Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

"Απάντηση" Υπουργείου Εσωτερικών στην ερώτηση Κριτσωτάκη & Λαφαζάνη περί των οφειλών προς Κέντρα Πρόληψης και την βιωσιμότητα των δομών.





.

Σχόλιο Ιστολόγου:

.

Καταρχάς, θυμίζουμε τις δύο ερωτήσεις των Βουλευτών Μιχ. Κριτσωτάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη (βλ. http://prolipsiworkers.blogspot.com/2011/06/blog-post_27.html), τις οποίες υποτίθεται ότι καλύπτει ο συντάκτης της απάντησης:

.

- Σε ποιο ύψος ακριβώς ανέρχονται τα χρέη του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για το 2009 και το 2010 και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου αυτά να εξοφληθούν και να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων;
- Προτίθεστε να δημιουργήσετε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ένα θεσμικά κατοχυρωμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης, ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας σε αυτά, η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας ως αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας τους, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και η ανάπτυξή τους; Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
.

Διαβάζοντας την απάντηση θα αντιληφθείτε ότι ο συντάκτης της δεν αναφέρεται στο ύψος των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2009 έως σήμερα. Και, φυσικά, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, στην αποκλειστικότητα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ως αντικείμενο εργασίας μας, στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των δομών, στις οποίες εργαζόμαστε. Πολύ περισσότερο, στις συγκεκριμένες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα όλων των παραπάνω...

.
Αφού ο συντάκτης της απάντησης δεν αναφέρεται ευθέως στο ύψος των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών, εμείς κάνοντας τους υπολογισμούς βάσει της ισχύουσας Πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης, την οποία επικαλείται, συμπεραίνουμε ότι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει αυτή την στιγμή στα Κέντρα Πρόληψης τουλάχιστον 12,3 εκατομμύρια ευρώ, από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2011!

.

Όσο για το ύψος των οφειλών Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, παραμένει "μυστήριο", αφού παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και προς την Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, και προς την Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει αναφορικά με την μηνιαία ροή επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Υγείας προς τον ΟΚΑΝΑ, την μηνιαία ροή των εκταμιεύσεων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης και τα κριτήρια αυτών.

.
Η παραπληροφόρηση συνεχίζεται. Ωστόσο, οι δυναμούμενες κινήσεις συσπείρωσης όλων των εργαζομένων του χώρου της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, που φαίνεται να μην "γλιτώνει" από τις μνημονιακές πολιτικές συρρίκνωσης του Κράτους Πρόνοιας (συγχωνεύσεις, απολύσεις, περικοπές μισθών, ποσοτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εις βάρος της ποιότητάς τους, ελαστικοποίηση της εργασίας χωρίς ξεκάθαρο και σταθερό, πλέον, αντικείμενο), μάς ισχυροποιεί σ' έναν μαραθώνιο αγώνα, που εδώ και χρόνια έχει αρχίσει για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τόσο ημών των εργαζομένων όσο και των δομών μας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: