"Η μικρότερη χρήση κάνναβης έγινε τον περασμένο χρόνο στη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα."


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Εθισμένη» στην κάνναβη η Ευρώπη ενώ αποτελεί τη δεύτερη αγορά κοκαΐνης και οπιούχων παγκοσμίως

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

 Η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη είναι η κάνναβη. Περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη ουσία. Η μικρότερη χρήση κάνναβης έγινε τον περασμένο χρόνο στη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης τη δεύτερη αγορά κοκαΐνης και οπιούχων παγκοσμίως.


Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κκ.
Γερ. Νοταράς και Χαρ. Πουλόπουλος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια νέα τάση στη διακίνηση των παράνομων ουσιών αποτελεί το εμπόριο κοκαΐνης μέσω των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης
. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης μεταφέρονται στις παράνομες αγορές της Δυτικής Ευρώπης μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού - της οδού που παραδοσιακά αξιοποιείτο στη διακίνηση οπιούχων.


Παρά το γεγονός ότι η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιούχων παρουσίαζε μείωση στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ηδη έχει καταγραφεί αύξηση της χρήσης στην Ολλανδία και στη Γαλλία.

Το πρόβλημα παραμένει οξυμένο και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχουν δύο εκατομμύρια χρήστες οπιούχων. Η εκτεταμένη διακίνηση και χρήση ηρωίνης έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η χρήση κοκαΐνης έχει γίνει πιο διαδεδομένη σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, όπως στη Γαλλία όπου διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στον ρόλο του Διαδικτύου στη διάδοση της χρήσης ελεγχόμενων και μη ουσιών. 
Η ανάπτυξη των παράνομων φαρμακείων στο Διαδίκτυο- επισημαίνεται- συνδέεται άμεσα με την προώθηση απομιμήσεων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 7%-10% των φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να είναι απομιμήσεις.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=256040

 

Έκκληση του ΟΗΕ για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών

20/02/2009

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ προκειμένου να καταστήσουν προτεραιότητα στον τομέα της δημοσίας υγείας τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων με ναρκωτική δράση, όπως τα αναλγητικά ναρκωτικά μορφίνη και κωδεϊνη, απευθύνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Οργανισμού για τον έλεγχο των ναρκωτικών (INCB) Χ. Γκοντς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την κατάσταση των ναρκωτικών στον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η περιορισμένη χρήση αυτών των φαρμάκων σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι και ενδεχομένως ακόμα 86 εκατ. να υποφέρουν ετησίως από μέτριο έως οξύ πόνο.

Επίσης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι σε δεκαπέντε χώρες είναι ανύπαρκτη η διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS!

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη και σήμερα μία από τις πλέον παρωχημένες και υπέρ το δέον περιοριστική νομοθεσία για τη συνταγογράφηση των αναλγητικών ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς...

Στη φετινή έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων τη χρήση μικρών εταιρειών ταχυμεταφοράς (κούριερ) τις οποίες χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ψεύτικων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω του Ίντερνετ. Η νέα τακτική επεκτείνει και ενισχύει την παράνομη διακίνηση μέσω του Ίντερνετ και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν τα παράνομα κυκλώματα.

Όπως ανέφερε ο Χαρ. Πουλόπουλος, ο τζίρος από την πώληση παρανόμων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω Ίντερνετ αναμένεται να φθάσει το 2010 στις ΗΠΑ τα... 75 δισ. δολάρια!

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς επεσήμανε ότι "εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα στερείται επισήμου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά", ενώ η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω" Κατ. Μάτσα ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τώρα γιατί έχει εγκαταλείψει τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Παν. Μελάς, πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ζήτησε "συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο στην καταστολή όσο και στην πρόληψη και την απεξάρτηση".

 http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=437277

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Μια ιδέα για την Πρόληψη που οραματίζονται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο