Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση Κ. Σπηλιόπουλου (ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ)



 ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

Στο Νομό Αχαΐας λειτουργεί κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.
Σ’ αυτό συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων, η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΤΑΣΗ-Κίνηση για ένα άλλο τρόπο ζωής», ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Πατρών και οι Δήμοι: Αιγίου, Ρίου, Ακράτας, Βραχνεΐκων, Παραλίας, Καλαβρύτων, Μεσσάτιδος, Μόβρης και Παΐων. Συμμετέχει δηλαδή το σύνολο σχεδόν των φορέων του Ν. Αχαΐας.
Η διοίκηση του κέντρου και τα εργαζόμενα σ’ αυτό στελέχη δίνουν ένα σημαντικό αγώνα για την διατήρηση του κέντρου σε λειτουργία και την επίτευξη των σκοπών.
Σ’ αυτόν τον αγώνα οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν έδειξαν και δείχνουν έμπρακτα ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι βασική τους προτεραιότητα.
Είναι γνωστό το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην Ελλάδα, καθώς οι επίσημοι κρατικοί φορείς-ΟΚΑΝΑ & Υπουργείο Υγείας- παραμένουν ασυνεπείς στις οικονομικές τους δεσμεύσεις, αθετώντας όρους υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Οι φορείς της Αχαΐας που συμμετέχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενδυνάμωση του κέντρου Πρόληψης αύξησαν την οικονομική τους συμμετοχή από 50 έως 100%. Επίσης νέοι φορείς βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες ένταξης.
Ωστόσο εύκολα αναρωτιέται κανείς ποια είναι άραγε η θέση που διατυπώνουν οι επίσημοι κρατικοί φορείς.
Το τελευταίο καιρό, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας, οφείλονται από το Υπουργείο στα κέντρα 12εκ. ευρώ από τα οποία ζητείται η άμεση απόδοση 5,4εκ ευρώ.
Επίσης ζητείται η εξασφάλιση της προβλεπόμενης επιχορήγησης για τα κέντρα Πρόληψης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού και η άμεση υπογραφή νέου πενταετούς συμβολαίου για την λειτουργία των κέντρων Πρόληψης.
Με βάσει τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει στην εκταμίευση του ποσού που οφείλει στα κέντρα Πρόληψης ώστε αυτά να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην λειτουργία τους;
2. Σκοπεύει το Υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις για τα κέντρα Πρόληψης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού;
3. Πότε θα υπογράψει την νέα πενταετή σύμβαση για τα έτη 2009-2013 και γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτή Αχαΐας-ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: