Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Άρθρο της Κ. Μιχαλιού (Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας ΚΕ του ΚΚΕ), για "κοινωνικές επιχειρήσεις": Κίνδυνος για επιχειρηματική δράση στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων

Κυριακή 16 Γενάρη 2011
.
«Κοινωνικές επιχειρήσεις» ή «κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων και των μονοπωλίων»;
..
[.......]
.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ίδρυση «κοινωνικών επιχειρήσεων» θα βοηθήσει στην «ανάσχεση της ανεργίας». Οτι είναι μέτρο αποφυγής του «κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων», «τρόπος παροχής σύγχρονων, ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών», «εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης», μέσο ενίσχυση της «ενεργού συμμετοχής των πολιτών» και της «κοινωνικής συνοχής» κ.ά.
.
Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα όλα αυτά; Σημαίνουν ότι προσφέρεται σε ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν άγρια θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, η «ευκαιρία» να επιβιώσει προσωρινά εμπορευόμενο τις κοινωνικές ανάγκες των υπολοίπων. Προσφέρεται η αυταπάτη ότι θα είναι «επιχειρηματίες» που ταυτόχρονα θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
.
Ετσι θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη η αντιλαϊκή πολιτική που, υπηρετώντας τα μονοπώλια οδηγεί σε απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο ξεκλήρισμα των αγροτών, σε λουκέτα τις επιχειρήσεις των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών. Θα μειώνονται ή θα καταργούνται τα επιδόματα των ανέργων και της Πρόνοιας, θα περικόπτονται δραματικά οι κρατικές δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, θα εντείνονται τα μαζικά προγκρόμ ενάντια στους μετανάστες κ.λπ. Αποτελεί, λοιπόν, τεράστια κοροϊδία και προκλητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι θα βοηθήσει τα θύματα της πολιτικής της να κάνουν «κοινωνικές μπίζνες» για να σωθούν με μέτρα όπως: «Εγγύηση για άτοκα δάνεια», δηλαδή διά βίου εξάρτηση από τις τράπεζες, «επιχειρηματικές συμβουλές», «μικροπρογράμματα της ΕΕ», «ταμείο μικροδανείων και μικροπιστώσεων» κ.λπ..
.
Πρόκειται, πέραν των άλλων, για μελετημένο σχεδιασμό οικονομικής και ιδεολογικής ενσωμάτωσης των λαϊκών στρωμάτων, σε ένα σύστημα που τους εξασφάλισε την εξαθλίωση. Τα αποτελέσματα από την εκτεταμένη εφαρμογή του στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση και η εμφανής αρνητική κατάσταση του εργατικού κινήματος, αποδεικνύει πού οδηγεί η άμβλυνση της εργατικής συνείδησης, όταν διαβρώνεται από την πολιτική του κεφαλαίου.
.
Είναι φανερό ότι οι «συνεταιρισμένοι» άνεργοι, ΑμΕΑ κ.λπ. δε θα αργήσουν να χρειαστούν καλοθελητές ιδιώτες, έτοιμους να βοηθήσουν, ώστε να γίνουν στην πραγματικότητα ιδιοκτήτες. Ως επιβεβαίωση των παραπάνω, η υπουργός Κατσέλη αναφέρει: «Για κάθε συνεργατικό σχήμα, για κάθε σύμπραξη, μπαίνει υπόλογος διαχειριστής, που μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, μπορεί να είναι μια συμβουλευτική εταιρεία, μπορεί να είναι ένας Δήμος».
.
Πεδία δράσης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν φροντίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα απολυμένες - άνεργες βρεφονηπιοκόμοι θα μπορούν να αναλάβουν ως υπεργολάβοι βρεφονηπιακούς σταθμούς που οι δήμοι ήδη επικαλούνται ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, των νοσοκομείων και άλλων οργανισμών που έχουν αποψιλωθεί διαχρονικά από προσωπικό. Επίσης, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» των δήμων μετά το 2012 έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα «μετασχηματιστεί» σε «κοινωνική επιχείρηση». Με τη συγχώνευση ή το κλείσιμο προνοιακών ιδρυμάτων, δημόσιων κέντρων πρόληψης και απεξάρτησης από ουσίες, με τη δημιουργία των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους, πολλαπλασιάζονται οι «ευκαιρίες» για επιχειρηματική δράση των «κοινωνικών επιχειρήσεων». .
.
[.......]
Της Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ**
Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Τμήματος Υγείας Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
.
Αναδημοσίευση από το: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6041870&publDate=16/1/2011
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: