Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου 3.2.09

 

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
Διεύθυνση Γραμματείας :
Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Δήμων Αχαρνών – Θρακομακεδόνων “Διέξοδος”
Ταχ.Δ/νση: Πλ. Αγ.Νικολάου 3, Αχαρνές, Τ.Κ. 13671
Τηλ.: 210-24.09.015 Fax : 210-24.09.016
Email: diexod@otenet.gr και prolipsiworkers@yahoo.gr

 

Δελτίο Τύπου

 

Το τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, έχοντας και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών- αποδεκτών των υπηρεσιών τους, αγωνίστηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να αδιαφορούν, ή και να υπονομεύουν σιωπηλά,  τον  θεσμό των Κέντρων Πρόληψης.  

Να σταματήσουν τα παχιά λόγια, τα «εθνικά σχέδια», που ήταν σχέδια επικοινωνιακής  διαχείρισης του μηδενικού έργου και επιτέλους να κάνουν έστω μερικά βήματα για την επιβίωση του θεσμού.

Έχοντας ως πάγιο αίτημα την νομοθέτηση ισχυρού θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει  την αναγνώριση  των Κέντρων Πρόληψης ως πρωτοτύπων περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης δημόσιου χαρακτήρα με πάγια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση όλων των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των στελεχών τους, δεν απορρίψαμε τις εξαγγελίες που υπήρξαν  για άμεση αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, ως ένα πρώτο βήμα για την συνολική επίλυση του ζητήματος.

Ακούσαμε με επιφυλάξεις, αλλά με ανακούφιση, τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για:

Α) Άμεση υπογραφή  νέας 5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης 2009-2013 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΕΤΑΑ. Α.Ε.  

Β) Εξασφάλιση  της προβλεπόμενης από τη νέα σύμβαση ετήσιας επιχορήγησης  (ύψους 10  εκ. ευρώ) των  Κέντρων πρόληψης  από πλευράς του Υπουργείο Υγείας, μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού

Γ) Την άμεση απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης ποσών που οφείλονται από το Υπουργείο Υγείας από τα 2006 και 2007, ύψους 5, 4 εκ. Ευρώ, με προοπτική την τάχιστη αποπληρωμή όλου του χρέους (12 εκ) με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Αντί όλων αυτών:

 Α. Δόθηκαν μόνο 2 εκ. Ευρώ τον Δεκέμβρη του 2008, μένουν δηλαδή άλλα 3,4 από αυτά που «ήταν να δοθούν άμεσα» και άλλα 6,5 περίπου για το 2008 .

Β. Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ειδικός ΚΩΔΙΚΟΣ για τα Κέντρα Πρόληψης σχετικά με τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας μέσω Ο.ΚΑ.ΝΑ, ούτε για τα χρέη, ούτε για την χρηματοδότηση του 2009.

Γ. Δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση, παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις. Αλλά ακόμα και όταν  υπογραφεί έχουμε φόβους ότι δεν θα μπορεί να τηρηθεί από πλευράς ΟΚΑΝΑ, διότι δεν έχουν εγγραφεί τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό, οι πόροι που προβλέπονται για τον ΟΚΑΝΑ  είναι σχεδόν οι  δικές του ανελαστικές δαπάνες  και η τακτική του ΟΚΑΝΑ μέχρι τώρα, ήταν να μη θεωρεί τις οφειλές του στα Κ. Π. ως  της ίδιας προτεραιότητας με τις λειτουργικές δαπάνες του «στενού» οργανισμού του.

Αν δεν ληφθούν τουλάχιστον αυτά τα «πυροσβεστικά» μέτρα, αν δεν τηρήσει η Κυβέρνηση  τις εξαγγελίες της  απειλούνται πλέον με κλείσιμο οριστικά και  αμετάκλητα τα Κέντρα Πρόληψης.

 Ήδη ο Δήμος της Κω γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που αποχωρεί από το οικείο χειμαζόμενο Κέντρο (το προσωπικό του βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας,  διότι είναι απλήρωτο επί μήνες), φοβούμενος το βάρος των χρεών, που μετακυλά τεχνηέντως στις αυτοδιοικητικές αρχές  η Κυβέρνηση.

Πιστεύουμε ότι δεν θα βρει μιμητές η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου της Κω. Αντίθετα, υπό το βάρος των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας, θα άρει την απόφασή της. Καλούμε επίσης την ΚΕΔΚΕ παρά την αχαρακτήριστη ασυνέπεια του Κεντρικού Κράτους, να αποδεσμεύσει τα άμεσα τα υπόλοιπα 2, 5 εκ. από τους Κ. Α. Π. του 2008, δίνοντας σε μας, αλλά και στις τοπικές διοικήσεις προσωρινά « μιαν  ανάσα».

 

Εννοείται ότι μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο έχει σταματήσει κάθε ιδέα για την συνεχιζόμενη επιμόρφωση του προσωπικού, για αναβάθμιση και παρακολούθηση των νέων αναγκών της Πρόληψης, παρόλο που με κάθε δύναμη που μας μένει συνεχίζουμε τις δράσεις μας, προσπαθώντας να αντλήσουμε τις δυνάμεις από μας τους ίδιους και από αυτό που μας επιστρέφει η κοινότητα, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο μας θετικά, προστρέχει όλο και περισσότερο σ’ αυτό και το στηρίζει.

 

Αυτό το έργο, είναι  ανήθικο σε αυτή την φάση να το καρπωθεί ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας, που όχι μόνο υποβάθμισαν κάθε δυνατότητα των Κέντρων Πρόληψης, αλλά συνεχίζουν να εμπαίζουν τόσο εμάς, όσο και τις τοπικές Κοινωνίες.

 

Για αυτό, είμαστε έτοιμοι με κάθε μέσο που μας μένει να καταγγείλουμε τον ΟΚΑΝΑ σε διεθνές επίπεδο και να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή και διάρκεια τις κινητοποιήσεις μας. Αν συνεχίσουν τις προφάσεις ότι τάχα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτούς τους ελάχιστους πόρους, ας ζητήσουν –αν όχι μια χορηγία – τουλάχιστον ένα άτοκο μακροπρόθεσμο δάνειο, από κάθε τραπεζικό οργανισμό που θα επιδοτήσουν, έτσι ώστε να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης!

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: