Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Real fm & Βήμα της Κυριακής





Το Σάββατο ο Γιώργος Κούρος στην εκπομπή του "Real economy" στον REAL FM έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Πρόληψης και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αφυπνιστούν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΚΠ "ΑΡΗΞΙΣ" των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου.
Σας επισυνάπτουμε σχετικό κείμενο :


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Τα Κέντρα Πρόληψης είναι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους Δήμους, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τις κατά τόπους Νομαρχίες. Πανελλαδικά λειτουργεί δίκτυο 72 Κέντρων Πρόληψης.

Σκοπός των Κέντρων Πρόληψης είναι η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην τοπική κοινότητα, με στόχο τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών και τη θωράκιση της ψυχικής υγείας, μέσα από μια διαδικασία απόκτησης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, παρέχονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια, σε αναπτυξιακά θέματα και προσωπικές δυσκολίες, όπως επίσης κινητοποίηση χρηστών για ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, φορείς καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο της κοινότητας.

Αυτήν τη στιγμή το οικονομικό χρέος στα Κέντρα Πρόληψης ανέρχεται στο ποσό των 12,5 εκατομμυρίων Ευρώ (9 εκατ. από ΥΥΚΑ μέσω του ΟΚΑΝΑ και 3,5 εκατ. από ΥΠΕΣΔΑ μέσω ΚΕΔΚΕ), ενώ δε διαφαίνεται καμία πρόθεση διευθέτησής του, αφήνοντας 400 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στο κενό. Ήδη, εργαζόμενοι σε Κέντρα Πρόληψης έχουν ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Παράλληλα, από τους αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους διαμηνύεται -ποτέ επίσημα, λόγω πολιτικού κόστους- ότι τα Κέντρα οδηγούνται σε κλείσιμο. Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με το μήνυμα «Δίνουμε έμφαση στην Πρόληψη»!! Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γιώργος Φωτεινόπουλος, με επιστολή του προς τα Κέντρα Πρόληψης, προκλητικά δηλώνει ότι είναι αναρμόδιος να διαχειριστεί τα προβλήματα των Κέντρων και παραπέμπει τους εργαζομένους στον κο. Αβραμόπουλο.

Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης & Αγωγής Υγείας «Άρηξις» δημιουργήθηκε από τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τη Νομαρχία Αθηνών το 2002.

Για μία ακόμη φορά στα 6,5 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, οι 9 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών. Συγκεκριμένα, από το 2002, ο φορέας αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης τουλάχιστον μία φορά ετησίως, με αποτέλεσμα τη μη καταβολή μισθοδοσίας για διαστήματα από 3 έως 9 μήνες.

Στην παρούσα φάση, το Κέντρο Πρόληψης οφείλει:
Καταβολή Μισθοδοσίας 4 μηνών
Καταβολή Επιδόματος αδείας
Kαταβολή Εισφορών ΙΚΑ 15 μηνών
Ενοίκιο Χώρου 10 μηνών
Φ.Μ.Υ. 9 μηνών
Μισθός Λογιστή 15 μηνών
Μισθός Συνεργείου Καθαρισμού 15 μηνών
Λειτουργικά Έξοδα (Διακοπή ΟΤΕ, διακοπή ΔΕΗ κ.λπ.)
ΣΥΝΟΛΟ: 140.000€ (ποσό που καθημερινά αυξάνεται)

Παρά τις επαναλαμβανόμενες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα των πολιτών των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η διαρκής υποχρηματοδότηση του φορέα, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, πλήττει, όχι μόνο τους εργαζομένους και την υλοποίηση του επιστημονικού τους έργου, αλλά και γενικότερα την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης. Ο μοναδικός λόγος λειτουργίας μέχρι σήμερα του Κέντρου Πρόληψης σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΚΑΝΑ, υπό αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες, είναι το αίσθημα ευθύνης για την προσφορά στην τοπική κοινότητα με προσωπικό οικονομικό και ψυχικό κόστος του επιστημονικού προσωπικού.

Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης, έχοντας εξαντλήσει τα οικονομικά και ψυχικά τους αποθέματα και διανύοντας ήδη τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι, ζητούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους, τη διευθέτηση των ασφαλιστικών τους εισφορών καθώς και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το επιστημονικό τους έργο.




Επίσης το Βήμα της Κυριακής είχε πάλι ως είδηση την επίσχεση Εργασίας στο Κ.Π. Αλίμου

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ
Επίσχεση εργασίας ξεκινούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αλίμου, καθώς υπάρχουν προβλήματα στη χρηματοδότησή του με κίνδυνο την αναστολή της λειτουργίας του. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) «δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και υπάρχει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από την άλλη» συνεχίζουν «η ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα κέντρα πρόληψης από τους κεντρικούς πόρους, αρνούνται τη χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία αν ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν ως το 2007». Σημειώνεται ότι τα κέντρα πρόληψης σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008 , Σελ.: A47
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15467&m=A47&aa=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: