Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μαν. Σκουλάκης: ".. αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει μια ευρεία συζήτηση στη διακομματική επιτροπή.."



Από τα "Χανιώτικα Νέα"
ΤΟΠΙΚΑ
ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 14/04/09
 οικονομικά προβλήματα και μια μεγάλη λίστα αναμονής λειτουργούν το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και το Κέντρο Υποκαταστάτων αντίστοιχα, όπως διαπίστωσε κατά την χθεσινή επίσκεψή του σε αυτά ο βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
Ο κ. Σκουλάκης πραγματοποίησε τις συγκεκριμένες επισκέψεις με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει μετά το Πάσχα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής με θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σκουλάκης δήλωσε ότι "σε μέρες μεγάλης οικονομικής κρίσης, η κοινωνική κρίση μεγεθύνεται δυσανάλογα και αποτυπώνεται σε ευαίσθητες δομές και λειτουργίες όπως είναι αυτές που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ. Δεν είναι ότι κάθε τέτοιες μέρες, κάνω τέτοιες επισκέψεις αλλά επειδή αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει μια ευρεία συζήτηση στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για σημαντικά θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή είτε στο Κέντρο Υποκαταστάτων είτε στο Κέντρο Πρόληψης για να έχω τις απόψεις έτσι ώστε όταν θα ανοίξει η συζήτηση στην διακομματική επιτροπή να έχω μια σφαιρική ενημέρωση για τα προβλήματατου Νομού μας".
Στο Κέντρο Υποκαταστάτων ο κ. Σκουλάκης έδωσε το κείμενο που έχει μοιράσει ο ΟΚΑΝΑ στη Βουλή και αφορά την πιθανότητα χορήγησης των υποκαταστάτων κατ' οίκον μετά από συνταγή τη οποία θα χορηγούν ειδικοί γιατροί.
Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης εξήγησε ότι "είναι το θέμα που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο πριν λίγες μέρες και το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό δεδομένου ότι θα μπορούσε με πολύ προσοχή και ασφαλιστικές δικλίδες αυτή η πρόταση να λύσει το πρόβλημα της λίστας των 5.000 ανθρώπων που περιμένουν να πάρουν την σειρά τους στα προγράμματα υποκατάστασης".
"Στο πρόγραμμα το δικό μας στην Κρήτη" όπως επισήμανε ο βουλευτής Χανίων, "είναι σε χορήγηση 200 άτομα και αναμένουν στην λίστα 160 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από το Ηράκλειο. Εκεί δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα σε αντίθεση με το Κέντρο Πρόληψης που έχει προβλήματα σχετικά με την χρηματοδότηση καθώς στα 72 Κέντρα Πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ οφείλει 14 εκατομμύρια ευρώ".
Ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε ότι "στο δικό μας Κέντρο τα οφειλόμενα είναι πάνω από 370.000 ευρώ και αλλες 100.000 από την ΚΕΔΚΕ ενώ οι επείγουσες υποχρεώσεις του Κέντρου είναι γύρω στις 179.000 σε οφειλές στο ΙΚΑ, σε μισθούς και βρίσκομαι εδώ για να τους διαβεβαιώσω ότι εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στις δύο τελευταίες του εκθέσεις έχει επισημάνει ότι άρχισαν στην Ελλάδα να υπάρχουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα από την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης". 
Εξάλλου ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι "οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το Κέντρο κι εμείς μέσα στην προεκλογική μας πρόταση που θα καταθέσουμε πολύ σύντομα θα το επισημαίνουμε και τώρα όμως ως αντιπολίτευση πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση για να μην σταματήσουν την λειτουργία τους τα Κέντρα Πρόληψης". 
Ο βουλευτής Χανίων σημείωσε, ακόμη, ότι "υπήρξε μια θετική συμβολή και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χανίων αλλά και άλλων Δήμων που με το δικό τους τρόπο ενίσχυσαν και ενισχύουν το Κέντρο Πρόληψης αφού η κεντρική διοίκηση και η κεντρική εξουσία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της τουλάχιστον υπάρχει μία ευαισθησία από αυτούς τους φορείς και τους συγχαίρω πραγματικά γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο Κέντρο να κλείσει".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων, Μανώλης Φραγκάκης υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης πιστεύουν στην προσφορά του κ. Σκουλάκη, στην κατανόηση του αλλά και στην βοήθεια του ώστε να διεκδικήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει το Κέντρο.
"Μέχρι στιγμής μόνο η ΚΕΔΚΕ ανταποκρίθηκε στο οφειλόμενο ποσό του περασμένου χρόνου που είναι περίπου 56.000 ευρώ και περιμένουμε τον ΟΚΑΝΑ ο οποίος από το δεύτερο 6μηνο του 2007 και μετά έχει οικονομική εκκρεμότητα", τόνισε ο κ. Φραγκάκης.
Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι "πρέπει να υπογραφεί η τριετής σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ ώστε αυτό το Κέντρο να παραμείνει στην πόλη των Χανίων και στο Νομό γιατί προσφέρει υπηρεσίες τόσο στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και σε Συλλόγους, σε 

φορείς, στις οικογένειες των παιδιών που έχουν 
πρόβλημα με τα ναρκωτικά και πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο για να κρατηθεί".  

Δεν υπάρχουν σχόλια: