Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο; Απαντήσεις Σωματείου

Πηγή: ΑΠΕ 11/09/08-17:37
Με τη δημιουργία πολλών νέων μονάδων σε όλη την Ελλάδα, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες φροντίζοντας παράλληλα για την αναβάθμισή τους και την εισαγωγή νέου υποκατάστατου στη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων, φιλοδοξεί ο ΟΚΑΝΑ να παρέμβει αποτελεσματικά στο μεγάλο θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών και των χρηστών τους. Στα παραπάνω, που αποτελούν το μεγάλο στόχο του οργανισμού, αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Φωτεινόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στη Ρόδο. Η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του ώστε να καταγράψουν την υπάρχουσα κατάσταση για να δοθούν λύσεις. «Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι εδώ ώστε να δούμε από κοντά, τα προβλήματα και να δώσουμε άμεσες λύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των παροχών προς τους χρήστες», δήλωσε ο κ. Φωτεινόπουλος. Σύμφωνα με όσα τόνισε -πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ-, στον τομέα της θεραπείας, θα εισαχθεί ένα νέο υποκατάστατο, το "Σουμποξόν", το οποίο θα αποτελείται από βουπρενορφίνη και αλλοξόνη και θα παρέχεται για θεραπεία στο σπίτι. Το φάρμακο αυτό, λόγω των ιδιοτήτων του, θα συμβάλει, όπως είπε ο κ Φωτεινόπουλος, στην αντιμετώπιση της μαύρης αγοράς των ουσιών, που παρατηρείται σήμερα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανέγερσης νέων μονάδων του Οργανισμού, έκανε γνωστό ότι δημιουργήθηκαν ήδη σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κατερίνη, δύο νέες κατασκευάζονται σε Κέρκυρα και Πρέβεζα, ενώ προγραμματίζονται άλλες τρεις σε Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Πύργο μέσα στο έτος. Το νέο έτος σχεδιάζεται να δημιουργηθούν άλλες τέσσερις ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η επικράτεια. Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επεσήμανε ότι η αιχμή του δόρατος θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Ο κ. Φωτεινόπουλος , επισκέφθηκε επίσης τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και το δήμαρχο Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στο νησί.

Θέματα λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο και των κέντρων πρόληψης (πχ Δίοδος) συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο νομάρχης Δωδεκανήσου με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Φωτεινόπουλο, παρουσία του αντινομάρχη Δημήτρη Κρεμαστινού, του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σωτήρη Παμπάκα και του κ. Χρήστου Μαντά, επιστημονικού υπεύθυνου του παραρτήματος στο νησί μας.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης έθεσε θέμα ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο με προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων χρηστών, επισημαίνοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νησί της Καλύμνου.
Αντιλαμβανόμενος και ο κ. Φωτεινόπουλος τη σκληρή πραγματικότητα στη Ρόδο και σε άλλα νησιά του νομού μας, διαβεβαίωσε τον νομάρχη, ότι η πρόταση για περαιτέρω ενίσχυση της δομής θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, και σύντομα θα βρίσκεται στο νησί μας ο υπεύθυνος του Οργανισμού σε θέματα λειτουργίας των μονάδων προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική επέκτασης των εγκαταστάσεων και καλύτερης στελέχωσης του ΟΚΑΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η λειτουργία και η χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης στην περιοχή μας, όπως η ΔΙΟΔΟΣ, με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ να εξηγεί το δαιδαλώδες υφιστάμενο πλαίσιο, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων από τα συναρμόδια υπουργεία.
http://aegaio.blogspot.com/2008/09/blog-post_1164.html
Ερωτήματα Εργαζομένων:
Το δαιδαλώδες υφιστάμενο πλαίσιο φταίει κύριε Πρόεδρε;
Βεβαίως υπάρχουν και υπάρχουν άλυτα θεσμικά και εργασιακά ζητήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε, αλλά για το θέμα της υποχρηματοδότησης η αδιαφορία της Κυβέρνησης σας είναι η κύρια αιτία.
Αλήθεια τι απαντάτε στα ακόλουθα ερωτήματα
1. Ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας κατ’ επέκταση (που έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν το 50% της χρηματοδότησης) υποχρηματοδοτούν τα Κέντρα Πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουν την συνεισφορά τους για το 2007 (περί τα 5 εκ. Ευρώ) και για το 2008 (υπολογίζεται ότι ξεπερνά μέχρι τώρα τα 4 εκ. Ευρώ).
Υποστηρίζετε τελευταία ότι τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ ούτε το 2007, ούτε το 2008 και ίσως να μην υπήρχαν τόσα, όσα προέβλεπαν οι τριετείς οικονομικοί προγραμματισμοί που εσείς και οι προκάτοχοί σας υπογράψατε.
Ωστόσο το 2007 (χρονιά προεκλογική), αλλά και το 2008 έγιναν πάρα πολλές προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ την στιγμή που ο Οργανισμός χρωστά δεκάδες εκατομμύρια στα Κέντρα πρόληψης. Τι δείνει αυτό πέρα από το γεγονός ότι η όποια ανάπτυξη του ΟΚΑΝΑ γίνεται σε βάρος των Κέντρων Πρόληψης. Αυτή η γραμμή έχει επιλεχτεί, έστω και αν είναι κρυφή.
Επιπρόσθετα, αν ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει ευθύνη, γαιτί είναι αυτός που ασκεί τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ από πλευράς Πολιτείας στα Κέντρα;
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΤΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ;

2. Η σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ (το 50% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης) έληξε τέλος του 2007 και από την πλευρά τους υπάρχει άρνηση ανανέωσης της σύμβασης με το αιτιολογικό της ασυνέπειας του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά σας δεν γίνεται καμία προσπάθεια να δωθεί μέρος των χρημάτων που οφείλονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το άλλο 50% της χρηματοδόστησης, τη στιγμή που λέτε ότι υπάρχει τέτοια οικονομική στενότητα. Αλλά παρακολουθείτε και εσείς και οι πολιτικοί προϊστάμενοί σας στο Υπουργείο Υγείας ως Πόντιοι Πιλάτοι την κατακρύμνηση ενός θεσμού.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοί σας κι εσείς στα δύσκολα - όπως χθες στη Ρόδο- επικαλούνται αόριστες θεσμικές αλλαγές, Ποιές είναι και από που θα υπάρξει χρηματοδότηση;
Αλλά δυο χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο "αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον και αδιαφορία για το παρόν". Δεν πιστεύουμε τίποτα και κανέναν, αν δεν δούμε έργα.
Επιπλέον μας κάνετε να φοβόμαστε, αν όντως ετοιμάζετε αλλαγές. Εδώ δεν μπορέσατε όχι φέτος, αλλά τουλάχιστον τα 4 τελευταία χρόνια να ανταποκριθείτε στο 50% του προϋπολογισμένου πάγιου κόστος των Κέντρων Πρόληψης. (Το άλλο 50% δεν είναι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης) Πως ξαφνικά θα καλύψετε το 100% ;
Μήπως άφήνετε να κλυδωνίζονται τα Κ.Π. , ώστε, αν υπάρξει διάδοχη κατάσταση, να αφορά πολύ λιγότερο προσωπικό;
3. Νέα δυσμενή εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ στις ανανεώσεις των τριετών συμβάσεων του με τα Κ.Π. πρόσθεσε ρήτρα, σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50%, όπως προέβλεπε η πρότερη συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί «έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτή τη στιγμή καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το Υπουργείο Υγείας -μέσω του ΟΚΑΝΑ- να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: