Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ!

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΔΙΟΔΟΣ»
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΚΑτά των ΝAρκωτικών (OΚΑΝΑ)

Ταχ. Δ/νση: Ερυθρού Σταυρού 37,
851 00 Ρόδος
Facsimile: 2241033857
Tηλ: 2241077205
E-mail: Diod187@otenet.gr Ρόδος, 12 Σεπτεμβρίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο νησί μας του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ και των όσων φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα τοπικά ΜΜΕ, ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας «Δίοδος» και κατά συνέπεια άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα της Πρόληψης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Αναφέρει ο κ. Φωτεινόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, ότι «η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών». Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί ο κ. Φωτεινόπουλος, δε ζήτησε επίσημα μέσω του Οργανισμού να συναντηθεί με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, τα Στελέχη του Κέντρου και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, γνωρίζοντας μάλιστα ότι χθες ξεκίνησε 48ωρη Πανελλήνια Απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (για την ανάδειξη των προβλημάτων λειτουργίας τους) ή δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς; Η παραπάνω δήλωση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ είναι τουλάχιστον εμπαιγμός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «έλλειψη πόρων από τα αρμόδια Υπουργεία». Θα έπρεπε να αναφερθεί στο Υπουργείο Υγείας και μόνο, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει έτοιμο προς διάθεση το ποσό που του αναλογεί, το οποίο όμως για την ώρα δε διαθέτει στα Κέντρα, εξαιτίας της ασυνέπειας τόσο του OΚΑΝΑ, όσο και του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ των παραπάνω Φορέων.
Μέχρι εδώ θα μπορούσαμε ίσως και να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Θέτουμε όμως το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατό το Υπουργείο Υγείας να εξοικονομεί πόρους για την ίδρυση νέων προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, που ο προϋπολογισμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των Κέντρων Πρόληψης;
Μετά λοιπόν απ΄ όσα συνέβησαν, αλλά και ακούστηκαν χθες στις συναντήσεις κάποιων αρμοδίων, που έρχονται σε συνέχεια την ολοένα και πιο απαξιωτικής στάσης του Οργανισμού έναντι των Κέντρων Πρόληψης και της αθέτησης των γραπτών συμφωνιών, εύλογα αναρωτιέται κανείς: «Μήπως τελικά το κράτος προωθεί την εξάρτηση ενώ παράλληλα απαξιώνει την Πρόληψη (την αιχμή του δόρατος…);

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΔΙΟΔΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: