Κυριακή 5 Απριλίου 2009

"Διαβεβαίωσεις του υφυπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά ότι δεν θα κλείσει κανένα Κέντρο Πρόληψης."

Από την "Καθημερινή"


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/04/2009_273898

Hμερομηνία :  03-04-09            

 Επερώτηση ΠΑΣΟΚ για ναρκωτικά και διαβεβαίωση του υφυπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά ότι δεν θα κλείσει κανένα Κέντρο Πρόληψης.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κλείσει κανένα Κέντρο Πρόληψης παρείχε από τη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς - κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,με επικεφαλής τον Μ. Σκουλάκη - ανακοινώνοντας πως δρομολογούνται μορφές μόνιμης χρηματοδότησής τους αλλά και άμεση στήριξη από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Υγείας, επερωτώντων βουλευτών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε διχογνωμία στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου, όπως είπε, από την μία «επερωτώμαι γιατί δεν βγάλαμε ακόμα το ΠΔ για το πώς θα καθορίζονται οι όροι λειτουργίας και ίδρυσης από ιδιώτες θεραπευτικών μονάδων και ο κ.Παπουτσής σήμερα είπε ότι είναι αντίθετος με τα ιδιωτικά κέντρα και μάλιστα, για να μην αφήσει απέξω από την έκθεση και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Παπανδρέου, φρόντισε να επαναλάβει τι είπε την προηγούμενη Πέμπτη, ότι εμείς θέλουμε να είναι δημόσια».

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο κ.Παπανδρέου είχε μιλήσει «για φυσικά πρόσωπα» και απευθυνόμενος προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο είπε: «Τι είναι τα φυσικά πρόσωπα, κύριε Παπουτσή;"

Ο κ.Παπουτσής καταλόγισε με την σειρά του διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός του και είπε πως αυτά που επικαλείται ο υφυπουργός «αφορούσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη κυβερνητικά ιδρύματα και αναφέρεται συνεχώς σε δηλώσεις και θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποτίθεται ό,τι αφορούν ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα».

Ο κ.Σαλμάς ζήτησε ακόμη να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με βάση τα όσα είπε ο κ.Παπανδρέου όταν μίλησε για διανομή κατ' οίκον, μεθαδόνης στους θεραπευόμενους χρήστες ναρκωτικών, αν «θέλει διανομή κατ' οίκον, υπό προϋποθέσεις, ή να υπάρξει το πρόγραμμα ελεγχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης ουσιοεξαρτημένων που τόσο η κυρία Δαμανάκη υποστήριξε πριν λίγες μέρες»;

Ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί - όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε δημοσίως ότι το 40% των φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές είναι από μικροπαραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά και ότι θα έπρεπε, εν τέλει, να αποφυλακιστούν και να δικάζονται από κοινοτικά λαϊκά δικαστήρια - επειδή «μέσα σε αυτούς η πλειοψηφία είναι για κακουργηματική διάκριση, είτε για εμπορία», αν εννοεί «να αφήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται με τα ναρκωτικά και το άφησε ασαφές και τους εμπόρους έξω; Και ποια είναι τα κοινοτικά δικαστήρια;».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ.Παπουτσής έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» και ανέφερε ότι «πίσω από την υπόθεση των ναρκωτικών δεν είναι απλώς η καλή πρόθεση κάποιων, αλλά ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα, υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα και εκβιασμοί, υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα, άνομα, παράνομος πλουτισμός, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία λειτουργεί πίσω από κάθε Κυβέρνηση».

Εξ άλλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη αύξηση της εγκληματικότητας και την εξάπλωση της βίας, αναφέρθηκε «στο χθεσινό τραγικό περιστατικό, με το επεισόδιο στην Κυψέλη» και ευχήθηκε στους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν την πλήρη ανάρρωση. Τις ευχές του για καλή υγεία των αστυνομικών εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Αδρακτάς.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ,ο Θ. Δρίτσας είπε ότι «πράγματι, καθορίζονται κυβερνήσεις από την οικονομική ισχύ των εμπόρων ναρκωτικών έμμεσα. Είναι πανίσχυρο το εμπόριο του χρήματος, το εμπόριο των όπλων και το εμπόριο των ναρκωτικών που κυβερνάει την παγκόσμια οικονομία. Αυτή κυβερνάει και σ' αυτήν έρχεστε εσείς ως απολογητές».

Ο Β.Αποστολάτος από τον ΛΑΟΣ είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα προγράμματα απεξάρτησης όλοι οι χρήστες που θέλουν να ενταχθούν σ' αυτά. Με αφορμή το περιστατικό θανάτου έξω από το Τζάνειο και τον τραυματισμό των δύο αστυνομικών, είπε ότι αυτά τα περιστατικά «δείχνουν ότι ζούμε σε ένα κράτος το οποίο ελάχιστα δημοκρατικό φαίνεται να είναι γιατί υπάρχει μια τρομοκρατία και μία ανικανότητα ελέγχου τρομακτική».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Παράλληλο ρεπορτάζ στον "Ελεύθερο Τύπο" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: