείο, το οποίο ετοιμάζεται να επιδώσει διαπιστευτήρια νομιμότητας στους ιδιώτες, για να σαρώσουν τον χώρο απομυζώντας την ελληνική οικογένεια.


Για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη, βέβαια, ούτε λόγος. Γιατί όπως και στη ζωή έτσι και στην πολιτική ο καθένας μπορεί να έχει τα κολλήματά του. Μόνο που τα κολλήματα του Υπουργείου στην υγεία, την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση θα τα πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.

 

Οι συνδιοργανωτές

του Ανοικτού Συνεδρίου

Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης

 

Το Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα ως άμεση απάντηση στην εξαγγελία νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με το οποίο προωθούνται, χωρίς κανέναν διάλογο, σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Το Ανοικτό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από επιστημονικό προσωπικό όλων των εγκεκριμένων φορέων πρόληψης και απεξάρτησης της χώρας, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: