Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

Ανακλήθηκε η απόφαση για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί

Έντυπη Έκδοση

Ανακλήθηκε ύστερα από επεισοδιακό παρασκήνιο απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, η οποία, παρά τις επιστημονικά βασισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων, καθώς και όλων των δημοτικών παρατάξεων του Χαϊδαρίου και οικογενειών των θεραπευομένων στο 18ΑΝΩ, επέτρεπε τη σύμφωνα με τις «επιταγές» του υπ. Υγείας δημιουργία μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, εντός του αύλειου χώρου του ψυχιατρείου.

Οπως πληροφορούμαστε: οι εργαζόμενοι, ο εκπρόσωπος των οποίων δεν είχε κληθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για την οποία, όπως λένε δεν είχε υπάρξει καν ανακοίνωση, προσέφυγαν στο «μέτρο» της κατάληψης του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου και αρνήθηκαν να φύγουν από εκεί χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πραξικοπηματική». Κι αυτό γιατί με την απουσία του εκπροσώπου των εργαζομένων, και καθώς τα μέλη του Δ.Σ. ισοψήφησαν τρεις υπέρ - τρεις κατά, η απόφαση είχε ληφθεί με τη «διπλή ψήφο» του διοικητή.

Υστερα από διαβουλεύσεις η απόφαση ανακλήθηκε γραπτώς ενώ στο κείμενο αναφέρεται πως το Δ.Σ. συντάσσεται πλήρως με τα επιχειρήματα του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Επιχειρήματα για τα οποία είχε λάβει γνώση γραπτώς ο ίδιος ο υπουργός Υγείας με επιστολή της επιστημονικά υπεύθυνης της δημόσιας μονάδας απεξάρτησης 18ΑΝΩ, Κατερίνας Μάτσα.

Η διεθνώς τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη ότι προγράμματα απεξάρτησης με διαφορετική φιλοσοφία δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, αλλά και ότι ο πολύ ευάλωτος πληθυσμός των ψυχικά πασχόντων δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με πληθυσμό εν ενεργεία εξαρτημένων είναι οι βασικές επιστημονικές αντιρρήσεις για την εγκατάσταση «οικίσκου» 720 τ.μ. στο Δαφνί και τη λειτουργία μονάδας υποκατάστασης.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο ψυχιατρείο και στη μονάδα απεξάρτησης του ΕΣΥ 18ΑΝΩ, στέκεται και το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το οποίο δηλώνει την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση της μονάδας ΟΚΑΝΑ, χαρακτηρίζοντάς την -πρόχειρη κίνηση πυροτέχνημα, που δείχνει ξεκάθαρα την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής. Ζητούν από την Πολιτεία την εξοικονόμηση κονδυλίων ώστε κάθε δομή ψυχικής υγείας να λειτουργεί με βάση τον ιδιαίτερο επιστημονικό θεραπευτικό της προσανατολισμό.

* Την πλήρη αντίθεση στο περιεχόμενο και στη διαδικασία συνολικά των πρόσφατων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτημένων δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων. Ειδικότερα για τη μετεγκατάσταση μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ, αναφέρεται πως μια τέτοια απόφαση παραβιάζει κάθε επιστημονική έννοια, ενώ απαξιώνει στην πράξη την ουσιαστική σημασία της διαβούλευσης, ματαιώνοντας τις προσπάθειες των εργαζομένων. Φαίνεται, αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η διαδικασία του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αποτελεί πάγια κυβερνητική πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: