Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Δ. Γεωργόπουλος (ΕΛΜΕ-ΚΙ): "Μεθοδευμένο πολιτικό έγκλημα ο στραγγαλισμός των Κέντρων Πρόληψης"

.
.
[Από την συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Κεφαλονιάς – Ιθάκης «Απόπλους», παρουσία της Βουλευτού του Νομού κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου (ΣΥΡΙΖΑ), στις 21/09/2012. Η τοποθέτηση του Διονύση Γεωργόπουλου, εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κεφαλονιάς:]
 
.
September 24th, 2012
.
Μεθοδευμένο πολιτικό έγκλημα ο στραγγαλισμός των Κέντρων Πρόληψης
.
Η οικονομική ασφυξία του «Απόπλου», εξαιτίας της στάσης πληρωμών από τους συμβαλλόμενους φορείς – βασικούς χρηματοδότες του Κέντρου (Υπουργείο Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμος Κεφαλονιάς), είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Τα οικονομικά του Κέντρου, με δεδομένη την κρατική υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση στην εκταμίευση της συνδρομής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την προκλητική στάση του Δήμου Κεφαλονιάς, επαρκούν μέχρι το Νοέμβρη για στοιχειώδεις ανελαστικές δαπάνες. Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς δηλώνει ευθαρσώς ότι «δεν δυνάμεθα να ανταποκριθούμε…», δηλαδή ότι δε σκοπεύει να δώσει δεκάρα από την ετήσια εισφορά του Δήμου, ενδεχομένως ούτε κι από προηγούμενες οφειλές. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η αποχή των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ – Αν. Έλληνες) από τις συνεδριάσεις του ΔΣ του Κέντρου. Με το θεσμικό πλαίσιο του «Απόπλου» άμεσα προσαρμοσμένο στον Καλλικράτη και στη λογική της αποκέντρωσης, το κράτος μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης στην τοπική διοίκηση. Διατηρεί μόνο την εποπτεία. Με μαθηματική ακρίβεια το Κέντρο οδηγείται στο κλείσιμο ή / και στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στήριξαν αυτή την πολιτική, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη.
.
Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ επιτίθεται στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης και στα Κέντρα Πρόληψης, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προωθεί, μαζί με την ΕΕ, την πολιτική της ναρκωκουλτούρας, ιατρικοποιεί την εξάρτηση, υποβαθμίζει την έμφαση στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών σε σχέση με άλλες (νέες) δράσεις, παραπέμπει στη «σωτηρία» της μεθαδόνης, εισάγει την πεντάμηνη ελαστική «κοινωφελή εργασία» στις δομές. Όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η πλειοψηφία των κόμματων, από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ως τη Χρυσή Αυγή, τάσσονται υπέρ της χορήγησης μεθαδόνης και υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Η λεγόμενη απελευθέρωση των ναρκωτικών έχει περάσει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 .
Στο όνομα της κρίσης συρρικνώνονται οι προϋπολογισμοί για την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη και αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο στόχος διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης του προβλήματος, καταργώντας την παροχή δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών. Η ταφόπλακα στην απεξάρτηση και στην κοινωνική ένταξη χιλιάδων ανθρώπων περνάει μέσα από το στραγγαλισμό των Κέντρων Πρόληψης, την αλλοτρίωση του ρόλου τους, τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη δρομολόγηση της εφεδρείας – απόλυσής τους. Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες που έχουν να καλύψουν τα Κέντρα από τη μία και στις δυνατότητές τους από την άλλη, συνεχώς διευρύνεται.
 .
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, σε σχέση με την τοποθέτηση της κ. Βουλευτού για «Κέντρα πρόληψης – αυτόνομα νομικά πρόσωπα», είπε ότι η «αυτονομία» μπορεί να είναι ο δρόμος για το κλείσιμο. Για μας είναι σίγουρο ότι η «αυτονομία» είναι δρόμος για ανταγωνιστική λειτουργία, μέσω της οποίας κερδισμένοι θα βγουν οι ιδιώτες ενώ οι δημόσιες δομές θα οδηγηθούν σε λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ή στο κλείσιμο. Αυτό δείχνει η ζωντανή εμπειρία και από τις υποστηρικτικές εξωνοσοκομειακές αποκαταστασιακές δομές όπως η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η «Μετάβαση», η «Ρότα», που καρκινοβατούν και που για να επιβιώσουν χρειάζονται στήριξη και ένταξη σε ένα Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Για την τοποθέτησή της κ. Βουλευτού, ότι «το κέντρο θα μπορούσε να λειτουργεί όπως μία κλινική του Νοσοκομείου», δέχομαι την εξήγηση της ότι αυτό αφορά την επισήμανσή της να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και ότι δεν θεωρεί το πρόβλημα των ναρκωτικών ιατρικό. Πάντως, όλες οι λογικές διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης (π.χ. στεγνά προγράμματα) οδηγούν στην έμφαση χορήγησης ιατρικής περίθαλψης ή υποκατάστατων από τα νοσοκομεία. Κατά τη γνώμη μας η λύση είναι μία, αν βέβαια αποδεχτούμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα οξυμμένο κοινωνικό πρόβλημα που παίρνει στις μέρες μας μεγάλες διαστάσεις – και θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες: Κοινή στρατηγική, πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη δημόσια, η οποία θα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Οι τρεις πυλώνες: θεραπεία, πρόληψη, κοινωνική επανένταξη πρέπει να έχουν συνοχή, συνέχεια, συνέπεια, όσον αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων.
.
Επισημαίνω τη διαφωνία μου με την πρόταση που ακούστηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, αντί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού να εργασθούν κάποιοι από τους 45 εργαζόμενους προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που «τρέχει» η Περιφέρεια μαζί με την τοπική Ένωση Ηλεκτρολόγων (ΓΣΕΒΕ). Πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, δήθεν για προσωρινές ανάγκες, με μισθούς πείνας. Θα λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης για τα δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζόμενων του Κέντρου. Η πολιτική της συνεχούς εναλλαγής προσωπικού, στο όνομα του μοιράσματος της ανεργίας, θα υποβαθμίσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, εφόσον εφαρμοστεί στο Κέντρο. Θα διαφωνήσουμε με αυτό που ακούστηκε από τον εκπρόσωπο του Οδοντιατρικού Συλλόγου «να στηρίξουν οι πολίτες τη δομή», αν βέβαια αυτό σημαίνει οικονομική συνδρομή του λαού και όχι λαϊκή διεκδίκηση για τη στήριξη του Απόπλου και των υπόλοιπων κοινωνικών δομών που πλήττονται. Διαφωνούμε κάθετα με την είσοδο ΜΚΟ, ευεργετών και «φιλάνθρωπων» στις δομές κοινωνικής πολιτικής. Ούτε μας εκφράζει η εξομάλυνση κάποιων ακραίων καταστάσεων, μακριά από τις πραγματικές δυνατότητες και τις απαιτήσεις των καιρών.
 .
Τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος κατά 100% και όχι κατά 50% όπως ισχύει σήμερα. Η κυβέρνηση να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους. Να φροντίσει για την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Υγείας και τη στράτευση όλου του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού μιας σειράς κοινωνικών δομών στην ενιαία στρατηγική μιας αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Να δημιουργηθεί στο Νομό «στεγνό» θεραπευτικό κέντρο για τα ναρκωτικά. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των Κέντρων από κάθε μορφής εργασιακής εφεδρείας. Καμία υποκατάσταση της μόνιμης σταθερής εργασίας με την ελαστικοποιημένη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα Περιφέρεια και Δήμος Κεφαλονιάς να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
.
Αργοστόλι 22/09/2012
.
Διονύσης Γεωργόπουλος

 .
Αναδημοσίευση από το:
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: