Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για τον χωρίς υποδομές και σχεδιασμό, επικοινωνιακό χαρακτήρα της "αντικαπνιστικής εκστρατείας"

18/10/2010
της Δήμητρας Ευθυμιάδου
. .
Τα Ταμεία δεν θέλουν να καλύπτουν το κόστος για τη διακοπή του καπνίσματος

.
Κόψτε το κάπνισμα για να προσαρμοστείτε στο νόμο αλλά ...χωρίς βοήθεια, φαίνεται να λέει το υπουργείο Υγείας αφού παρά την επιμονή για πλήρη εφαρμογή των νέων αντικαπνιστικών μέτρων δεν παρέχεται ουσιαστικά καμία στήριξη στους καπνιστές.
.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (ακόμη και 67%), λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς επαρκές προσωπικό ενώ η πρόσβαση των πολιτών είναι δύσκολη.
.
Λίστα αναμονής μέχρι και 2 μήενς στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος
Η αναμονή στα περισσότερα φθάνει τους δύο μήνες ενώ για να κλείσει κανείς ραντεβού θα πρέπει εκτός των άλλων να ξεπεράσει και τον σκόπελο του “1535” του αυτόματου τηλεφωνητή που κλείνει τα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Πολύ συχνά το αυτόματο σύστημα δεν αναγνωρίζει το αίτημα του καλούντος εάν για παράδειγμα εκείνος δε ζητήσει ραντεβού για το “ιατρείο διακοπής του καπνίσματος” που είναι το σωστό και χρησιμοποιήσει την έκφραση “αντικαπνιστικό ιατρείο”.
.
Δεν καλύπτουν τα ταμεία τη θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει να μην καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία η φαρμακευτική θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος, παρότι έρευνες έχουν δείξει πως το σύστημα θα γλίτωνε τεράστια ποσά από τις επιπτώσεις στην υγεία από το τσιγάρο.
.
Το κόστος του καπνίσματος φθάνει τα 3,5 δις ευρώ
Έρευνα που πραγματοποίησε το 2008 το ΙΚΑ έδειξε ότι το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας φθάνει τα 3,5 δις (επιπτώσεις στην υγεία, ασθένειες, νοσηλείες κ.λ.π.) ενώ μόνο στο ΙΚΑ κοστίζει κάθε χρόνο από 450 έως 640 εκατ. Ευρώ.
.
Επίσης μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι οι δαπάνες για τις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα κυμαίνονται από το 1,1 έως το 1,4% του ΑΕΠ.
.
Το κόστος των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος είναι 4,8 εκατ. ευρώ
Αν όμως η κυβέρνηση αποζημίωνε τις φαρμακευτικές θεραπείες το κονδύλι δε θα ξεπερνούσε τα 4,8 εκατ. ευρώ το χρόνο (υπολογισμοί με βάση τη χρήση των φαρμάκων που γίνεται σήμερα). Και να σκεφτεί κανείς ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφθασε το 2009 τα 5,1 δις ευρώ ενώ οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων άγγιξαν τα 9 δις.
.
Αναδημοσίευση από το: http://www.healthview.gr/node/25498
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: