Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Μετά την διαβούλευση μια τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για τα Κ.Π.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ψυχικής Υγείας (από το site του κόμματος)
Ημ. Δημοσίευσης : 27/03/2009 16:13
ΑΘΗΝΑΙΩΝ , 27/3/2009
Ανακοίνωση, Τομέας Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων
ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 26 Μαρτίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ειδική εκδήλωση - διαβούλευση με τους φορείς που ασχολούνται με τη ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, παρουσία του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επέφερε βαθιές τομές και ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια, από την αδιαφορία της κυβέρνησης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που προκαλούν σημαντική οπισθοδρόμηση και απειλή για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η κοινοτική χρηματοδότηση έχει ανασταλεί μέχρι την επίσκεψη του αρμόδιου Επίτροπου κ. Spidla στις 6 Απριλίου, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από 6 μήνες, ενώ οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στερούνται το βασικό τους δικαίωμα για αξιοπρεπή και δίκαιη διαβίωση.
Το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στην ψυχική υγεία και στις εξαρτήσεις, έχει τους παρακάτω στόχους και προτεραιότητες:

Ψυχική Υγεία
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με υπηρεσίες στην κοινότητα που αποσκοπούν στην συνολική προσέγγιση και εκτίμηση για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.
Επάρκεια ψυχιατρικών κλινών στα γενικά νοσοκομεία και μετα-νοσοκομειακές δομές για κοινωνική επανένταξη και εργασία.
Πλήρης κατάργηση της ασυλιακής νοσηλείας και υποστήριξη κοινοτικών δομών, όπως ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα για την παραμονή των χρόνιων περιστατικών.
Ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων, καθώς η ενεργός συμμετοχή της οικογένειας, με τη συμμετοχή της Πολιτείας, είναι καθοριστικής σημασίας.
Μη εμπορευματοποιημένες δομές. Ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ιδιωτικό τομέα.
Ανάπτυξη του εθελοντισμού στις δομές ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Πολιτείας.
Συνεχής ενημέρωση του πολίτη και των οικογενειών, μέσα και από τη δημόσια τηλεόραση, για τα θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.
Πλήρης κάλυψη των εργαζομένων στις ψυχιατρικές δομές.
Σωστή διαχείριση και διάθεση των πόρων, βάσει επιστημονικών κριτηρίων και αξιολόγησης.

Εξαρτήσεις
Στον τομέα των εξαρτήσεων, η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο στερείται Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αλλά αδιαφορεί και συνεχώς υποβαθμίζει το έργο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Οι προτάσεις μας παραμένουν επίκαιρες και περιλαμβάνουν:
1. Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στηρίζεται σε επιστημονικούς δείκτες. Συνεχής αξιολόγηση, λογοδοσία, εκπαίδευση και διαφάνεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
2. Ολοκληρωμένη γεωγραφική κάλυψη της χώρας με Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών. Ενίσχυση του ρόλου τους, θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων και συνεχής εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στον τομέα των εξαρτήσεων.
3. Κατάργηση της λίστας αναμονής. Κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία, στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη.
4. Εναλλακτικά της φυλάκισης προγράμματα. Δημιουργία «κοινοτικών δικαστηρίων» για την διαχείριση και αντιμετώπιση χρηστών με μικρο-παραβατικότητα.
5. Δημόσια κάλυψη της παροχής υπηρεσιών. Όχι στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τον ιδιωτικό τομέα.

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/f0a50bfe-2ce8-4bc6-9a6b-2c01528988fd

Δεν υπάρχουν σχόλια: