Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το Δελτίο Τύπου μας και δηλώσεις του συναδέλφου Θ. Οικονομίδη, σε εφημερίδα της Άρτας

.
ΗΧΩ της Άρτας

Λύση στο θεσμικό ζήτημα διεκδικούν τα Κέντρα Πρόληψης

Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ
.
Να πάρουν θέση μπρος στο μείζον ζήτημα επιβίωσης του μοναδικού πανελλαδικού δικτύου δομών πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας καλεί όλους τους φορείς και τους υποψήφιους αιρετούς το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
.
Λύση στο θεσμικό ζήτημα λειτουργίας τους διεκδικούν τα Κέντρα Πρόληψης με την υπαγωγή τους στις 13 Περιφέρειες του «Καλλικράτη» ως ΝΠΔΔ. Το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους φορείς και τους υποψήφιους αιρετούς «χωρίς περιστροφές» να πάρουν θέση μπρος στο μείζον ζήτημα επιβίωσης του μοναδικού πανελλαδικού δικτύου δομών πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, προτείνοντας ως μόνο δρόμο υπέρβασης των δυσκολιών, τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση 13 ΝΠΔΔ, ένα ανά Διοικητική Περιφέρεια, υπαγωγή σε αυτά των σημερινών 71 Κέντρων Πρόληψης και εργασιακή εξασφάλιση όλων των σημερινών εργαζομένων.
.
13-10-2010
.
Μετεξέλιξη και μετονομασία
.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Νομού Άρτας κ. Θεόδωρος Οικονομίδης τόνισε για το θέμα: «Το αίτημά μας από πολύ καιρό είναι να υπαχθούν οι εργαζόμενοι και τα Κέντρα Πρόληψης γενικότερα στις κατά τόπους Περιφέρειες. Πρόσφατα σε μια ημερίδα που έκανε η Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας είχε επισκεφθεί την πόλη μας η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και είχα την ευκαιρία να έχω μια συνάντηση μαζί της. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ έχει πιάσει το μήνυμα και προσανατολίζεται προς αυτή τη λύση.
.
Απ’ την άλλη μεριά μίλησε η κυρία Μαλλιώρη (πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ) και για μια μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης με την έννοια ότι θα μετονομαστούν πλέον σε Κέντρα Αγωγής Υγείας και Κατά των Εξαρτήσεων έτσι ώστε να επιλαμβάνονται θεμάτων όπως είναι η παχυσαρκία, η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, η αντισύλληψη, οι κίνδυνοι από το AIDS κλπ. Βέβαια αυτό στα πλαίσια ενός μνημονίου συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Παιδείας το οποίο επίκειται να ψηφιστεί άμεσα όπως μου είπε η πρόεδρος. Με την έννοια αυτή πιστεύω ότι και οι στοχεύσεις του ΟΚΑΝΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τα αιτήματα τα δικά μας είναι αυτά».
.
Κέντρο εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ
.
Ο κ. Θ. Οικονομίδης ανέφερε και την πληροφορία περί της συνέχισης της εκπαίδευσης των στελεχών πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης. Απ’ ότι του μετέφερε όμως η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, υπάρχει ένα ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή της Λεωφόρου Συγγρού κοντά στο FIX που θα γίνει κέντρο εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαίδευση των στελεχών με καινούργια εργαλεία και αντικείμενα τα οποία θα τα προσφέρουν με τη σειρά τους στους εκπαιδευτικούς.
.
Ο «Καλλικράτης» θα φέρει αλλαγές
.
Ο «Καλλικράτης» και η κατάργηση των Ν.Α. – που είναι απ’ τους βασικούς εταίρους – οπωσδήποτε θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές και στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θ. Οικονομίδης είπε: «Είναι αλήθεια ότι σ’ αυτή τη φάση περιμένουμε κάποιες αλλαγές ή και κάποιες οδηγίες από τον ΟΚΑΝΑ. Το συζήτησα κι αυτό με την κυρία πρόεδρο με την έννοια ότι από τη στιγμή που καταργούνται οι Νομαρχίες έχουμε μείον ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι αυτό θα αντικατασταθεί από την Περιφέρεια. Κατά τα άλλα δεν νομίζω να υπάρχουν άλλες αλλαγές. Απ’ την άλλη μεριά μένει η υπαγωγή των στελεχών ή των Κέντρων Πρόληψης προς τις εκάστοτε Περιφέρειες καθώς επίσης και η αξιοποίησή τους όσο είναι δυνατόν καλύτερα με την έννοια ότι τα εκπαιδευμένα στελέχη των Κ.Π. – είναι 400 σε όλη την Ελλάδα – μπορούν να υλοποιήσουν άμεσα προγράμματα και στην Α/θμια και στην Β/θμια κι όχι μέσα από προσωπικές γνωριμίες εκπαιδευτικών ή διευθυντών αλλά μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα και με θέματα τα οποία θα προσδιοριστούν κεντρικά σε μια συνεργασία με τους υπευθύνους αγωγής υγείας αν θέλετε και από το υπουργείο Παιδείας κι από τον ΟΚΑΝΑ και νομίζω είναι για το καλό όλων μας».
.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών αναφέρει τα εξής:
.
«Παρατηρούμε ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, σε κλίμα προεκλογικής περιόδου, υποψήφιους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης σε παρεμβάσεις τους σε ΜΜΕ, αλλά και Υπουργεία και Φορείς της Πολιτείας σε επίσημα έγγραφά τους, να αναφέρονται στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών αρθρώνοντας αντιφατικούς μεταξύ τους λόγους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί θέσεις, που κυμαίνονται σε μια κλίμακα από την παραμονή του ισχύοντος καθεστώτος της «αστικής εταιρείας», την ίδρυση κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, την ίδρυση ειδικών υπηρεσιών στις νέες Περιφέρειες, την ίδρυση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, μέχρι αναφορές στα Κέντρα Πρόληψης ως μονάδες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά και ως δομές που πρέπει να κλείσουν.
.
Αυτή η «σύγχυση», της οποίας μετέχουν κάτοχοι και διεκδικητές δημοσίων αξιωμάτων, υπενθυμίζουμε πως συνιστά ένα ακόμη επακολούθημα των πραγματικών αντιφατικών δεδομένων, που το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σωρευτικά εμπεριέχει. Προκειμένου να διαλυθεί κάθε υπόνοια αναφορικά με το καθεστώς και την κοινωνική αναγκαιότητα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, επαναλαμβάνουμε πως το ισχύον θεσμικό καθεστώς αναπαραγάγει σοβαρότατα προβλήματα, όπως: Υποχρηματοδότηση των δομών, κοντόθωρες «κόντρες» μεταξύ τοπικών αλλά και κεντρικών Θεσμικών Φορέων στην πλάτη των κοινωνικών αναγκών, μισθολογικές και άλλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ Κέντρων Πρόληψης, καθ’ υπέρβαση εμπλοκή αιρετών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεών μας, ανυπαρξία εκπαίδευσης και επανακατάρτισης των εργαζομένων, ελλιπή στελέχωση των δομών κατά πολύ αναντίστοιχη των ποιοτικών και ποσοτικών αναγκών ανά περιοχή ευθύνης κάθε Κέντρου Πρόληψης και, συνεπεία αυτών, αδιάκοπη διαρροή έμπειρου, εξειδικευμένου προσωπικού.
.
Τονίζουμε πως ο μόνος δρόμος υπέρβασης αυτών των πραγματικών δυσκολιών και εκείνων των επικοινωνιακών τους διαστρεβλώσεων είναι ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση 13 ΝΠΔΔ, ένα ανά Διοικητική Περιφέρεια, υπαγωγή σε αυτά των σημερινών 71 Κέντρων Πρόληψης και εργασιακή εξασφάλιση όλων των σημερινών εργαζομένων.
.
Τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν. Ο «Καλλικράτης» είναι προ των πυλών των Κέντρων Πρόληψης — θεσμικά ανοχύρωτων «αστικών εταιρειών». Καλούμε όλους τους Φορείς και τους υποψήφιους αιρετούς να πράξουν το καθήκον τους, χωρίς περιστροφές παίρνοντας θέση μπρος στο μείζον ζήτημα επιβίωσης του μοναδικού πανελλαδικού δικτύου δομών πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας».
Αναδημοσίευση από το:
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: