Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΝΑΣΙΩΚΑ (ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ)




ΕΚΤΟΡΑΣ Π. ΝΑΣΙΩΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΘΕΜΑ: Η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε κλείσιμο

Αποκορύφωμα της πολιτικής υποβάθμισης που ακολουθείται στο τομέα των Ναρκωτικών, αποτελεί το γεγονός της συνειδητής υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης (72 σε όλη την Ελλάδα) από πλευράς Πολιτείας, με συνέπεια ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.
Η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις της, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην άμεση απόδοση στα Κέντρα πρόληψης των ποσών που οφείλονται από το υπουργείο Υγείας από το 2006 και 2007, ύψους 5,4 εκ. ευρώ με προοπτική την τάχιστη αποπληρωμή όλου του χρέους (12εκ) με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009. Επίσης δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις και δεν έχουν εγγραφεί τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό.
Αν και αυτή τη φορά η κυβέρνηση αθετήσει τις εξαγγελίες της τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.
Επειδή το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ με την αδιαφορία τους υπονομεύουν τον θεσμό των Κέντρων Πρόληψης και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ερωτάται ο κ.υπουργός:
1. Θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην ταχεία και συνολική αποπληρωμή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, ούτως ώστε τα Κέντρα να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο τους αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων και αν ναι, πότε;
2. Έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας αίτημα από το ΥΥΚΑ για έκτακτη επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ και αν ναι, γιατί αυτή δεν έχει δοθεί έως σήμερα;

Ο ερωτών βουλευτής

Έκτορας Νασιώκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: