Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Απειλούνται με λουκέτο τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

To είδαμε στην Ιστοσελίδα της Βουλευτού κας Σούλας Μερεντίτη
Απειλούνται με λουκέτο τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



29.01.09
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους υπουργούς:
1. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
2. Υγείας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία απειλούνται με κατάρρευση, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικό έλλειμμα ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ- οφειλή που μοιράζεται στα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Τα αρμόδια υπουργεία δηλώνουν -σύμφωνα με τους εργαζόμενους- ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν, όχι μόνο για πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων αλλά ακόμα και για μακρόχρονη προγραμματική σύμβαση, γιατί δεν ξέρουν "από πού θα βρουν τα χρήματα".
Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο τους έχει χαρακτηριστεί πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό. Δεδομένου ότι τα ότι τα Κέντρα Πρόληψης καλύπτουν σημαντικές ανάγκες και στην περιφέρεια , και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ανεργία, αλλά και στις υποβαθμισμένες γειτονιές πολλών πόλεων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Τι λύση θα δοθεί για την κάλυψη του ελλείματος των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ;
2. Θα φροντίσουν για την πάγια χρηματοδότηση των κέντρων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν;
Τρίκαλα, 28 Ιανουαρίου 2009 

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

«Έρευνα αναγκών νέων στα Καλάβρυτα» από Κ.Π.

Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Νομού Αχαΐας και συγκεκριμένα της κας Θωμαής Σταύρου, κοινωνικής λειτουργού και στελέχους του Κέντρου Πρόληψης, υλοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, το χρονικό διάστημα από 1 έως 15 Μαρτίου 2007, έρευνα που αφορά τις ανάγκες νέων ανθρώπων, ηλικίας 18 – 30, οι οποίοι μένουν μόνιμα στη πόλη.

Σε αρχικό στάδιο οι χώροι από τους οποίους προσεγγίσθηκαν οι νέοι ήταν : το Ι.Ε.Κ. Καλαβρύτων, η ομάδα χορού, η ομάδα γυμναστικής, το γραφείο κοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, το κέντρο υγείας και η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών.

Ως μέσω αξιοποίησης για την συγκεκριμένη έρευνα ήταν η συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους νέους καθώς και η άντληση στοιχείων από την προσωπική επαφή μαζί τους.
Συνολικά συμπληρώθηκαν 61 ερωτηματολόγια τα αποτελέσματα των οποίων αξιοποιήθηκαν και παρουσιάσθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας μεταξύ των νέων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια και της κοινωνικής λειτουργού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια και που, κατά γενική ομολογία, αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, καθώς και οι πιθανές λύσεις πάνω σε αυτά.

Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας, η οποία προγραμμάτισε ήδη τις επόμενες συναντήσεις της, στις 18 – 19 και 25 – 26 Απριλίου 2007 στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, και που στόχος της είναι η προσέγγιση περισσοτέρων νέων και η υλοποίηση πρωτοβουλιών που αφορούν την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους στην πόλη μας.
Την υλοποίηση της έρευνας υποστήριξαν οι εθελοντές της Καλαβρυτινής Δράσης: Θεοδόσης Παναγόπουλος, Διευθυντής των Ι.Ε.Κ., Βίκυ Ζαντέ, κοινωνική λειτουργός του Γραφείου Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Ιωάννα Ροδοπούλου, εκπαιδευτικός και Κωνσταντίνα Δεσποτοπούλου, εκπαιδευτικός. Επίσης παραβρέθηκαν οι : Κωνσταντίνος Κακαβάς, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ. και Πηνελόπη Δημητρακοπούλου, ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Καλαβρύτων.
 

Δείτε έδω τα αποτελέσματα της έρευνας

 

Ερώτηση Κ. Σπηλιόπουλου (ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ)



 ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

Στο Νομό Αχαΐας λειτουργεί κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.
Σ’ αυτό συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων, η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΤΑΣΗ-Κίνηση για ένα άλλο τρόπο ζωής», ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Πατρών και οι Δήμοι: Αιγίου, Ρίου, Ακράτας, Βραχνεΐκων, Παραλίας, Καλαβρύτων, Μεσσάτιδος, Μόβρης και Παΐων. Συμμετέχει δηλαδή το σύνολο σχεδόν των φορέων του Ν. Αχαΐας.
Η διοίκηση του κέντρου και τα εργαζόμενα σ’ αυτό στελέχη δίνουν ένα σημαντικό αγώνα για την διατήρηση του κέντρου σε λειτουργία και την επίτευξη των σκοπών.
Σ’ αυτόν τον αγώνα οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν έδειξαν και δείχνουν έμπρακτα ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι βασική τους προτεραιότητα.
Είναι γνωστό το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην Ελλάδα, καθώς οι επίσημοι κρατικοί φορείς-ΟΚΑΝΑ & Υπουργείο Υγείας- παραμένουν ασυνεπείς στις οικονομικές τους δεσμεύσεις, αθετώντας όρους υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Οι φορείς της Αχαΐας που συμμετέχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενδυνάμωση του κέντρου Πρόληψης αύξησαν την οικονομική τους συμμετοχή από 50 έως 100%. Επίσης νέοι φορείς βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες ένταξης.
Ωστόσο εύκολα αναρωτιέται κανείς ποια είναι άραγε η θέση που διατυπώνουν οι επίσημοι κρατικοί φορείς.
Το τελευταίο καιρό, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας, οφείλονται από το Υπουργείο στα κέντρα 12εκ. ευρώ από τα οποία ζητείται η άμεση απόδοση 5,4εκ ευρώ.
Επίσης ζητείται η εξασφάλιση της προβλεπόμενης επιχορήγησης για τα κέντρα Πρόληψης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού και η άμεση υπογραφή νέου πενταετούς συμβολαίου για την λειτουργία των κέντρων Πρόληψης.
Με βάσει τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει στην εκταμίευση του ποσού που οφείλει στα κέντρα Πρόληψης ώστε αυτά να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην λειτουργία τους;
2. Σκοπεύει το Υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις για τα κέντρα Πρόληψης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού;
3. Πότε θα υπογράψει την νέα πενταετή σύμβαση για τα έτη 2009-2013 και γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτή Αχαΐας-ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση Δ. Αράπογλου (ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΑΟΣ) και απάντηση Νάκου


H βουλευτής Πειραιά του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Δήμητρα Αράπογλου, υπέβαλε -όπως είναι ήδη γνωστό από την προηγούμενη ανάρτησή μας- ερώτηση στον Υπουργείο Υγείας, από το οποίο έλαβε την ίδια μη απάντηση, όπως και οι άλλοι βουλευτές.

Υπέβαλε επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών ερώτηση, από όπου έλαβε την απάντηση που δημοσιεύουμε παρακάτω. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος απαντά την τυποποιημένη απάντηση του: 
Υπεύθυνο για την εξασφάλιση των κονδυλίων για τα Κέντρα Πρόληψης είναι το Υπουργείο Υγείας. 
Το ΥΠΕΣΔΑΑ, χρηματοδοτεί από τους ΚΑΠ με βάση την προγραμματική σύμβαση. 
Μέχρι το 2007 έχει αποδώσει στο ακέραιο τα προβλεπόμενα κονδύλια και ήδη έχει δώσει την πρώτη δόση του 2008. 
Δεν απαντά βέβαια (περιμένοντας και την απόφαση της ΚΕΔΚΕ), πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα... 


                                                                                                     

Μη Απάντηση Σαλμά




Από το γραφείο του Κ. Κουβέλη πήραμε την ακόλουθη μη απάντηση σε ερωτήσεις Βουλευτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας κ. Σαλμά.


Το έγραφο αυτό πρέπει να μας ξεσηκώσει. Δεν απαντάει σε τίποτα.


Ούτε για την νέα σύμβαση, ούτε για τα χρέη, ούτε για το θεσμικό....nothing.


Τουλάχιστον στις προηγούμενες απαντήσεις αναγνώριζαν τα χρέη και λεκτικά έλεγαν ότι θα τακτοποιηθούν σύντομα, ενώ μιλούσαν και για επικείμενη υπογραφή της νέας σύμβασης.


Από την απάντηση, μαθαίνουμε ότι εκτός από τους βουλευτές, των οποίων τις ερωτήσεις φιλοξενήσαμε σε αυτό το ιστολόγιο, σχετικές ερωτήσεις υπέβαλαν και οι Φ. Σαχινίδης και Γ. Σκουλάς (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Αράπογλου (ΛΑΟΣ).


Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΓΩΣ

Aγαπητοί Συνεργάτες,

στο πλαίσιο της συστηματικής κλιμάκωσης των δράσεων και των πιέσεων του Δικτύου για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των εκπροσώπων του Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Μαρτίου 2009, η Ολομέλεια του Δικτύου που έγινε χτες Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 3 μ.μ.  αποφάσισε τα εξής:

  1. Διοργάνωση Συγκέντρωσης και Συναυλίας Διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας (οδός Πανεπιστημίου) την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 8:30 το πρωί και έως τη 1:00 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δομές, οι χρήστες των υπηρεσιών μας και οι φιλοξενούμενοι στις δομές, οι συγγενείς, όλοι οι συνεργάτες μας, οι άλλοι φορείς και επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας καθώς και όλοι οι κοινωνικοί φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, ΜΚΟ κλπ.).
  2. Διοργάνωση συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 3 μ.μ..
  3. Διοργάνωση εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο ώστε να δημοσιοποιηθεί σε όλη του τη διάσταση το θέμα.

Αγαπητοί Συνεργάτες,  δεν χρειάζεται να σας επισημάνουμε ότι η συμμετοχή όλων και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας είναι αναγκαία αφού η επιτυχία των κινητοποιήσεων έως την 6η Μαρτίου είναι ίσως η τελευταία μας ελπίδα για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δομών και τη συνέχιση του Ψυχαργώς.

Θεωρούμε αυτονόητη και επιτακτική την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης προς τους εργαζόμενους τόσο για τις κινητοποιήσεις στις 26 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη και στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα όσο βέβαια και για την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 6 Μαρτίου.

Με εκτίμηση,

Για τους 36 φορείς του Δικτύου ΑΡΓΩΣ.

 Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής 

Η Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Θεοδωρουλάκης Μενέλαος

Γιαννακοπούλου Κλεονίκη

Η Κέρκυρα στηρίζει το τοπικό Κ.Π.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΤΗΡΙΞΗ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ
Aπό Αγάπη για τον άνθρωπο εμείς, τα μέλη της 'ΣΤΗΡΙΞΗΣ", στρατευτήκαμε σ’ένα δύσκολο αγώνα εναντίον της εξάρτησης των ατόμων από ουσίες και συμπεριφορές.Προσδοκούμε να πείσουμε ότι η περιπέτεια της ζωής έχει πάντα διεξόδους.Προσδοκούμε να δούμε ανθρώπους περιθωριοποιημένους να ξαναπαίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και να αποτρέψουμε άλλους από την κάθε εξάρτηση.Αν συναντιόμαστε στην αγωνία και το όραμα, διάβασε τις αρχές και τους σκοπούς του συλλόγου μας και γίνε μέλος της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ».Ο σύλλογος «ΣΤΗΡΙΞΗ» έχει ως κύριο έργο (όπως φαίνεται και στο καταστατικό) την λειτουργία μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ΟΚΑΝΑ της Δημοτικής Μονάδας Πρόληψης «Νικος Μώρος» (ΔΗ.ΜΟ.Π « Νίκος Μώρος»).Τα τελευταία χρόνια η ΔΗ.ΜΟ.Π «Νίκος Μώρος» υπολειτουργεί κυρίως λόγω της ανύπαρκτης κρατικής επιχορήγησης μέσω του ΟΚΑΝΑ.Στην «Στήριξη» δεν το βάζουμε κάτω!Επιμένουμε να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ΔΗΜΟΠ, και ένας από τους τρόπους αυτούς είναι να σας ζητήσουμε να γίνεται μέλη μας και να ενισχύσετε και σεις τις προσπάθειες μας. Να συμμετάσχετε στην προσπάθεια με την γνώμη σας και την δραστηριότητα σας.Τελικά να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ το κλείσιμο της ΔΗΜΟΠ και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης να πάρουμε στα χέρια μας μια αξιόλογη και πετυχημένη κοινωνική δομή, να την αναπτύξουμε και να την κάνουμε όσο μπορούμε πιο χρήσιμη στην κοινωνία.Με την ευκαιρία αυτή σας ενημερώνουμε ότι η συνέλευση της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» θα γίνει την Τετάρτη 4 Μαρτίου τις 7 το απόγευμα την αίθουσα της Ιατροχειρουργικής εταιρείας Κερκύρας.Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ενδιαφερόμενος που συμφωνεί με το καταστατικό του συλλόγου (το οποίο επισυνάπτεται) συμπληρώνοντας την αίτηση που επισυνάπτεται και πληρώνοντας την συνδρομή των 30€ ανά έτος.

Την αίτηση μπορείτε να επιδώσετε στα γραφεία της ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μωρος» Καποδιστρίου 9 Τ.Κ. 49100 Κέρκυρα τηλ 2661041111, αλλά μπορείτε ακόμα να την στείλετε συμπληρωμένη στo email της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» syllogosstirixi@yahoo.gr όπου κάθε παρατήρηση και πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.Η συνδρομή εισπράττεται μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο που αναγράφεται στην αίτηση σας.
Περισσότερα εδώ

http://kanali1.blogspot.com/2009/02/blog-post_8620.html

Σημείωση Σωματείου:
Να σημειώσουμε ότι, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλές , δείχνουν το έμπρακτο ενδριαφέρον των τοπικών κοινωνιών, μπορεί να αποτελέσουν παραπάνω πίεση για την Πολιτεία, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση και τη θεσμική στήριξη.
Το έργο της πρόληψης είναι διαρκές και αναγκαίο. Δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην εθελοντική συνεισφορά, αλλά πρώτα απ΄ όλα στην Πρόνοια μιας οργανωμένης Κοινωνίας, μέσω των Πολιτικών της Θεσμών και κυρίως μέσω της υπεύθυνης Κυβέρνησης.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

«Υπουργείο και ΟΚΑΝΑ ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους»



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

«Υπουργείο και ΟΚΑΝΑ ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Από μία κλωστή κρέμεται η ζωή των Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, καθώς ήδη ο Δήμος της Κω γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που αποχωρεί από το οικείο χειμαζόμενο Κέντρο (το προσωπικό του βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, διότι είναι απλήρωτο επί μήνες), φοβούμενος το βάρος των χρεών, που μετακυλά τεχνηέντως στις αυτοδιοικητικές αρχές η Κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι δεν θα βρει μιμητές η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Κω, αντίθετα υπό το βάρος των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας θα άρει την απόφασή της», τονίζει το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης με ανακοίνωσή του.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι εργαζόμενοι των Κέντρων έχοντας και την πλήρη υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών – αποδεκτών αγωνίστηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μέχρι τώρα – παρά τα «εθνικά σχέδια» και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του υπ. Υγείας, δόθηκαν μόνο 2 εκ. ευρώ από τα 10 εκ. περίπου που χρωστάνε, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ειδικός ΚΩΔΙΚΟΣ στον προϋπολογισμό για τα Κέντρα, δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν, έχοντας τη συμπαράσταση όλων εκείνων που αξιολόγησαν το έργο τους θετικά.
Ήδη στη Σάμο με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών, έχουν συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες υπογραφές στήριξης του «Φάρου» που πήγαν μέχρι τον πρωθυπουργό.
«Είμαστε έτοιμοι – καταλήγουν οι εργαζόμενοι – με κάθε μέσο να καταγγείλουμε τον ΟΚΑΝΑ σε διεθνές επίπεδο και να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή και διάρκεια της κινητοποιήσεις μας. Αν συνεχίσουν τις προφάσεις, ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους ελάχιστους πόρους, ας ζητήσουν τουλάχιστον ένα άτοκο μακροπρόθεσμο δάνειο, από κάθε τραπεζικό οργανισμό που θα επιδοτήσουν, για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης!»

http://www.xaravgi-samos.gr/issueitem.php?issue=49&issueitem=1384


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Στις 13/01/2009 λάβαμε από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και τον πρόεδρό του κ. Φωτεινόπουλο, μια επιστολή στα πλαίσια της επικοινωνίας του μαζί μας.Σ’ αυτή την επιστολή όπως όλοι θα διαβάσατε, ο κ. Φωτεινόπουλος μας εύχεται κατ’ αρχάς προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.Εμείς θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό όταν όλοι μας ζούμε με την αβεβαιότητα του αν θα πάρουμε το μισθό μας τον επόμενο μήνα ,για όσους πληρώνονται ακόμα, για να μην ξεχνάμε τους συναδέλφους που έχουν κάποιους μήνες να πάρουν το μισθό τους, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντάξει στις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μας.Ο κος πρόεδρος λέει επίσης ότι είναι βέβαιος πως το 2009 οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα εξασφαλιστεί η δημιουργική και απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.Δεν μας είπε όμως ΠΩΣ θα γίνει αυτό.Αν κρίνουμε από το προηγούμενο διάστημα, τα ευχολόγια δεν γέμισαν τα ταμεία μας, αλλά ούτε και τα προβλήματά μας έλυσαν. Τώρα γιατί να γίνει; Τι άλλαξε;- Δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση του Υπουργείου εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας.- Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ΚΩΔΙΚΟΣ για τα Κέντρα Πρόληψης σχετικά με τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας μέσω Ο.ΚΑ.ΝΑ.- Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.δεν έχει ακόμη αποδώσει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει συνολικά στα Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.- Το εργασιακό πλαίσιο και οι μισθοί των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σαφώς κατώτερα από αυτό που προβλέπουν τα προσόντα τους και οι συλλογικές συμβάσεις.Αντί για ευχολόγια λοιπόν θα προτιμούσαμε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα βήματα που προτίθεται να κάνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. ώστε να επιλυθούν οριστικά τα οικονομικά και θεσμικά μας ζητήματα.Για ποια προσωπική και οικογενειακή ευτυχία μιλάει ο κος Φωτεινόπουλος όταν τόσο καιρό τώρα μας εμπαίζει, μας κρατάει σε ομηρία, προσπαθεί να μας βάλει στη θέση του ζητιάνου και καταρρακώνει την αξιοπρέπειά μας;Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουμε τις δράσεις μας, προσπαθώντας να αντλήσουμε τις δυνάμεις από μας τους ίδιους και από αυτό που μας επιστρέφει η κοινότητα, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο μας θετικά, προστρέχει όλο και περισσότερο σ’ αυτό και το στηρίζει.Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα της εργασιακής μας ανασφάλειας και απομόνωσης από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., μας ζητείται να συλλέξουμε και να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις Πρόληψης στο ΕΚΤΕΠΝ, για να ενταχθούν στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα, που κατατίθεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.Αλήθεια, το EMCDDA γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα με αποκλειστική ευθύνη του Ο.ΚΑ.ΝΑ.; Τα Κέντρα Πρόληψης των οποίων το έργο εξείρε στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2006 και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:“Η Ελλάδα και η Αυστρία πρωτοστατούν στο καθορισμό προδιαγραφών για τη πιστοποίηση υπηρεσιών Πρόληψης και ειδικών του τομέα Πρόληψης.”Τέλος αναφέρεται πως η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2004, έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης:9% στο πληθυσμό από 18 – 24 ετών3,9% στο πληθυσμό από 12 – 64 ετώνΠώς είναι λοιπόν δυνατόν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. απ’ τη μια να μη θεωρεί το έργο μας τόσο αξιόλογο ώστε να το στηρίξει και από την άλλη να ζητάει στοιχεία γι’ αυτό με σκοπό να το διαφημίσει ως έργο του.Εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης αντιδρώντας σ’ αυτή την εξευτελιστική πολιτική και απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. απαντούμε:Όταν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. αποφασίσει να πάρει θέση απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή των Κέντρων Πρόληψης και το αποδείξει αυτό και έμπρακτα, τότε και μόνο τότε μπορεί όχι μόνο να ζητήσει από μας τα στοιχεία της δουλειάς μας, αλλά και να τα απαιτήσει και να τα αξιολογήσει.Και τότε μόνο μπορεί ,όχι μόνο να προσδοκά σε μια γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία, αλλά να την έχει εξασφαλισμένη εκ’ προοιμίου.Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι η άρνησή μας να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες δράσεις μας στο ΕΚΤΕΠΝ, ουδεμία αμφισβήτηση προς το ΕΚΤΕΠΝ και το καθ’ όλα σημαντικό έργο του συνιστά. Θεωρούμε ότι είμαστε και θα πρέπει να συνεχίσουμε ως αλληλοσυμπληρούμενες δομές και αν λυθούν τα προβλήματά μας με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας, όπως και στο παρελθόν.Σ’ αυτή όμως τη δύσκολη και αβέβαιη φάση της πορείας των Κέντρων Πρόληψης, ας μας επιτραπεί προτεραιότητά μας να είναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας.
Oι εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης των Νομών: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Σάμου & Άρτας
των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΄΄ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" ΤΗΣ ΚΩ
EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΣΤΑΘΜΟΣ" ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ
Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. ΑΛΚΥΟΝΗ του Ν. Ευρυτανίας
Οι εργαζόμενοι του Κ.Π. Νομού Φωκίδας
Η Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ηλιούπολης - Υμηττού
Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Οι Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ηλείας
Η ομάδα Εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ροδόπης ΄΄ΟΡΦΕΑΣ΄΄
Οι εργαζόμενοι του Κ.Π. Αχαρνών - Θρακομακεδόνων
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης "Δίοδος" Ρόδος
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης "Ίριδα"
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΣΕΙΡΙΟΣ»
(2 Κ.Π.)
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης "Αργώ", των Δήμων Χολαργού & Αγ. Παρασκευής
Η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π. «ΔΙΟΛΚΟΣ» ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Οι εργαζόμενοι στο Κ.Π. Κέρκυρας
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν.Κεφαλληνίας
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Λευκάδας
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Νομού Αρκαδίας
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Νομού Χίου
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ν. Γρεβενών
(Συμφωνούμε επίσης με την πρόταση του Δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας για κοινοποίηση των λόγων της συγκεκριμένης ενέργειας σε ΕΚΤΕΠΝ και Ευρωπαικό Παρατηρητήριο).
Τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης Αργυρούπολης @ Αλίμου (να γίνει μία συνεννόηση με το ΕΚΤΕΠΝ και να σταλούν ενημερωτικά έγγραφα προς Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου χρειάζεται προκειμένου να επεξηγηθεί και να ενισχυθεί η προσπάθειά μας.) (2 Κ.Π.)
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Κ.Π. ΠΡΟΝΟΗ (ΠΑΡΟΛ' ΑΥΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΕΠΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.)
Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» (τα ερωτηματολόγια κατ’ αρχήν πρέπει να συμπληρωθούν. Είναι σημαντικό σ’ αυτή τη φάση τόσο να αποτυπωθεί το έργο μας, όσο και να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός της μη συμπλήρωσής τους με οποιοδήποτε τρόπο εις βάρος μας. Όμως να μη δοθούν στον ΟΚΑΝΑ, αλλά στο σωματείο. Επιπλέον προτείνουμε να βρεθεί ένας τρόπος να δημοσιοποιηθεί αυτό το έργο που αποτυπώνεται στα ερωτηματολόγια (εκτός ΟΚΑΝΑ και ΕΚΤΕΠΝ) και βέβαια συμφωνούμε με την πρόταση των συναδέλφων της Κεντρικής Μακεδονίας για δημοσιοποίηση της αντίδρασης, τόσο με συνέντευξη τύπου στο ΕΚΤΕΠΝ, όσο και αποστολή επιστολής στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και στα παρατηρητήρια των άλλων χωρών καθώς και ενημέρωση των ευρωβουλευτών….καθώς και ενημέρωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα ναρκωτικών. Το θέμα των ερωτηματολογίων των ΕΚΤΕΠΝ είναι μια καλή δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση.)
Με κάποιες παρατηρήσεις και προϋποθέσεις συμφωνεί
ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (7 Κ.Π.)

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ρεθύμνης
οι εργαζόμενοι του Κ.Π. Ζωγράφου [ΚΕ.Π.Χ.Ε.Ο.]
Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης Ελληνικού και Γλυφάδας (2ΚΠ)
οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ", συμφωνούμε με την πρόταση των συναδέλφων του Κέντρου Πρόληψης "ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ".
Απόφαση Γ.Σ.

Για την προάσπιση των Κ.Π. η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του διαλόγου, ανάμεσα στα Κέντρα και την πρόθεση της πλειοψηφίας των Εργαζομένων στα Κ.Π., να γίνει η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων του ΕΚΤΕΠΝ, αφορμή αγώνα. Δηλαδή:
α. Τα ερωτηματολόγια του ΕΚΤΕΠΝ να συμπληρωθούν μεν, αλλά να κρατηθούν στα Κ.Π. μέχρι τέλος Μαρτίου, οπότε μέχρι θα δούμε έμπρακτα τις προθέσεις του ΟΚΑΝΑ και της Πολιτείας. Δηλαδή:

Την υπογραφή της νέας πενταετούς σύμβασης, την καταβολή των υπόλοιπων «άμεσων» 3, 4 εκ. Ευρώ (που καλύπτουν το χρέος) μέχρι το 2007, χρήματα που θέτει ως προαπαιτούμενα και η ΚΕΔΚΕ προκειμένου να ενεργοποιήσει από την πλευρά της τη σύμβαση. Επίσης την καταβολή της πρώτης δόσης του ΟΚΑΝΑ για το 2009, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νέας σύμβασης, ύψους 2 εκ. Ευρώ.

Επιπλέον να μας τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα νέων εκπαιδεύσεων, οι οποίες θα αξιολογηθούν τότε και για την ποιότητα τους, τον φορέα υλοποίησης και την χρησιμότητά τους στις παρεμβάσεις μας.

Τέλος να υπάρχουν ξεκάθαρα βήματα για την εισαγωγή ενός πάγιου πλαισίου λειτουργίας των Κ. Π., με πάγια χρηματοδότηση από την πολιτεία και εργασιακή εξασφάλιση όλων των εργαζομένων σε αυτά.
Εάν μέχρι τότε δεν εκπληρωθούν αυτά τα ελάχιστα, τότε τα ερωτηματολόγια δεν θα αποσταλούν, αλλά αξιοποιηθούν από το Σωματείο σε Ημερίδα που θα γίνει Μάϊο ή Ιούνιο με την συνεργασία του ΕΚΤΕΠΝ, εφόσον το επιθυμεί, αλλά και άλλων σχετικών επιστημονικών φορέων.


β.Ταυτόχρονα, αφού ενημερωθεί η Ελληνική Πολιτεία και το ΕΚΤΕΠΝ, θα γίνει καμπάνια, στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όποιοδήποτε άλλο σχετικό διεθνή Οργανισμό για την παρακμή και τον αφανισμό που οδηγείται ένα δίκτυο πρωτογενούς πρόληψης, όχι μόνο των εξαρτήσεων αλλά και ευρύτερα των ψυχολογικών διαταραχών, δίκτυο το οποίο μάλιστα είχε θετικά αποτελέσματα.

Σας ενημερώνουμε ότι συμφωνούμε με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να μην αποσταλούν τα απολογιστικά στοιχεία στο ΕΚΤΕΠΝ.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Αργολίδας

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης και Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Φλώρινας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση Mιλτιάδη Bέρρα (ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ)


 Απειλούνται με κλείσιμο τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
16/02/2009 

Προς τους Υπουργούς:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οικονομίας και Οικονομικών

Με κλείσιμο απειλούνται οριστικά τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών αφού ακόμα αναμένουν την υλοποίηση των «φρούδων» εξαγγελιών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα οφειλόμενα 3,4 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν άμεσα από το σύνολο των 12 χρωστούμενων εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι εξαγγελίες που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο του 2008 περιελάμβαναν την εξασφάλιση της προβλεπόμενης επιχορήγησης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και την άμεση υπογραφή νέας πενταετούς σύμβασης (2009-2013) για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Κι ενώ, το Υπουργείο δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και αθετεί όρους υπογεγραμμένων συμβάσεων , οι τοπικοί φορείς στην Αχαΐα στηρίζουν το Κέντρο Πρόληψης με την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής τους, αλλά και νέοι φορείς βρίσκονται στην διαδικασία ένταξης έπειτα από τον αγώνα των εργαζομένων.
Επειδή η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα των Κέντρων πρόληψης έχει αναγνωριστεί από επισήμους ευρωπαϊκούς φορείς,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε σκοπεύει επιτέλους να αποδώσει τα οφειλόμενα στα Κέντρα Πρόληψης; Προτίθεται να ορίσει ημερομηνία καταβολής των «άμεσων» οφειλομένων 3,4 εκατ.ευρώ, και χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα οφειλόμενα;
2. Πότε θα υπογραφεί η νέα σύμβαση με τα Κέντρα Πρόληψης; Ποιος ο λόγος της καθυστέρησης;
3.Τελικά, υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης;
4. Πώς προγραμματίζει να ρυθμίσει την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης για το 2009;

Ο ερωτών βουλευτής,
Μιλτιάδης Βέρρας 

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ (ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ)

Προβληματική η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του δικτύου φορέων πρόληψης της χώρας μας καθώς οι επίσημοι κρατικοί φορείς παραμένουν ασυνεπείς στις οικονομικές τους δεσμεύσεις, αθετώντας όρους υπογεγραμμένων συμβάσεων, με συνέπεια το φόβο οριστικού κλεισίματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης τόνισε πως αντί η πολιτεία να αδιαφορεί προκλητικά για το πρόβλημα της μάστιγας των ναρκωτικών και να ασκείται σε επικοινωνιακές τεχνικές, θα πρέπει να συμπαρασταθεί ενεργά στους τοπικούς φορείς και στους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με οριστικό κλείσιμο απειλούνται τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αναγνωριστεί από επίσημους Ευρωπαϊκούς φορείς, εάν η πολιτεία δεν τηρήσει τις εξαγγελίες της δίνοντας έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Νομού Αχαΐας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του δικτύου φορέων πρόληψης καθώς οι επίσημοι κρατικοί φορείς - ΟΚΑΝΑ και Υπουργείο Υγείας - παραμένουν ασυνεπείς στις οικονομικές τους δεσμεύσεις, αθετώντας όρους υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ανακοινώθηκαν εξαγγελίες από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες αφορούσαν : 1) Την άμεση απόδοση 5,4 εκ. € από το σύνολο των 12 εκ. € που οφείλει το Υπουργείο στα Κέντρα Πρόληψης, 2) Την εξασφάλιση της προβλεπόμενης επιχορήγησης για τα Κέντρα Πρόληψης μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού και 3) Την άμεση υπογραφή νέας πενταετούς σύμβασης (2009-2013) για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Αντί όλων αυτών, δόθηκαν μόνο 2 εκ. ευρώ (υπολείπονται δηλαδή 3,4 εκ. € από αυτά που ήταν να δοθούν 'άμεσα') και 6,5 εκ. € συνολικά. Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης, ούτε για τα χρέη αλλά ούτε για τη χρηματοδότηση του 2009. Τέλος δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις.

Επειδή η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Γιατί η επίσημη πολιτεία υπονομεύει σιωπηλά με τη στάση της την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την ώρα που με βαρύγδουπα δελτία τύπου προσπαθεί να καρπωθεί το έργο τους;
  • Πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την άμεση απόδοση του ποσού των 3,4 εκ. € από αυτά που ήταν να δοθούν 'άμεσα';
  • Πότε προβλέπεται να δημιουργηθεί ο ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης και να υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης 

ΠΗΓΗ ΙΑΤΡΟΝΕΤ

 

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

"Η μικρότερη χρήση κάνναβης έγινε τον περασμένο χρόνο στη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα."


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Εθισμένη» στην κάνναβη η Ευρώπη ενώ αποτελεί τη δεύτερη αγορά κοκαΐνης και οπιούχων παγκοσμίως

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

 Η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη είναι η κάνναβη. Περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη ουσία. Η μικρότερη χρήση κάνναβης έγινε τον περασμένο χρόνο στη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης τη δεύτερη αγορά κοκαΐνης και οπιούχων παγκοσμίως.


Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κκ.
Γερ. Νοταράς και Χαρ. Πουλόπουλος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια νέα τάση στη διακίνηση των παράνομων ουσιών αποτελεί το εμπόριο κοκαΐνης μέσω των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης
. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης μεταφέρονται στις παράνομες αγορές της Δυτικής Ευρώπης μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού - της οδού που παραδοσιακά αξιοποιείτο στη διακίνηση οπιούχων.


Παρά το γεγονός ότι η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιούχων παρουσίαζε μείωση στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ηδη έχει καταγραφεί αύξηση της χρήσης στην Ολλανδία και στη Γαλλία.

Το πρόβλημα παραμένει οξυμένο και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχουν δύο εκατομμύρια χρήστες οπιούχων. Η εκτεταμένη διακίνηση και χρήση ηρωίνης έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η χρήση κοκαΐνης έχει γίνει πιο διαδεδομένη σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, όπως στη Γαλλία όπου διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στον ρόλο του Διαδικτύου στη διάδοση της χρήσης ελεγχόμενων και μη ουσιών. 
Η ανάπτυξη των παράνομων φαρμακείων στο Διαδίκτυο- επισημαίνεται- συνδέεται άμεσα με την προώθηση απομιμήσεων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 7%-10% των φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να είναι απομιμήσεις.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=256040

 

Έκκληση του ΟΗΕ για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών

20/02/2009

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ προκειμένου να καταστήσουν προτεραιότητα στον τομέα της δημοσίας υγείας τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων με ναρκωτική δράση, όπως τα αναλγητικά ναρκωτικά μορφίνη και κωδεϊνη, απευθύνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Οργανισμού για τον έλεγχο των ναρκωτικών (INCB) Χ. Γκοντς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την κατάσταση των ναρκωτικών στον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η περιορισμένη χρήση αυτών των φαρμάκων σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι και ενδεχομένως ακόμα 86 εκατ. να υποφέρουν ετησίως από μέτριο έως οξύ πόνο.

Επίσης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι σε δεκαπέντε χώρες είναι ανύπαρκτη η διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS!

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη και σήμερα μία από τις πλέον παρωχημένες και υπέρ το δέον περιοριστική νομοθεσία για τη συνταγογράφηση των αναλγητικών ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς...

Στη φετινή έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων τη χρήση μικρών εταιρειών ταχυμεταφοράς (κούριερ) τις οποίες χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ψεύτικων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω του Ίντερνετ. Η νέα τακτική επεκτείνει και ενισχύει την παράνομη διακίνηση μέσω του Ίντερνετ και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν τα παράνομα κυκλώματα.

Όπως ανέφερε ο Χαρ. Πουλόπουλος, ο τζίρος από την πώληση παρανόμων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω Ίντερνετ αναμένεται να φθάσει το 2010 στις ΗΠΑ τα... 75 δισ. δολάρια!

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς επεσήμανε ότι "εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα στερείται επισήμου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά", ενώ η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω" Κατ. Μάτσα ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τώρα γιατί έχει εγκαταλείψει τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Παν. Μελάς, πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ζήτησε "συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο στην καταστολή όσο και στην πρόληψη και την απεξάρτηση".

 http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=437277

 

Από τον σημερινό Ριζοσπάστη



Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων παρουσίασε χτες την ετήσια έκθεση

Ηχηρό χαστούκι στους θιασώτες της διαχείρισης - αντί της ριζικής αντιμετώπισης - του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεί η φετινή Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών για το 2008.

Εν πρώτοις απομυθοποιεί το λεγόμενο ολλανδικό πείραμα πως με την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης θα μειωνόταν η χρήση της ηρωίνης. Υστερα παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης που σχετίζονται με αυτή, αυξήθηκαν κατά 390% στις ΗΠΑ, μόνο σε μια δεκαετία (1994 - 2004).

Τα παραπάνω στοιχεία συμπληρώνονται απ' τη διαπίστωση πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών είναι «στην καλύτερη περίπτωση μέτρια».

Αν και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρήση ηρωίνης και οπιοειδών παρουσίασε μείωση τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ευρώπη, στην Ολλανδία παρουσιάζει αύξηση ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες. Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως και με τα χρόνια έχει γίνει πιο δραστική και σχετίζεται με έναν αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση της μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας, ενώ αυξάνεται διαρκώς το αίτημα για απεξάρτηση. Το Αφγανιστάν διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παράνομης καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας (πέρσι καλλιεργήθηκαν 157.000 εκτάρια).

Την έκθεση του ΟΗΕ παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, επισήμανε την ανάγκη «να ενσκήψουν στο ζήτημα και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που σήμερα συζητούν και προετοιμάζουν τη γενίκευση της συνταγογράφησης ακόμη και υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Θα ήταν χρήσιμο να το δουν και όσοι, με απόλυτο τρόπο, πρεσβεύουν την αντιαπαγόρευση...».

Και τη στιγμή που ακόμη και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί τις «κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών», στη χώρα μας οι περιορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, όπως τα 72 Κέντρα Πρόληψης, υπονομεύονται και οδηγούνται σε λουκέτο. Ταυτίζοντας την πρόληψη με την ενημέρωση και καλώντας για άλλη μια φορά τα... ΜΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη του κράτους και να κάνουν... πρόληψη, ο Π. Μελάς, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τον οικονομικό στραγγαλισμό τους απ' την κυβέρνηση, την οικονομική κρίση.

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2009&id=10667&pageNo=35&direction=1


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Από τη φετινή έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

Μέτρια πρόοδος στον τομέα της Πρόληψης

"....

 Η Επιτροπή χαρακτηρίζει ‘στην καλύτερη περίπτωση μέτρια’ την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Επισημαίνει την απουσία αξιολογήσεων στα προγράμματα πρόληψης της χρήσης ουσιών και αναφέρει ορισμένους παράγοντες αποτελεσματικότητας τέτοιων προγραμμάτων: να συνδέονται με άλλες προβληματικές συμπεριφορές (χρήση αλκοόλ και καπνού), να είναι βασισμένα σε αξιόπιστες πληροφορίες καθώς και στους παράγοντες κινδύνου και προστασίας, να εξειδικεύονται στη βάση της ηλικίας, του γένους και της εθνικότητας, να προσεγγίζουν παράγοντες πέρα από τη χρήση (δεξιότητες ζωής), να μην περιορίζονται σε εκστρατείες μέσω των ΜΜΕ.

Μια ακόμα ανησυχητική εξέλιξη που αναδεικνύεται στην Έκθεση αφορά το ρόλο του Διαδικτύου στη διάδοση της χρήσης ελεγχόμενων και μη ελεγχόμενων ουσιών και ιδιαίτερα τα παράνομα φαρμακεία του Διαδικτύου που προωθούν τη χρήση φαρμάκων με ναρκωτικές ουσίες σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι. 

..."

ΠΗΓΗ : iatronet.gr


Με αφορμή το θέμα αυτό ο Π. Τριανταφύλου (Γ.Γ. του Σωματείου μας) έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Flash.


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ο Φ. Κουβέλης για τα Κέντρα Πρόληψης

Από το "Ράδιο Αρμονία"

http://armoniaradio.gr/


Ερώτηση Κουβέλη για τα Κέντρα Πρόληψης


   Φεβ 13, 2009

Ερώτηση προς τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθηνών, κ. Φώτης Κουβέλης.

Η ερώτηση έγινε με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα Κέντρα Πρόληψης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σάμου, λόγω της υποχρηματοδότησής τους από το Κράτος.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι «είχα εγκαίρως προειδοποιήσει τα συναρμόδια υπουργεία για τον κίνδυνο να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης. Και για το κέντρο «Φάρος» είχα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης. Ήδη ο δήμος της Κω έχει  αποσύρει τη δραστηριότητά του από το Κέντρο Πρόληψης.  Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας, ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους και είναι μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης. Η μη χρηματοδότηση ή η υποχρηματοδότηση κυρίως πλήττει τους εργαζόμενους, που είναι οι εκ των ων ουκ άνευ συντελεστές της λειτουργίας των Κέντρων και των αποτελεσμάτων της δράσης τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και με τεράστια προσόντα, που έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή της κατεξοχήν κοινωνικής προσφοράς. Η επίκληση της οικονομικής κρίσης γίνεται συχνά – πυκνά, άλλες φορές άμεσα και άλλες φορές έμμεσα. Αλλά υπάρχουν ανελαστικές ανάγκες που πάντα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Η υπόθεση των Κέντρων και του παραγόμενου από αυτά έργου, είναι ζήτημα αμέσου προτεραιότητας. Θα είναι ολέθριο εάν κλείσουν τα Κέντρα, γιατί είναι αυτονόητες οι συνέπειες που θα υπάρχουν. Eίναι ηρωική η στάση των ανθρώπων που τα στελεχώνουν. Διατηρώ την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι τα Κέντρα δε θα κλείσουν, γιατί δεν πρέπει να κλείσουν».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Αλέξης Σταθακιός, δήλωσε ότι «η κατάσταση μέρα με την μέρα γίνεται και χειρότερη. Οι διαβεβαιώσεις δίνονται και μετά αναιρούνται. Έχουν δοθεί μόνο 2 εκατομμύρια από τα 5,4 που είναι μέρος των χρεών και μας είπαν ότι θα μπούνε τα χρήματα στο νέο προϋπολογισμό. Ο νέος προϋπολογισμός ήρθε και ακόμη ψάχνουμε να δούμε τι θα γίνει. Τα προβλήματα αυξάνονται και κάποιοι δήμοι αρχίσανε να δυσανασχετούν στο έσχατο σημείο και προσπαθούν να απεμπλακούν από αυτή την υπόθεση. Η ΚΕΔΚΕ δεν ξέρουμε αν θα υπογράψει τη νέα σύμβαση που είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, εφόσον ο όρος που είχε βάλει για την πληρωμή των 5,4 εκ ευρώ δεν πληρούται. Τα χρέη είναι αυτή τη στιγμή 12 εκ. ευρώ και ζητάμε να βάλουνε μόνο τα 5,4. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο μας ζητάει στοιχεία γι’ αυτό που κάνουμε και πραγματικά θα είναι άδικο να φανεί ότι δεν εργάζονται Κέντρα, επειδή δεν έχουν χρήματα να δουλέψουν. Είναι μια κατάσταση για την οποία πρέπει κάποιος να πάρει μια απόφαση επιτέλους».

Πηγή: Σαμιακό Βήμα, 14/02/2009

http://armoniaradio.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1301&mode=thread&order=0&thold=0

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα στην Λέσβο


Σχόλια με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νομό Θεσπρωτίας.

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έφτασε στην πόλη μας προκείμενου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, δομή που υπάγεται στο Υπουργείο. Ο ημερήσιος τύπος σε πρωτοσέλιδα παραθέτει ρεπορτάζ για το γεγονός.
«Συντελείται κοσμογονία στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας» γράφεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ των εφημερίδων, « ο υπουργός υγείας είναι ένας από τους εμπνευσμένους πολιτικούς της πατρίδας μας» αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Παππάς !
Νέες δομές δημιουργούνται στο Νομό Θεσπρωτίας, έργα , «που πλέον αλλάζουν τη γεωγραφία της περιοχής…που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφαλές για τους κατοίκους, τους πολίτες…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κος Μπέζας.
«Η ψυχική υγεία είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας της πολιτικής μας για την υγεία. Τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των νέων τρόπων ζωής που έχουμε υιοθετήσει, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία, έχουν ανεβάσει κάθετα τους δείκτες των ψυχικά ευαίσθητων συνανθρώπων μας. Έπρεπε λοιπόν η πολιτεία να βρεθεί μπροστά μέσα από προγράμματα πρόληψης αλλά και υποστήριξης των ψυχικά ευαίσθητων συνανθρώπων μας», τόνισε ο κος Υπουργός Υγείας και τέλος αναφέρθηκε στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αναφέροντας δομές οι οποίες ήδη προσφέρουν αναγνωρισμένες υπηρεσίες.
Στις παραπάνω δομές δεν υπήρξε καμία αναφορά για το Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ», μία από της πρώτες δομές πρόληψης στο νομό, με επικεντρωμένο έργο την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» πραγματοποίησε πριν από δέκα περίπου χρόνια τα δικά του εγκαίνια. Έχει μια πορεία ζωής, έχει παρουσιάσει πλούσιο προληπτικό έργο, το οποίο- και σε αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμιστεί- αξιολογείται κάθε εξάμηνο από τον ΟΚΑΝΑ και το πιο σημαντικό αξιολογήθηκε θετικά από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνέβαλαν στην χρηματοδότηση και στην συνεπακόλουθη συνέχιση της λειτουργίας του. Το υπουργείο υγείας όμως τηρεί σιγή ιχθύος, σε ότι αφορά την διευθέτηση των θεσμικών προβλημάτων λειτουργίας των 71 Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά.
Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς, στα προβλήματα λειτουργίας των κέντρων πρόληψης και ειδικότερα του νομού μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ στο προϋπολογισμό του για το 2009 δεν έχει προβλέψει την χρηματοδότηση για την πρόληψη ενώ το αρμόδιο υπουργείο υγείας δηλώνει αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος.
Και εδώ τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πώς κύριε υπουργέ ενώ αναφέρατε τις ψυχοκοινωνικές δομές του νομού παραλείψατε την ύπαρξη του Κέντρου Πρόληψης;
Μήπως υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την παράλειψη;
Τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε από την παράληψη αυτή, καθώς κάνουμε μια καλοπροαίρετη προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν παρείχατε ούτε λεπτό από τον πολύτιμο χρόνο σας προκειμένου να ακούσετε τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης όπως σας ζητήθηκε;
Πώς να κατανοηθούν τα ακόλουθα λόγια σας: «….να βρεθούμε έμπρακτα κοντά σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη»; Σε ποιες ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας αναφέρεστε; Αποκλείονται από αυτές τα άτομα με προβλήματα εξάρτησης;
Ποια είναι τελικά η πολιτική σας για την ΠΡΟΛΗΨΗ των ναρκωτικών;
Αυτά τα ερωτήματα ζητούν επίμονα απάντηση. Γιατί η πρόληψη πρέπει να καταλαμβάνει εκείνον τον χώρο στο ψυχοκοινωνικό οικοδόμημα που της αναλογεί και όχι να παραμερίζεται στην αίθουσα αναμονής. Την στιγμή που το πρόβλημα των εξαρτήσεων γιγαντώνεται, νέες μορφές εξάρτησης αναδύονται η παραμέληση της πρόληψης και των φορέων που την ασκούν αποτελεί ανευθυνότητα των πολιτικών αρχών με ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»