Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το... Μνημόνιο της Πρόληψης;

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Σεπτεμβρίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: [.......] Άρα λοιπόν επειδή και αυτή είναι και τελικά και η βασική μας αποστολή, μέσα από αυτή τη διαδικασία και επειδή συνηθίζουμε το φθινόπωρο και βάζουμε και προσωπικούς και συλλογικούς στόχους να βοηθήσουμε και τους καπνιστές και μέσα από τα κέντρα πρόληψης και μέσα από τα ιατρεία καπνού. Ήδη λειτουργούν περίπου 45. Η λογική είναι να τα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο και στα κέντρα υγείας προκειμένου να μπορούν και παίρνοντας τη γραμμή 1142 και απευθυνόμενοι φυσικά και στα κέντρα πρόληψης να έχουν και μια στήριξη.
.
Φυσικά δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και στα παιδιά και στους νέους. Γι΄ αυτό όλη αυτή η ενημέρωση θα πάει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και προς τα σχολεία. Ήδη όπως ξέρετε έχουμε υπογράψει και ένα μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με τη σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ προκειμένου να έχουμε μια σειρά από κοινές δράσεις για θέματα ενημέρωσης και προαγωγής υγείας.
.
Μάλιστα σήμερα με τον κ. Μπεχράκη θα έχουμε και μια teleconference με το Χάρβαρντ. Τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ αυτές οι εξελίξεις και θα συζητήσουμε και θέματα ενημέρωσης. Συμβολικά στο φάκελό σας θα δείτε ότι υπάρχει και ένα παιχνίδι όσον αφορά το κάπνισμα. Σας το έχουμε μοιράσει στο φάκελό σας για την εφαρμογή του νόμου και φυσικά αυτό θα υπάρχει και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ώστε να μπορεί ο καθένας και ιδιαίτερα και τα παιδιά να το κατεβάσουν από τον υπολογιστή τους. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με κάποια ζητήματα, τα οποία όπως είπαμε πάνω απ' όλα είναι θέμα δημόσιας υγείας.
.
[.......]
.
Η αναγκαιότητα αυτής της νομοθεσίας απορρέει από τα πολύ θλιβερά ρεκόρ που έχει η χώρα μας αναφορικά με τη χρήση του καπνού. Δηλαδή είμαστε πρώτοι σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως, είμαστε πρώτοι σε έκθεση σε παθητικό κάπνισμα πανευρωπαϊκά και είμαστε πρώτοι στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατ' άτομο επίσης πανευρωπαϊκά.
Όλα αυτά αντανακλώνται σε αριθμούς υγειονομικούς που δεν έχει νόημα να αναφερθούμε για άλλη μια φορά σε αυτούς, τους γνωρίζετε όμως στα μέτρα της ευαισθησίας που δείχνει η πολιτεία μας στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων δημόσιας υγείας είναι και η παρούσα νομοθεσία, την οποία καλούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε.
.
[.......]
.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συμπληρώσω και εγώ κάτι σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό που αποσαφηνίστηκε και απ' τον κ. Τούντα και από τον κ. Μπεχράκη, είναι ότι καταρχήν εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον καπνιστή που θέλει να μπορέσει να πάει σε μία απεξάρτηση από το κάπνισμα. Γι' αυτό το λόγο είπαμε ότι και τα Κέντρα Πρόληψης και τα Ιατρεία Καπνού τα οποία στηρίζουμε και τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, έρχονται να στηρίξουν όποιον θέλει.
.
[.......]


Αναδημοσίευση από το: http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9049319

..
σχόλιο blogger: Τηλεδιασκέψεις με Χάρβαρντ, διανομή έτοιμου υλικού σε δημοσιογράφους, τηλεφωνική γραμμή στήριξης (και "καρφώματος") 1142, έντονο άρωμα ιατρικοποίησης και ακόμη καμία απολύτως ενημέρωση για όλα αυτά -πόσο μάλλον προετοιμασία- των Κέντρων Πρόληψης, που ωστόσο συνάπτονται στην "απεξάρτηση από το κάπνισμα" (όχι όμως στις προληπτικές παρεμβάσεις στα σχολεία...) Διαβάστε και την συνέντευξη της Υπουργού στην Ελευθεροτυπία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται το εξής: «Ως υπουργείο Υγείας στηρίζουμε την προσπάθεια απεξάρτησης από το κάπνισμα στα Κέντρα Πρόληψης και τα Ιατρεία Καπνού που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καλέσει το 1142» (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=198054).
.

1 σχόλιο:

The Bear είπε...

Ο επιστημονικός επόπτης μας τι λέει γι' αυτά;

Λέω να πάρω ένα τηλέφωνο στο 1142 να τους εκφράσω τη δυσκολία μου να πέσω κάτω απ' το δεύτερο πακέτο γνωστής μάρκας τσιγάρων, στην προσπάθειά μου να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου πότε τα Κέντρα Πρόληψης μεταμορφώθηκαν σε δομές απεξάρτησης. Αλλά και ποιο είναι το μυστηριώδες αντικαπνιστικό περιεχόμενο των CD που έλαβαν οι δημοσιογράφοι, όχι όμως οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης.

Ωραίοι και οι εν λόγω ντόπιοι free-lancers καθηγητάδες, που 'κονομάνε - ενώ τα Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται. Να φτιάξουμε κι εμείς ένα συγκροτηματάκι και να κυκλοφορήσουμε CD. Δουλεύω ήδη το χορευτικό χιτ "Preventive Suppression".