Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

 Αγαπητοί/ες συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μπροστά στη νέα απεργία οι εργαζόμενοι στην πρόληψη μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα και από τη στάση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ για το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και πώς θέλει να χρησιμοποιήσει τα στελέχη της πρόληψης.

Να μη φοβηθούμε, να μη σκύψουμε το κεφάλι, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους, με τη νεολαία, με το λαό που διαδηλώνει δυο βδομάδες τώρα για να μην επιβληθεί σιωπητήριο, για να μη κρυφτεί η τρομερή αλήθεια, ότι πίσω από το έγκλημα των Τεμπών βρίσκεται η λογική του κέρδους.  Η θέση μας είναι εκεί, δίπλα στους νέους, στις οικογένειες, στους εργαζόμενους των διάφορων κλάδων, σ’ όλους αυτούς που απευθύνουμε το έργο της Πρόληψης. 

Της έπεσε βαρύ της κυβέρνησης ότι «η οργή του λαού είναι ένα μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» που δε μπορεί να το συγκρατήσει (για να παραφράσουμε λίγο τους στίχους από τη θρυλική «Φουέντε Οβεχούνα»του Λόπε δε Βέγα). Της είναι κυρίως αδύνατο να χωνέψει ότι με τραγική αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, έχει ανοίξει η συζήτηση, ότι κι η τωρινή κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας και μετρούν τις ανάγκες μας με το κόστος.   

Γι’ αυτό και μέρες τώρα αξιοποιεί όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της και ρίχνει στην «αρένα»  όλες της τις εφεδρείες σε πολιτικό προσωπικό κι όχι μόνο, για και να μας πείσει ότι τώρα είναι ώρα να θρηνήσουμε κ όχι να φωνάξουμε, ότι τώρα δεν είναι ώρα για πολιτικά συμπεράσματα , ότι τώρα είναι ανάγκη να στηρίξουμε μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αδιαφορώντας για το ποιος άλλος (δηλ. ο καθένας μας) θα μπορούσε να είναι αύριο στη θέση τους. 

Σε αυτή τη κατεύθυνση, είχαμε πριν λίγες μέρες την «έκτακτη» διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ με τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης από όλη τη χώρα, με θέμα το «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΥΝΤΟΣΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»…... 

Εκεί είδαμε την προσπάθεια του  προέδρου του ΟΚΑΝΑ, χωρίς ευτυχώς να του περάσει, να μετατρέψει τα στελέχη πρόληψης σε όργανα εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης. Για να καλύψει τη γύμνια της κυβέρνησης όπως κι όλων των προηγούμενων, όχι μόνο σε υποδομές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια (όπως με τραγικό τρόπο φάνηκε από το έγκλημα στα Τέμπη), αλλά και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ψυχικής υγείας, που θα μπορούν να κάνουν τόσο δράσεις  πρόληψης όσο και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στην κοινότητα. 

Όταν οι εργαζόμενοι στη συνάντηση, ανέδειξαν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν και τα Κέντρα  πρόληψης, ο πρόεδρος με τρόπο απαξιωτικό κι επιθετικό, κατηγόρησε μάλιστα τα Κέντρα Πρόληψης ότι είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας (ακούσαμε μέχρι κι ότι "τα υπουργεία δεν ξέρουν το έργο των ΚΠ"), αδιαφορώντας για τις δράσεις που τα στελέχη πρόληψης φέρνουν σε πέρας μέσα σε όλο και πιο δυσχερείς συνθήκες (υποστελεχωμένα, με ένα θεσμικό καθεστώς που καρκινοβατεί), αλλά και για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που με τη δουλειά τους έχουν χτίσει με τις τοπικές κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια σταθερά, καθημερινά και όχι μόνο σε παρεμβάσεις στην κρίση δρώντας πυροσβεστικά. 

Ακόμη, με απαράδεκτη κι αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία, του τύπου  «με τη συμμετοχή των εργαζομένων της πρόληψης στις κινητοποιήσεις υποθάλπεται η βία στην οικογένεια..», "τί δουλειά έχουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με τα κοινωνικά αίτια;" προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αλλά και να αντιστρέψει την πραγματικότητα (ότι τη βία δεν την προκαλούν οι άρρωστες κοινωνικές συνθήκες, αλλά ο αγώνας να ανατραπούν αυτές οι κοινωνικές συνθήκες).

 Απέναντι σε αυτή τη στάση, εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην πρόληψη λέμε : 


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΤΕΙ- ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΈΜΠΤΗ 16/3 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ 



                                                                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια: