Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Για τους μη Ξυπόλητους Δήμαρχους που σήμερα αποφασίζουν:

ΣΤΟ FREE PRESS ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "LIFO", που έχει μεγάλη διανομή στο ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ στους δρόμους της Αθήνας και στη στήλη "Ο ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ" που αφορά σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο πριν μερικούς μήνες (αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 26/6/08)

Το βρήκαμε και το παραθέτουμε σήμερα που κατά πληροφορίες η ΚΕΔΚΕ καλείται να πάρει την απόφαση...



"Ραντεβού στα τυφλά

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,
Έχεις δίκιο να λες ότι «οφείλουμε να κοιτάξουμε τους ναρκομανείς και το πρόβλημά τους στα μάτια και να τους δώσουμε μια σαφή απάντηση». Αυτό, άλλωστε, απαιτούν, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό, και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης όταν ζητούν το αυτονόητο, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης που εξασφαλίζει τη λειτουργία τους.
Η πολύ σημαντική δουλειά, το έργο ζωής που απαιτεί η διαδικασία της απεξάρτησης, δυστυχώς, δήμαρχε, δεν λύνεται με ευχολόγια και όμορφα λόγια περί του επιβεβλημένου «να μην εθελοτυφλούμε», όπως είπες. Να μην εθελοτυφλούμε δεν σημαίνει φιέστες και εκ νέου ανακοίνωση πρωτοβουλιών, όπως το πρόγραμμα καταπολέμησης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Αθήνα - Ζωή». Ειδικά όταν αυτές οι φιέστες συνοδεύονται από μηνύματα αλληλοεπιβράβευσης με το υπουργείο Υγείας για το έργο τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό. «Να μην εθελοτυφλούμε» σημαίνει πρώτα απ' όλα στήριξη των κέντρων πρόληψης που εσύ, δήμαρχε, και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) τιμωρείς με οικονομικό στραγγαλισμό.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ σου θυμίζουμε ότι είναι το χρέος των δήμων προς τα κέντρα πρόληψης. Με πρόσχημα την «ασυνέπεια» -να το πούμε κομψά- του ΟΚΑΝΑ στην καταβολή των οικονομικών του υποχρεώσεων, ούτε η ΚΕΔΚΕ κατέβαλε το σύνολο των χρημάτων που όφειλε στα κέντρα πρόληψης με τη δικαιολογία ότι «αφού δεν βάζει ο ΟΚΑΝΑ, δεν βάζουμε κι εμείς για να τον πιέσουμε», όπως χαρακτηριστικά έχουν καταγγείλει και οι εργαζόμενοι στα κέντρα.
Την ίδια ώρα, όμως, δήμαρχε, οι τοξικομανείς εξακολουθούν να περιμένουν μια «σαφή απάντηση». Περιμένουν στήριξη αμέριστη, εδώ και τώρα, γιατί ο θάνατος -όπως σου επιτρέπει η ιατρική σου ιδιότητα να γνωρίζεις πολύ καλά- είναι για τους ναρκομανείς ένα καθημερινό ενδεχόμενο.
Αντ' αυτού, η απόφαση που έλαβε το συλλογικό όργανο των δημάρχων του οποίου ηγείσαι είναι να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Αυτή είναι και η τελευταία παράταση που δίνεται στην προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για τη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης. Μήπως έτσι εννοείς το ρεαλισμό στην πολιτική «για να είναι αποτελεσματική», όπως είπες κατά την ανακοίνωση του προγράμματος «Αθήνα - Ζωή»; Μένει να δούμε τι θα γίνει μετά τις 30 Σεπτέμβρη...
Μέχρι τότε, ανέμελα μπάνια.
Μετά τιμής,
Ο Ξυπόλυτος Δήμαρχος
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στείλε τις απόψεις σου και τις καταγγελίες σου στη LifΟ, ει δυνατόν με φωτογραφίες και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, στο letters@lifo.gr ή με το ταχυδρομείο: LifΟ, Βουλής 22, 105 63, Αθήνα

http://www.lifo.gr/content/x6/1341

Δεν υπάρχουν σχόλια: