Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Espad"...Τάση κάμψης εμφανίζεται στη χρήση παράνομων ουσιών από εφήβους μετά το 1998.."

9-4-2009


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ
Καμπανάκι χτυπά για την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των εφήβων μαθητών στη χώρα μας από την ευρωπαϊκή έρευνα Espad, που μας κατατάσσει στην 6η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες. Τάση κάμψης εμφανίζεται στη χρήση παράνομων ουσιών από εφήβους μετά το 1998, τομέας όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση, γεγονός που αποδίδεται από τους Ελληνες ερευνητές της Espad στο έργο που επιτελούν τα 72 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών, βρισκόμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το βαρύ κάπνισμα.
Η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών που πραγματοποιείται περιοδικά από το 1984 και παρουσιάστηκε χθες από το ΕΠΙΨΥ και την επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα Αννα Κοκκέβη, έγινε το 2007 σε δείγμα άνω των 100.000 μαθητών 15-16 ετών από 35 χώρες. Στην Ελλάδα, η έρευνα περιέλαβε 10.445 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών.
Τη σημασία των επιδημιολογικών ερευνών τόνισε χθες ο ακαδημαϊκός και επικεφαλής του ΕΠΙΨΥ Κ. Στεφανής λέγοντας «χωρίς ελεγμένα στοιχεία δεν έχουμε βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να χτίσουμε οποιοδήποτε σχεδιασμό κοινωνικά χρήσιμο». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά η έρευνα στην Ελλάδα έγινε με χορηγία των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Ωνάση καθώς δεν υπήρχε έγκαιρη απάντηση του κράτους για την υποστήριξή της.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού, ιδιαίτερα στα αγόρια και στους εφήβους εκτός της Αθήνας. Ενας στους 7 μαθητές πίνει με συχνότητα 2-3 φορές τη βδομάδα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές αναφέρουν υπερβολική χρήση (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη στη σειρά) τον τελευταίο μήνα και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%. Ωστόσο, η κατανάλωση δεν εμφανίζει σημαντική αύξηση από το 1984, παρά κάποια μικρή στα αγόρια ενώ στην Ευρώπη αύξηση σημειώνεται στα κορίτσια. Πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί η μπίρα. Οι μισοί μαθητές αναφέρουν ότι αγόρασαν κάποιο οινοπνευματώδες τον τελευταίο μήνα, ενώ τα 3/4 αναφέρουν αγορά σε μπαρ -ποσοστά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα σχετικά με τη χρήση παράνομων ουσιών, που για τους εφήβους είναι κυρίως η κάνναβη. Το 12% των μαθητών αναφέρει χρήση έστω και μία φορά στη ζωή, με αναλογία αγοριών/κοριτσιών 3 προς 1. Από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς έχουν επαναλάβει τη χρήση. Μεταξύ 1984 και 2007 (με έξαρση το 1998) παρατηρείται διπλασιασμός του ποσοστού της χρήσης ναρκωτικών στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια (1984 το ποσοστό 9,6% ήταν αγόρια και 6,9% για τα κορίτσια έναντι 18,1% και 6,5% αντίστοιχα το 2007). Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στην αντίληψη για την επικινδυνότητα της κάναβης: το 1998 το 30% θεωρούσε την περιστασιακή χρήση εντελώς ακίνδυνη, το 2007 μόνο το 15%.
Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο. Το κάπνισμα επικρατεί στα αγόρια. Ενας στους 5 μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής και ένας στους 10 «βαρύς καπνιστής». Ωστόσο, το 1984 καπνιστές δήλωναν το 35,2% των αγοριών και 28,1% των κοριτσιών, ενώ το 2007 μόλις το 21,8 και το 18,2 αντίστοιχα. Η μείωση συνοδεύεται από αύξηση της ηλικίας έναρξης του τσιγάρου καθώς και μείωση αυτών που ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν τα 13 έτη. Κατατασσόμαστε στην 28η θέση πανευρωπαϊκά. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: