Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Υπονομεύεται το έργο της πρόληψης

Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009                                                                Σελίδα 18 


Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα στον ΟΚΑΝΑ, για να κλιμακώσουν τη δράση τους


H ευρωενωσιακή «αντιναρκωτική» πολιτική, την οποία υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τινάζει τις δομές της πρόληψης στον αέρα, καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει την πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και τις αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Υγείας μέχρι την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι εδώ και δύο χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό. Ψεύτικες εξαγγελίες και τη συνειδητή υπονόμευση του έργου τους. Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το «έργο ζωής» που γίνεται με πολύ μεράκι, κόπο και κόστος, οι εργαζόμενοι στα ΚΠ πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον ΟΚΑΝΑ για να κλιμακώσουν την περαιτέρω δράση τους.

Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα του Σωματείου είναι η νομοθέτηση ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει την αναγνώριση των Κέντρων Πρόληψης ως πρωτότυπων περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης, δημόσιου χαρακτήρα, με πάγια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση όλων των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σχετικά με τα οφειλόμενα ποσά, το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι έχουν δοθεί μόνο 2 εκατ. ευρώ (παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων), δηλαδή μένουν άλλα 3,4 εκατομμύρια από αυτά που ήταν να δοθούν άμεσα και άλλα 6,5 εκατομμύρια για το 2008. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η δημιουργία ειδικού Κωδικού για τα ΚΠ μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας μέσω ΟΚΑΝΑ. Επίσης, το Σωματείο καλεί άμεσα την ΚΕΔΚΕ να αποδεσμεύσει τα υπόλοιπα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ του 2008, προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή ανάσα.

Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμη ότι δεν έχει υπογραφεί η νέα 5ετής σύμβαση, παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι ακόμη κι αν υπογραφεί «δε θα μπορεί να τηρηθεί από πλευράς ΟΚΑΝΑ, διότι δεν έχουν εγγραφεί τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό, οι πόροι που προβλέπονται για τον ΟΚΑΝΑ είναι σχεδόν οι ανελαστικές δαπάνες και η τακτική του ΟΚΑΝΑ μέχρι τώρα ήταν να μη θεωρεί τις οφειλές του στα ΚΠ ως της ίδιας προτεραιότητας με τις λειτουργικές δαπάνες του "στενού" οργανισμού του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: