Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

"Τα κέντρα πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες είναι ο πυρήνας της πρόληψης"

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32, Ε.Κ.Θ. τηλ. 6977 927350 /697 3534410
email: omospondiagonthes@yahoo.gr
www.omogon.gr

Θεσ/νίκη, 15 Απριλίου 2008
ΠΡΟΣ: πιν. αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Το πρόβλημα των ναρκωτικών

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά με τα δύο νεαρά κορίτσια που έπεσαν θύματα των ναρκωτικών χάνοντας τη ζωή τους, πέρα από την οργή και τη θλίψη που αισθανόμαστε έχουμε την υποχρέωση να διατυπώσουμε τον προβληματισμό, τις απόψεις και τις προτάσεις μας για το τεράστιο θέμα των ναρκωτικών.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι όλο και περισσότεροι νέοι, σε όλο και μικρότερη ηλικία, σπρώχνονται στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση των ναρκωτικών αποτελεί μια τεράστια, κερδοφόρα επιχείρηση για αυτούς που τη διαχειρίζονται, με αντίτιμο τον αργό ή και γρήγορο θάνατο των ανθρώπων.

Οι νέοι άνθρωποι και οι οικογένειες τους ζούνε σήμερα, συχνά, σε ένα καθεστώς κοινωνικού πολέμου και η διέξοδος που προτείνεται με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα είναι η αποξένωση. Οι αξίες που προβάλλονται από την κοινωνία είναι το εύκολο κέρδος, ο ατομικισμός, οι ανταγωνιστικές σχέσεις και η προσωπική ανέλιξη. Ο ρόλος του σχολείου (το σχολείο ως μέσο αναπαραγωγής προτύπων), η «επιλεκτικότητα» του εκπαιδευτικού συστήματος, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο ρόλος των Μ.Μ.Ε., η κυρίαρχη νοοτροπία, η προβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής και η υποκουλτούρα όλα αυτά επιβαρύνουν και οδηγούν στην κυριαρχία μιας «ναρκοκουλτούρας». Πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται η αποξένωση και η αλλοτρίωση που ακραία έκφρασή τους αποτελεί η χρήση ναρκωτικών.

Οι γονείς έχουμε χρέος να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε η πρόληψη να αποτελέσει χρέος ολόκληρης της κοινωνίας και απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας, με επαρκή χρηματοδότηση και θεσμική υποστήριξη όλων των φορέων που εργάζονται στον τομέα αυτό. Η πρόληψη κατά των ναρκωτικών απευθύνεται στον πληθυσμό που δεν κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Στόχος της πρόληψης είναι η μείωση της ζήτησης, η οποία δεν εγγυάται στην απλή ενημέρωση αλλά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια της ψυχικής ισορροπίας, ώστε ένας νέος άνθρωπος να μη νιώσει την ανάγκη να ζητήσει στις εξαρτήσεις λύσεις σε προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Τα κέντρα πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες είναι ο πυρήνας της πρόληψης, και πρέπει να αναπτύσσουν δράσεις για τη στήριξη και ενδυνάμωση της οικογένειας και του σχολείου. Επιπλέον απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε όλες τις δομές της κοινωνίας. Αλλαγή στον χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, δημιουργική διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και των νέων (πολιτιστικές, αθλητικές διεξόδους με μέριμνα της πολιτείας), πιο σταθερή και ασφαλής ζωή για τους γονείς και δουλειά για τους νέους ανθρώπους.


Προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος:

Τη δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών - εκπαιδευτικών.

Τη διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.

Την ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.

Τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών, με τη συνεργασία Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων.

Στήριξη από το κράτος της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.

Αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών

Για το Δ.Σ.

O Πρόεδρος
Αθ.Mήτσιου
Η
Γεν. Γραμματέας


Δ. Κετογλίδου



Πίνακας αποδεκτών

Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Υπουργό Εσωτερικών
Υπουργό Υγείας
ΚΕΔΚΕ
ΟΚΑΝΑ
Κέντρα Πρόληψης Θεσσαλονίκης
Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: