Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Δημοσίευμα για την απεργία και νέα από το Κ.Π. Μυτιλήνης


Η απεργία μας δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Free Press, που μοιράζονται δωρεάν στο Μετρό της Αθήνας.
Κινητοποιήσεις στον ΟΚΑΝΑ
Σπύρος Χριστόπουλος
12-09-2008

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι συμπαραστέκονται σε συναδέλφους τους οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι, και διεκδικούν ένα σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο αλλά και πάγια χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=60093

Τα Νέα από τον Ν. Λέσβου:
Ψυχορραγεί η «Πνοή»
Γράφει η ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ11/9/2008
Στην προοπτική κλεισίματος κινείται πλέον και το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής κατά των ουσιών εξάρτησης «Πνοή» μαζί με πολλά κέντρα σε όλη τη χώρα, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ και τα αρμόδια υπουργεία. Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δ.Σ. του κέντρου διαπίστωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η «Πνοή» μπορεί να λειτουργεί μόλις για οκτώ μήνες ακόμη περίπου.
Ο ΟΚΑΝΑ -που υπόσχεται από το καλοκαίρι κέντρο αποτοξίνωσης στη Μυτιλήνη, χωρίς τίποτα όμως να έχει προχωρήσει- ζήτησε περιθώριο δυο εβδομάδων για να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση για την πολύτιμη «Πνοή». (Σ.Σ. καλά αυτά λένε τώρα;)
Παρά τούτη την υπόσχεση όμως το Δ.Σ. της «Πνοής» αποφάσισε να προχωρήσει μαζί με άλλους τοπικούς φορείς σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ο ΟΚΑΝΑ δεν φανεί για μια ακόμη φορά συνεπής στις υποσχέσεις του.
Χωρίς να έχει πάρει ούτε ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ για ολόκληρο το 2007, ούτε φυσικά για το 2008, το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή» με 12.000 ευρώ μηνιαία έξοδα βλέπει μπροστά του πλέον τον κίνδυνο να οδηγηθεί και αυτό σε κλείσιμο όπως άλλα κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα. Το θέμα αυτό απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25 Αυγούστου, όπου. αφού εξετάστηκαν τα οικονομικά δεδομένα. τονίστηκε η ανάγκη από τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι έγκαιρα, πριν φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση. Οι οφειλές στο κέντρο πρόληψης της Λέσβου από το 2007 φθάνουν τις 95.000, ενώ για το 2008 μέχρι σήμερα οι οφειλές είναι αγγίζουν τις 80.000 ευρώ. «Κακοπληρωτές» και οι δήμοι
Να σημειωθεί ότι πέρα από τον ΟΚΑΝΑ, «κακοπληρωτές» αποδεικνύονται από τους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτό οι δήμοι, αφού όπως διαπιστώνεται δεν έχουν συμμετάσχει οικονομικά από της ιδρύσεώς του καθόλου. Εκτιμάται ότι μόνο η οφειλή του δήμου Μυτιλήνης φθάνει τα 100.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, ο οποίος κλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, εξήγησε ότι τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει το κέντρο πρόληψης. Ανάλογες οφειλές έχει και ο δήμος Καλλονής. Συνεπείς από την άλλη μεριά εμφανίζονται στις υποχρεώσεις τους μόνο η Μητρόπολη Μυτιλήνης και η Νομαρχία.«Το κέντρο πρόληψης απασχολεί σήμερα έξι εργαζόμενους, παράλληλα πληρώνουμε ενοίκια, ενώ χρηματοδοτούνται μετακινήσεις προσωπικού μας σε οχτώ σημεία του νησιού όπου υλοποιούνται προγράμματα. Με σωστή διαχείριση καταφέραμε μέχρι τώρα να μην έχουμε δημιουργήσει οφειλές και να ανταπεξέλθουμε στο πρόγραμμα δράσης μας. Από εδώ και πέρα όμως, οι συνθήκες δυσκολεύουν, αν δεν πάρουμε τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της «Πνοή» Απόστολος Βαλτάς.
Τηλεφωνική η υπόσχεση
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της «Πνοής» με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γιώργο Φωτεινόπουλο, απόσπασε τη δέσμευση ότι σε δυο εβδομάδες θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα μέρος των οφειλών προκειμένου να ενισχυθεί το κέντρο. «Εμείς δίνουμε αυτό το περιθώριο δυο εβδομάδων στον ΟΚΑΝΑ, όπως μας ζητήθηκε. Αν όμως δεν τηρηθεί η υπόσχεση αυτή, τότε θα ζητήσουμε τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων και θα αντιδράσουμε δυναμικά. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε μια δομή πολύ σημαντική που λειτουργεί στον τόπο μας, η μοναδική στη μάχη κατά τον ναρκωτικών, να αφήσουμε να οδηγηθεί σε κλείσιμο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.
http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2008091147984

Δεν υπάρχουν σχόλια: