Τρίτη, 1 Απριλίου 2008

Δημοσιεύματα


Ολοσέλιδο δημοσίευμα στον "Αγγελιοφόρο" (Θεσσαλονίκης) 29/3/08


Άλλα δημοσιεύματα:
"Αυγή" 30/3/08

Ανεπαρκής η έκτακτη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης

Με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) να καταβάλουν εκτάκτως 2 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Πρόληψης, το πανελλαδικό σωματείο στελεχών πρόληψης αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: "Αναμένουμε την εξόφληση των οφειλών του ΟΚΑΝΑ, ο οποιος εξακολουθεί να είναι υπόχρεος με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ περίπου στα Κέντρα Πρόληψης για το 2006 - 2007. Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ποσο των 2 εκατ. ευρώ δεν αρκεί για να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τις συσσωρευμένες οφειλές σε πολλά Κέντρα Πρόληψης (Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρα – Χαϊδάρι, Ν. Χανίων, Ν. Δωδεκανήσου - Κως κ.λπ.) και ακυρώνει τη διάθεση για υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικών. Γεγονός που σημαίνει ότι και το άλλο 50% της χρηματοδότησης είναι στον αέρα".

Ανεύθυνη πολιτική με τα Κέντρα Πρόληψης

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας. Παρά το αξιόλογο, διεθνώς αναγνωρισμένο έργο τους σε ένα τομέα καίριας σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία των νέων, το ελληνικό κράτος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τις στοιχειώδεις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την επαρκή λειτουργία τους και τη στήριξη του στελεχικού δυναμικού τους. Η επιβίωσή τους στηρίζεται κατά βάση στις καλές προθέσεις του ΟΚΑΝΑ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Η χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ είναι ανεπαρκής, ενώ η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΚΕΔΚΕ, τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΟΚΑΝΑ λήγει το Μάιο του 2008. Ήδη η έλλειψη πόρων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες τους, όπως είναι η θέρμανση, το τηλέφωνο και η καθαριότητα. Αδήριτη κοινωνική αναγκαιότητα επιβάλλει την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, τη θεσμική θωράκισή των Κέντρων και την εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού τους. Η πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και είναι χρέος της πολιτείας να την παρέχει σε κάθε νέο και νέα, δημόσια, έγκαιρα και δωρεάν. Π.Χ
"Ελευθεροτυπία"
Ψίχουλα

*Επιτέλους, εδέησε η κυβέρνηση και έδωσε δύο εκατ. ευρώ στον υπερχρεωμένο ΟΚΑΝΑ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ένα εκατ. ευρώ, για να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Βέβαια, τα δύο εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Στο Αιγάλεω, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες, και στην Κω ακόμη δεν έχουν πάρει το δώρο Χριστουγέννων!*Και το χειρότερο, αν δεν δώσει τα 5 εκατ. που οφείλει ο ΟΚΑΝΑ στα κέντρα πρόληψης, θα σταματήσει να δίνεται το άλλο 50% της χρηματοδότησης από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ρ. Π. Σουλ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/03/200

Ψίχουλα για τα κέντρα πρόληψης

Ψίχουλα, που ούτε καν ανάσα δεν θα δώσουν, χαρακτηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ τα δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με χθεσινή ανακοίνωσή του ο οργανισμός δηλώνει ότι εκταμιεύτηκαν για την άμεση χρηματοδότησή τους, αφού τα χρεωστούμενα προηγουμένων ετών, αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2008, φτάνουν τουλάχιστον τα 10 εκατομμύρια ευρώ.Υστερα από την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ, το κλείσιμο του επίσημου φορέα συνεργασίας με τον οργανισμό προ διετίας, αλλά και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο αξιολογούσε και καταδείκνυε την αποτελεσματικότητα του έργου στην πρόληψη, το Σωματείο καταγγέλλει πως ορατή συνέπεια είναι το ενδεχόμενο μη ανανέωσης της σύμβασης με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι οι άλλοι εταίροι στα Κέντρα Πρόληψης. Ηδη η πενταετής προγραμματική σύμβαση έληξε και έχει δοθεί παράταση 6 μηνών ώς τον Ιούνιο, προκειμένου να μελετηθεί η επόμενη.Επιπλέον το Σωματείο δηλώνει την αγανάκτησή του για ενέργειες που αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη έργου από τα 72 Κέντρα Πρόληψης και για την πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου για μελλοντική, αλλά ούτε καν καθορισμένη αξιολόγηση του έργου πρόληψης στη βάση κόστους-οφέλους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2008
Ριζοσπάστης
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Απάντηση στον ΟΚΑΝΑ
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης απαντώντας στην ανακοίνωση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) περί καταβολής 2 εκατομμυρίων ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ποσό «δεν αρκεί για να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τις συσσωρευμένες οφειλές σε πολλά ΚΠ και ακυρώνει τη διάθεση για υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικών. Γεγονός που σημαίνει ότι το άλλο 50% της χρηματοδότησης είναι στον αέρα».
Να σημειωθεί ότι ο ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να είναι υπόχρεος με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης για το 2006 - 2007. Τέλος, σε συνάντηση που πραγματοποίησε το Σωματείο με τον αντινομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Χ. Πασβαντίδη, υπήρξε δέσμευση ότι θα προωθηθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ΚΠ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

SECURITY CENTER: See Please Here

Ανώνυμος είπε...

See Please Here