Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καρδίτσας, Ν. Μιχαλάκη: Να αποδοθούν οι οφειλές στα Κέντρα Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους

.
.
Ο Ν. Μιχαλάκης για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας
..
Στις σημερινές συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνονται, όλες οι δομές που προσφέρουν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης, αγωγής υγείας και προαγωγής της υγείας αποδυναμώνονται.
.
Ενώ η κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο, πυροδοτώντας μαζικά τις ψυχοκοινωνικές συνθήκες που οδηγούν σε υιοθέτηση εξαρτησιακών συμπεριφορών, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση, λόγω των πολιτικών επιλογών των συναρμόδιων Υπουργείων.
.
Είναι γνωστό ότι η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην «Προγραμματική Σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης», σύμφωνα με την οποία τα σχετικά κονδύλια προέρχονται σε ποσοστό 50% από το ΥΠΕΣ και 50% από το Υπουργείο Υγείας (πρώην ΥΥΚΑ). Ωστόσο κατά παράβαση της Προγραμματικής Σύμβασης σήμερα οφείλονται στα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών περί τα 19,5 εκ. ευρώ. Δηλαδή η χρηματοδότηση από το 2010 είναι ελλειμματική κατά 50%. Επιπλέον η χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας περικόπηκε για το 2011 κατά 54,2 % (εγγράφηκαν στο ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας 4.500.000€ αντί των 9.831.115,5€, που προβλέπονταν από την ως άνω Προγραμμματική Σύμβαση) και για το 2012 κατά 48,5% περίπου %(εγγράφηκαν στο ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας 5.500.000€ αντί των προβλεπομένων 10.686.334€). Τα χρήματα που απομένουν μετά τις περικοπές και προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Ωστόσο, η ιεράρχηση που κάνει στην κατανομή των δαπανών ο ΟΚΑΝΑ αφήνει εκτεθειμένα ορισμένα κέντρα Πρόληψης που καθίστανται ανίκανα να συνεχίσουν το έργο τους.
.
Τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμα, αλλά και να αναπτυχθούν. Αυτό θα καταστεί εφικτό εφ΄όσον χρηματοδοτηθούν με το ποσό που προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση, αποδοθούν όλες οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ και επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας βάσει των προυπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.
..
Νίκος Μιχαλάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καρδίτσας
 
.
Αναδημοσίευση από το:
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: